Έντυπη Έκδοση

Σεφ... άρισμα στα blogs

Μαγειρεύουν καλύτερα και από... αστεράτους σεφ.

Εχουν λύσεις για όλα και προτείνουν εκατοντάδες γαστρονομικές ιδέες κάθε μέρα. Δεν κρατούν τα μυστικά των συνταγών για τον εαυτό τους, όπως οι διάσημοι μάγειροι και μοιράζονται ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια με τους αναγνώστες τους. Δεν έχουν εκπαιδευτεί σε σχολές, αλλά από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες της ελληνικής οικογένειας. Η γευστική τους παιδεία και παράδοση ξεπηδά από τα άρθρα που γράφουν. Πρόκειται για μια κοινότητα που αναπτύσσεται ταχύτατα, μαγειρεύει καθημερινά και διαδίδει τις εμπειρίες γεύσης. Είναι οι μάγειρες της διπλανής πόρτας -ή της διπλανής ιστοσελίδας-, οι Ελληνες food bloggers.

«Taste Advisor», «Μικρή Κουζίνα», «LaxanoKitsos», «Η Κουτάλα της Γιαγιάς» και «Αστερόμασες» είναι μερικά από τα 150 food blogs που συμμετέχουν στην Ενωση Ελλήνων food bloggers, μια πρωτοβουλία του TasteFULL και της «Εντέλεια Πληροφορική». Ηδη βρίσκεται στον διαδικτυακό αέρα το πόρταλ greekfoodblogs.com στο οποίο ο επισκέπτης βρίσκει όλες τις αναρτήσεις όλων των bloggers σε καθημερινή βάση. Υπάρχει δε η δυνατότητα για τα εγγεγραμμένα μέλη να επιλέξουν ποια blogs θέλουν να παρακολουθούν, καθώς και να αποθηκεύουν τις συνταγές που τους ενδιαφέρουν σε ένα ηλεκτρονικό τετράδιο.

Οι μάγειροι του Διαδικτύου δεν περιορίστηκαν σ' αυτό. Αποφάσισαν να... κατασκηνώσουν και να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και τη δουλειά τους, ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά και να δώσουν την ευκαιρία να τους γνωρίσουν όσοι τους απολαμβάνουν μέσω της οθόνης. Ετσι σήμερα διοργανώνεται το 1ο GR Food Blogger Camp στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206 - Ταύρος). Κρατώντας στο ένα χέρι την κουτάλα και στο άλλο το μικρόφωνο οι food bloggers θα ανταλλάξουν εμπειρίες και συνταγές. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κεράσματα, αφού απ' ό,τι φαίνεται ο καθένας θα φέρει το κατιτίς του ώστε η γευσιγνωσία να ξεπεράσει τα όρια του Διαδικτύου και να γίνει επί πραγματικού!

«Σκοπός μας είναι να αναγνωριστεί η δουλειά μας», λέει η Βίκυ Κουμάντου, η «ψυχή» της προσπάθειας. «Μέσα από εμάς, μιλάει η καρδιά των ελληνικών νοικοκυριών και καταγράφει το ελληνικό φαγητό, την παράδοση και την εξέλιξή του μέσα από τις πολιτισμικές γειτνιάσεις της εποχής μας. Αυτό είμαστε. Αγαπάμε με πάθος τη μαγειρική δημιουργία, καταγράφουμε τη δική μας ματιά στο φαγητό, επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε απόψεις και δοκιμάζουμε νέες τεχνικές, νέες συνταγές, νέα μυστικά. Τα food blogs είναι πολλά, είναι νόστιμα, το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα. Είναι ντροπαλά, δεν έχουν μάθει στη δημοσιότητα. Τους μιλάς και κοκκινίζουν...».

Μηλομαφινάκια με κανελοζάχαρη

(Taste Advisor)

Υλικά

**2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

**2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

**½ κ.γ. αλάτι

**1 ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

**1 1/4 κ.γ. τζίντζερ

**3/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη

**1 μεγάλο αβγό

**2 κ.γ. βούτυρο λιωμένο

**2 κ.γ. αραβοσιτέλαιο

**1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

***1 ½ φλ. κομμένο μήλο σε πολύ μικρά κομματάκια

**1 φλιτζ. ξινόγαλα

**3 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

**½ κ.γ. κανέλα

**4 κ.γ. apple sauce

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την καστανή ζάχαρη και το αβγό. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αραβοσιτέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας. Δουλεύοντας εναλλάξ προσθέτουμε το μείγμα αλευριού, το ξινόγαλα, τελειώνοντας με το αλεύρι και μετά προσθέτουμε το κομμένο μήλο και τη σάλτσα μήλου.

Τοποθετούμε το μίγμα στα φορμάκια. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με την κανέλα και τα ρίχνουμε πάνω από τα μαφινάκια. Ψήνουμε για περίπου 15-18 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και εάν θέλουμε ρίχνουμε επιπλέον κανελοζάχαρη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Περί Κουζίνας