Έντυπη Έκδοση

Ο «Μεγάλος Γκάτσμπι» του κρίκετ

Το προσπέρασαν ένα κάρο βραβεία (Booker και τα αμερικανικά Ναtional Book και National Book Critics Circle Awards), αλλά το «Netherland» του Τζόζεφ Ο' Νιλ ήταν γραμμένο να ξανάρθει στην επιφάνεια.

Ο Τζόζεφ Ο'Νιλ παίζει όντως κρίκετ με την ομάδα του Staten Island και έχει ενσωματώσει τις εμπειρίες του στο μυθιστόρημά του Ο Τζόζεφ Ο'Νιλ παίζει όντως κρίκετ με την ομάδα του Staten Island και έχει ενσωματώσει τις εμπειρίες του στο μυθιστόρημά του Κέρδισε το βραβείο Pen/Faulkner του 2009 -απονέμεται από τό ομώνυμο Ιδρυμα στο καλύτερο αμερικανικό βιβλίο της χρονιάς μαζί με 15 χιλ. δολάρια. Προκάτοχοί του; Φιλιπ Ροθ («Καθένας», «Ανθρώπινο στίγμα» «Επιχείρηση Σάιλοκ»), Τζον Απντάικ, Μάικλ Κάνινγχαμ («Ωρες»), Ανι Πρου, Ντον ΝτεΛίλο, Ε.Λ. Ντοκτόροου, Τομπάιας Γουλφ κ.λπ.

Τα είχε πάρει, όμως, τα βραβεία του από τους κριτικούς ο 45χρονος Ο' Νιλ, που ζει με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη, αλλά γεννήθηκε στο Κορκ της Ιρλανδίας, μεγάλωσε σε Μοζαμβίκη, Ιράν, Τουρκία και Ολλανδία και σπούδασε Νομική στο Κέιμπριτζ. Πέρυσι τον Μάιο ο κριτικός των «Νιου Γιόρκ Τάιμς» Ντουάιτ Γκάρνερ, ανακήρυξε το «Netherland» ως το «πιο ευφυές, πιο θυμωμένο, πιο ακριβές και απελπισμένο μυθιστόρημα για τη ζωή στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μετά το χτύπημα στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου».

Η υπόθεση ακολουθεί δύο διαφορετικούς δρόμους. Ο πρώτος είναι η ιστορία της οικογένειας του αφηγητή, του Ολλανδού Χανς Βαν ντεν Μπροκ, αναλυτή εξαγορών σε τράπεζα. Ζει σε λοφτ στην Τραϊμπέκα με τη Βρετανή σύζυγό του και τον γιο τους. Το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους διαλύει τον γάμο του. Η γυναίκα του παίρνει το παιδί και καταφεύγει στο ασφαλές Λονδίνο και ο Χανς βυθίζεται στην κατάθλιψη.

Τότε ξεκινάει το πιο ουσιαστικό μέρος του μυθιστορήματος. Ο Χανς βρίσκει παρηγοριά στο αγαπημένο του κρίκετ, που, προς μεγάλη του έκπληξη, έχει και στη Νέα Υόρκη πιστούς. Είναι, όμως, όλοι φτωχοί, περιθωριακοί μετανάστες από τις Δυτικές Ινδίες. Παίζουν σε άθλια, απομακρυσμένα γήπεδα, το ίδιο άγνωστα, όπως και οι ίδιοι, για τους πλούσιους κατοίκους του Μανχάταν. Ο Χανς συνδέεται στενά με τον Τσακ Ράμκισουν από το Τρίνινταντ, ιδιόρρυθμο, με ύποπτες επαγγελματικές ασχολίες, άνδρα, που όμως οι περισσότεροι κριτικοί βαφτίζουν «Μεγάλο Γκάτσμπι».

Εχει το ίδιο μεγάλα όνειρα με τον ήρωα του Φιτζέραλντ. Να χτίσει ένα γήπεδο κρίκετ στο Μπρούκλιν. «Το κρίκετ σε εκπολιτίζει», εξηγεί. «Τι γίνεται πρώτα πρώτα όταν η Ινδία και το Πακιστάν κλείνουν ειρήνη; Παίζουν έναν αγώνα κρίκετ. Το κρίκετ, Χανς, είναι διδακτικό. Εχει μια ηθική πλευρά. Μπορεί να βρίσκει τα κοινά σημεία μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων. Κι εγώ, ο Τσακ Ράμκισουν, θα το κάνω να συμβεί. Με το Κλαμπ Κρίκετ της Νέας Υόρκης θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο στην Ιστορία των ΗΠΑ».

Δεν θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Θα εξαφανιστεί κάτω από σκοτεινές συνθήκες. Μήπως αυτοκτόνησε; Αποκλείεται, συμφωνούν οι συμπαίκτες του. «Εχει μέσα του περισσότερη ζωή από 10 ανθρώπους». Το ίδιο και το βιβλίο, κατέληγε πέρυσι τον Μάιο ο κριτικός των «Νιου Γιόρκ Τάιμς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία