Έντυπη Έκδοση

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΟΤΡΕΚ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

Θεσσαλονίκη με άρωμα Μονμάρτρης

Το 1898, το ποτό, οι καταχρήσεις, η πολλή δουλειά, η αυτοκτονία του φίλου του Βαν Γκογκ επιδεινώνουν την ήδη κακή υγεία του Τουλούζ Λοτρέκ.

«La troupe de Mademoiselle Eglantine» (Ο θίασος της δεσποινίδος Εγκλαντίν), έγχρωμη λιθογραφία του 1869 (Μουσείο Ηρακλειδών) «La troupe de Mademoiselle Eglantine» (Ο θίασος της δεσποινίδος Εγκλαντίν), έγχρωμη λιθογραφία του 1869 (Μουσείο Ηρακλειδών) Την άνοιξη του 1901 επιστρέφει στο ατελιέ του στη Μονμάρτρη, τακτοποιεί έργα του και ολοκληρώνει κάποια ημιτελή. Αδύναμος και καταβεβλημένος, επιστρέφει στο Μπορντό. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1901 αφήνει την τελευταία του πνοή στον Πύργο Μαλρομέ. Ηταν μόλις 37 χρόνων. Εργα αυτής της τελευταίας και τραγικής περιόδου του Λοτρέκ παρουσιάζει από σήμερα και ώς τις 30 Ιανουαρίου 2011 το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των 45ων Δημητρίων. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 25 Οκτωβρίου. Είναι η τρίτη κατά σειρά μεγάλη έκθεση που παρουσιάζει, μετά τις εκθέσεις των Πικάσο και Μιρό.

Ο Ανρί Μαρί Ρεϊμόντ ντε Τουλούζ Λοτρέκ, γιος του κόμη Αλφόνς ντε Τουλούζ-Λοτρέκ και της κόμισσας Αντέλ, γεννήθηκε το 1864, στο Αλμπί, με ατροφία στα πόδια. Ως ενήλικος δεν ξεπέρασε σε ύψος το 1,50 μ. Ο πατέρας του, αν και αριστοκράτης, δεν έτρεφε καμία συμπάθεια για τη ζωγραφική. Στο Παρίσι, ο νεαρός καλλιτέχνης εγκαθίσταται στη Μονμάρτρη, συναναστρέφεται με μοντέλα, πόρνες και τραγουδίστριες, τις οποίες απαθανατίζει στα έργα του. Το 1891 γίνεται διάσημος σ' όλο το Παρίσι εξ αιτίας της τεράστιας επιτυχίας της πρώτης του αφίσας για το Μουλέν Ρουζ.

Χορός, μουσική, κινηματογράφος, θέατρο, έργα τέχνης, ακόμη και γεύσεις της «Belle Epoque» θα απλωθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα από σειρά εκδηλώσεων με αφετηρία το Τελλόγλειο. Αλλωστε, ο Λοτρέκ, όπως επισημαίνει η γενική γραμματέας του Ιδρύματος, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ήταν ο πρώτος που έκανε την τέχνη να κατεβεί στον δρόμο με τις αφίσες και τις λιθογραφίες του. Ηταν και ο πρώτος που μετέτρεψε τη ζωγραφική σε αφίσα μιας παράστασης, κάνοντας παράλληλα την αφίσα έργο τέχνης.

Ο Τουλούζ Λοτρέκ δεν ξεπέρασε ποτέ σε ύψος το 1,50 μέτρο Ο Τουλούζ Λοτρέκ δεν ξεπέρασε ποτέ σε ύψος το 1,50 μέτρο Στόχος της έκθεσης δεν είναι να παρουσιάσει μόνο μια σειρά έργων του Λοτρέκ, αλλά και να γνωρίσει τον καλλιτέχνη, το κλίμα, την ατμόσφαιρα της εποχής στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ό αι. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 170 έργα από το μουσείο «Orsay» στο Παρίσι, το μουσείο «Toulouse Lautrec» στο Αλμπί, οικογενειακά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα, όπως τα γυαλιά του, μια παλέτα του, το κουκλοθέατρό του, δύο γιαπωνέζικες κούκλες από τον πύργο του, το «Chateau du Bosc», στη Νοσέλ, που παραχώρησε η κόμισσα Νικόλ Ταπιέ ντε Σελεϊράν, μικρή ανιψιά του καλλιτέχνη. Εκτίθενται και έργα του Βαν Γκογκ, για να φανεί πόσο οι δύο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

Πρωτότυπες αφίσες, σχέδια και βιβλία προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του Παύλου και της Μπελίντας Φυρού (Μουσείο Ηρακλειδών), ιδιωτικές συλλογές σε Γαλλία και Ελβετία και από το Αρχείο Σπητέρη στο Τελλόγλειο. Την έκθεση πλαισιώνουν παράλληλες εκδηλώσεις και τη συμπληρώνουν περίπου 150 χαρακτικά του Δημήτρη Γαλάνη, του Ελληνα δημιουργού που βρέθηκε στη Μονμάρτρη τις τελευταίες μέρες της ζωής του Λοτρέκ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά