Έντυπη Έκδοση

Νταβούτογλου: Υποχρέωση της Ε.Ε., το λιμάνι της Αμμοχώστου

Η Αγκυρα δεν δέχεται ως διαπραγματευτικό χαρτί το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την επίβλεψη της Ε.Ε., αφού το θεωρεί ανειλημμένη υποχρέωση των Βρυξελλών.

Κληθείς χθες να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτό το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την επίβλεψη της Ε.Ε., εάν τα Βαρώσια μεταβιβασθούν στον ΟΗΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Το θέμα των Βαρωσίων είναι θέμα σχετικό των γενικών συνομιλιών. Συνεπώς δεν είναι σωστό να συσχετιστεί με τα Βαρώσια ένα ζήτημα όπως ο κανονισμός απευθείας εμπορίου, που είναι ήδη υποχρέωση της Ε.Ε. και έχει εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Αγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών του Σουδάν, Αλί Αχμάντ Καρτί, ο Νταβούτογλου μετέθεσε εκ νέου στην ελληνοκυπριακή πλευρά τις ευθύνες για τη δυστοκία στις συνομιλίες: «Εμείς, με άκρως καλές προθέσεις, υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στην Κύπρο και πιστεύουμε ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, θα υπάρξει σύντομα λύση. Ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δυστυχώς κωλυσιεργεί παρά τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς και εναντιώνεται στη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος. Αντί να συζητήσει τις δημιουργικές προτάσεις της τουρκικής πλευράς, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το θέμα», υποστήριξε. Και συνέχισε λέγοντας ότι το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου «είναι ανειλημμένη υποχρέωση της Ε.Ε.» και ότι η τουρκική πλευρά «περιμένει την εφαρμογή της σχετικής απόφασης που ελήφθη το 2004».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ευρωπαϊκή Ένωση