Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧ. ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Καύσιμα στα σουπερμάρκετ, κάρτα θορύβου στα δίκυκλα

Στο σουπερμάρκετ θα βρούμε φρέσκα, κατεψυγμένα και πλαστικά, τραγούδαγε προ δεκαετιών ο Δημ. Πουλικάκος που αν είχε υπ' όψιν του το νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών, θα έσπαγε το κεφάλι του για να βρει πώς θα κάνει ρίμα με τα «10 λίτρα αμόλυβδης».

Το σχέδιο νόμου, που έχει ως κύριο θέμα τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, ανοίγει με τις υπόλοιπες διατάξεις του διάπλατα το δρόμο, προκειμένου τα σουπερμάρκετ να δημιουργήσουν χώρους διάθεσης υγρών καυσίμων. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να κάνει λίγο πιο δύσκολη τη ζωή του ενδημικού είδους γνωστού ως «κάγκουρας», θεσπίζοντας την Κάρτα Ελέγχου Θορύβου (ΚΕΘ) για τα δίκυκλα.

Οι ειδικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα καθορίζεται το ύψος του ποσού που θα καταβάλει ο δικυκλιστής για την απόκτηση της ΚΕΘ, καθώς και οι προδιαγραφές ελέγχου των μοτοσικλετών θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις στο μέλλον.

Και αέριο

Αναφορικά με τον κλάδο των βενζινοπωλών το σχέδιο νόμου μειώνει από 200 μέτρα, που είναι σήμερα, στα 50 μ. την ελάχιστη απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ ενός πρατηρίου υγρού καυσίμου και χώρων συνάθροισης κοινού, όπως σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες κ.τ.λ. Η απαγόρευση για τη λειτουργία πρατηρίων στα ισόγεια κτιρίων συγκεκριμένων κατηγοριών επεκτείνεται και για τα ξενοδοχεία, καθώς και για τα κτίρια γραφείων. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πρατηριούχους να διανέμουν και πεπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), σε μια προφανή προσπάθεια να ενθαρρυνθεί η χρήση οχημάτων που χρησιμοποιούν αντί βενζίνης το συγκεκριμένο καύσιμο.

Για τα ΚΤΕΟ

Στο μεταξύ τα συναρμόδια υπουργεία διαπίστωσαν πως το υψηλό πρόστιμο των 400 ευρώ που προέβλεπε ο ΚΟΚ για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ δεν επιβάλλονταν, καθώς οι τροχονόμοι -προφανώς λόγω και της οικονομικής κρίσης- έκαναν τα στραβά μάτια. Με μια διορθωτική διάταξη δίνεται η δυνατότητα στον παραβάτη οδηγό να πληρώσει μόνο το 1/8 του αρχικού προστίμου (δηλαδή 50 ευρώ), εφόσον προσκομίσει το αυτοκίνητο για τεχνικό έλεγχο σε διάστημα 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)