Έντυπη Έκδοση

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΒΑΥΑΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ «ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ» ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ - ΣΙΚΑΤΣΕΚ

Θα «αναφέρονται» σε Γερμανό υπάλληλο...

«Ομηρος» στις αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης της Βαυαρίας, αλλά και στις διαθέσεις του Μ. Χριστοφοράκου, καθώς και των λοιπών στελεχών της γερμανικής εταιρείας καθίσταται σύσσωμη η εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS.

Ταξιδεύει για Βαυαρία η επιτροπή για τη Siemens όπου έχει ήδη αποστείλει γραπτώς τις ερωτήσεις που θα θέσουν σε Χριστοφοράκο και Σίκατσεκ Ταξιδεύει για Βαυαρία η επιτροπή για τη Siemens όπου έχει ήδη αποστείλει γραπτώς τις ερωτήσεις που θα θέσουν σε Χριστοφοράκο και Σίκατσεκ Ετσι, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με τις γερμανικές αρχές που διήρκεσαν έξι μήνες, ανακοινώθηκε χθες ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με προδιαγραμμένα όμως αποτελέσματα, αφού οι ερωτήσεις θα υποβληθούν γραπτώς και θα είναι εις γνώση των «ενδιαφερομένων» εκ των προτέρων.

Ο Βαυαρός υπουργός Δικαιοσύνης και Προστασίας Καταναλωτή διαμήνυσε στα μέλη της επιτροπής ότι «η απ' ευθείας εξέταση των μαρτύρων από τους αντιπροσώπους του αιτούντος κράτους που θα έλθουν στη Γερμανία δεν προβλέπεται από το δίκαιο για τη δικαστική συνδρομή», ενώ διευκρίνισε πως «το τυχόν δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων συμφωνείται κατά περίπτωση με τον Γερμανό υπάλληλο, ο οποίος θα διενεργήσει την υπόθεση».

Στο ίδιο πνεύμα ζήτησε να σταλούν «πιο συγκεκριμένα και πιο λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση και σχετικά με τα θέματα απόδειξης στα οποία θα εξεταστούν οι μάρτυρες».

Ηδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ξεκαθάρισε ότι υπό τους όρους αυτούς δεν θα συμμετάσχει, διότι «το ταξίδι γίνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες της SIEMENS».

Στην αποστολή θα μετάσχουν οι Βασιλική Τσόνογλου, Λ. Γρηγοράκος και Δ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ), Κ. Τζαβάρας, Π. Καμμένος και Γρ. Αποστολάκος (Ν.Δ.), Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) και Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ).

Εκτός από τον φυγόδικο Χριστοφοράκο θα εξεταστούν ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» Σίκατσεκ, ο πρόεδρος της SIEMENS AG και ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος διαφάνειας της μητρικής εταιρείας.

«Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά το ταξίδι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σ. Βαλυράκης.

Μοίρασαν τις ερωτήσεις

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι στις 14 ερωτήσεις προς τον Μ. Χριστοφοράκο, που μοίρασε ο ίδιος προς τους βουλευτές, προκειμένου να διατυπώσουν τυχόν παρατηρήσεις τους δεν περιλαμβάνει την πιο σημαντική. Δηλαδή αν ο πρώην ισχυρός άντρας της SIEMENS έχει δώσει χρήματα σε κόμματα, κάτι που άλλωστε έχει καταθέσει στη γερμανική δικαιοσύνη.

Το περιεχόμενο των ερωτημάτων εστιάζεται μεταξύ των άλλων:

* Στην ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου τήρησης μυστικών πληρωμών από τη SIEMENS στην Ελλάδα.

* Στην ύπαρξη συμφωνιών μυστικών πληρωμών σε ποσοστό 8% και 2% επί του τζίρου των συμβάσεων που υπέγραφε το Ελληνικό Δημόσιο με τη SIEMENS.

* Στην προσφορά παροχών, χορηγιών και δώρων σε πολιτικούς και αξιωματούχους.

* Στο αν γνωρίζει πληροφορίες για τα χρήματα που έχουν καταβληθεί στους λογαρισμούς Σκαρπέλη, Μαντέλη κ.λπ.

Αλλες 73 ερωτήσεις έχουν διατυπωθεί και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens