Έντυπη Έκδοση

Κυβερνητική αμηχανία μετά τις αποκαλύψεις για Torcaso και Siemens

Αμηχανία στην κυβερνητική παράταξη προκαλούν οι αποκαλύψεις της «Ε» σχετικά με τα εμβάσματα ύψους 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων (1/1/1999 - 7/3/2010) από λογαριασμό της Siemens στη Ζυρίχη προς την off shore Torcaso, γνωστή και από την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σ. Βαλυράκης δήλωσε χθες γενικόλογα ότι πρόκειται για μια υπόθεση «περίεργη που πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο».

Το βέβαιο όμως είναι ότι δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία εκ μέρους του προς τον σκοπό αυτό, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έγγραφο είχε καταφτάσει στην επιτροπή διά χειρός τού τότε επικεφαλής της επιτροπής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος Στ. Γκρόζου από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου και ενώ είχαν ήδη αποκαλυφθεί οι σχέσεις του Α. Τσοχατζόπουλου με τη συγκεκριμένη off shore.

Αντίθετα το έγγραφο έμεινε ξεχασμένο μέσα στους φακέλους, δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής από τους βουλευτές που πιάστηκαν αδιάβαστοι και μάλλον έτσι θα παρέμενε εάν δεν υπήρχε το δημοσίευμα της «Ε» την περασμένη Τρίτη.

Χθες, ο Σ. Βαλυράκης επέλεξε ως γραμμή άμυνας να επιτεθεί στον πρώην επικεφαλής της επιτροπής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος Στ. Γκρόζο κατηγορώντας τον ότι «συμπεριφερόταν ως τροχονόμος στα αιτήματα της επιτροπής και απλώς τα μεταβίβαζε». Δεν δίστασε μάλιστα να του καταλογίσει «μονομερή ενημέρωση» και επιχειρώντας να επιδείξει έργο γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε επαφές με τον νέο επικεφαλής της επιτροπής ώστε να υπάρξει συνολική διερεύνηση των λογαριασμών.

Πάντως, το επιχείρημά του ότι η όλη υπόθεση έμεινε «θαμμένη» και εξαιτίας της διακοπής των εργασιών της επιτροπής για τις καλοκαιρινές διακοπές, γι' αυτό και το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε με την επανέναρξή τους στις 23 Αυγούστου, καταρρίφθηκε από τον Π. Καμμένο.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. καταλόγισε ευθέως στον κ. Βαλυράκη «δόλιες μεθόδους» καθώς επέδειξε έτερο έγγραφο το οποίο αν και δεν είχε την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», όπως το προαναφερόμενο, πρωτοκολλήθηκε άμα τη εμφανίσει του, στις 6 Αυγούστου.

Η προσπάθεια η υπόθεση Siemens-Torcaso να μην προκαλέσει νέους τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σχετίζεται πιθανώς και με την απόφαση της επιτροπής να εκδώσει το πόρισμά της στις 15 Νοεμβρίου, μία ημέρα δηλαδή μετά τη δεύτερη Κυριακή των νομαρχιακών και περιφερειακών εκλογών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου