Έντυπη Έκδοση

Το κόστος των πιστωτικών καρτών στις πλάτες όλων των πολιτών

Ερευνα για παραβιάσεις του ανταγωνισμού στις πληρωμές που γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών κάρτών ζήτησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να διενεργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, οι περισσότεροι έμποροι στην Ελλάδα υποχρεώνονται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και εκδότριες καρτών (όπως ενδεικτικά η Visa, η Mastercard και η American Express) να μετακυλίουν το κόστος χρήσης του «πλαστικού χρήματος» σε όλους τους καταναλωτές, μέσω των τιμών των προϊόντων τους.

Κι ενώ χρήστες και μη πιστωτικών καρτών πληρώνουν χωρίς καν να το γνωρίζουν την προμήθεια της τράπεζας στην τελική τιμή του προϊόντος (σ.σ. από τα 100 ευρώ μιας αγοράς τα 3 ευρώ πάνε στην εκδότρια πιστωτικής), οι έμποροι υποχρεώνονται να παρέχουν εκπτώσεις μόνο στους πελάτες που πληρώνουν με πιστωτική, ενώ τους απαγορεύεται με αντικίνητρα να χορηγούν καλύτερες τιμές σε όσους πληρώνουν με ρευστό.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκο, αυτή η μετακύλιση του κόστους του συστήματος πληρωμής μέσω κάρτας στο σύνολο του καταναλωτικού κοινού δεν είναι επιλογή του εμπόρου αλλά της συνεργαζόμενης με αυτόν τράπεζας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπόνοιες για σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία διαμόρφωσης των τιμών.

Εκείνοι όμως που θίγονται περισσότερο από αυτή την πρακτική είναι όσοι καταναλωτές πληρώνουν με μετρητά -και είναι οι περισσότεροι πλέον-, καθώς έτσι επιχορηγούν τη χρήση του συστήματος πληρωμής μέσω κάρτας τρίτων ή πληρώνουν μια υπηρεσία που δεν χρησιμοποιούν.

Η παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού έρχεται μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγές εναντίον κατά των τριών μεγαλύτερων εταιρειών πιστωτικών καρτών Visa, Mastercard και American Express, με την κατηγορία της παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα οι εταιρείες κατηγορήθηκαν ότι συντονισμένα απαγόρευαν στους συμβεβλημένους εμπόρους να προσφέρουν εκπτώσεις στους μη χρήστες καρτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επιτροπή Ανταγωνισμού