Έντυπη Έκδοση

Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Ο λόγος για τη χρόνια αντιπαράθεση -ακόμη και έχθρα χαρακτηρίζεται από πολλούς- του Κ. Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά.

Το «πολιτικό τέκνο» του Αβέρωφ υιοθετήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη. Η σχέση αυτή ανατράπηκε μαζί με την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Ιούνιο του '93, από τον Αντώνη Σαμαρά Το «πολιτικό τέκνο» του Αβέρωφ υιοθετήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη. Η σχέση αυτή ανατράπηκε μαζί με την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Ιούνιο του '93, από τον Αντώνη Σαμαρά Η αποστροφή του επίτιμου για τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. την περασμένη Δευτέρα από τις τηλεοπτικές μας οθόνες (MEGA) ότι «είναι λαϊκιστής» και κατ' επέκταση «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός» και η απάντηση της Ρηγίλλης «καληνύχτα κ. Μητσοτάκη» απλώς οριστικοποίησαν μια από ετών διαρραγείσα σχέση των δύο ανδρών, που πάντως είχε ξεκινήσει με πολύ καλούς οιωνούς, εκεί πίσω στη δεκαετία του 1980.

Ο... εκλεκτός

Αν και «πολιτικό τέκνο» του Ε. Αβέρωφ, ο Αντ. Σαμαράς επελέγη από τον Κ. Μητσοτάκη για το πόστο αρχικά του υπουργείου Οικονομικών, στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και στη συνέχεια σ' αυτό του υπουργείου Εξωτερικών, αρχικά στην κυβέρνηση Ζολώτα. Εγινε έτσι πριν τα 40 του χρόνια ο νεότερος υπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους σε αυτό το θώκο.

Η ανέφελη περίοδος, ωστόσο, κράτησε μόλις τρία χρόνια. Η κρίση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 είχε αρχίσει από μηνών με αφορμή το Σκοπιανό και τις -κατά ορισμένους- ακραίες θέσεις Σαμαρά.

Ηταν 30 Ιουνίου 1993 όταν ο Αντ. Σαμαράς ίδρυσε την Πολιτική Ανοιξη και την ίδια εκείνη μέρα ο Γ. Συμπιλίδης, της άμεσης επιρροής του, έδινε παραιτούμενος τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση των 151 βουλευτών του Μητσοτάκη.

Από τότε έως σήμερα οι καλές κουβέντες που έχουν ανταλλάξει οι δύο τους είναι ελάχιστες.

Η πρώτη επίθεση Μητσοτάκη κατά Σαμαρά έγινε λίγο μετά την πτώση της κυβέρνησής του. Ο επίτιμος είχε πει για τον πρώην υπουργό του δύο πράγματα: Αφ' ενός ότι «εξαγοράστηκε» από το ΠΑΣΟΚ -«το πιστεύω, δεν υπάρχει κανένας που να αμφιβάλλει γι' αυτό. Κανονική εξαγορά έγινε», είχε πει επακριβώς τότε σε συνέντευξή του. Και αφ' ετέρου είχε επανέλθει και σε άλλη συνέντευξή του είχε πει ότι η στάση Σαμαρά «υπαγορεύτηκε από μεγάλα και άνομα συμφέροντα».

Ο Α. Σαμαράς απάντησε με μήνυση το 2000. Σε δηλώσεις του δε είχε χαρακτηρίσει τον Κ. Μητσοτάκη «αρχιερέα της διαπλοκής», είχε μιλήσει για «πολιτική ανανδρία του Μητσοτάκη που με την ομπρέλα της ασυλίας ισχυρίζεται ότι τάχα εξαγοράστηκα από συμφέροντα για να ρίξω την κυβέρνησή του».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε μάλιστα επικαλεστεί, στις τότε δηλώσεις του, άλλες του επιτίμου ότι «το 1993 ο ίδιος έριξε την κυβέρνησή του για να πάει σε εκλογές, ενώ έχοντας 150 βουλευτές μπορούσε από το Σύνταγμα να εξαντλήσει την κυβέρνησή του».

«Πέρασαν επτά χρόνια για να ευαισθητοποιηθεί», είχε απαντήσει σε όλα αυτά ο Κ. Μητσοτάκης.

Και βεβαίως ήταν γνωστή η αντίθεση του κ. Μητσοτάκη στην επανένταξη του Αντ. Σαμαρά στη Ν.Δ., παρότι εκείνη την περίοδο, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κ. Καραμανλή, ο Αντ. Σαμαράς φαινόταν να τα είχε βρει με την Ντόρα Μπακογιάννη. Εξ ου και ο 92χρονος σήμερα πολιτικός είχε τότε διαψεύσει ότι σε συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου είχε συζητηθεί το θέμα να μετάσχει ο Α. Σαμαράς στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., κάτι που όμως τελικά είχε γίνει.

Προειδοποίηση

Πρωτοχρονιάτικα φέτος ο κ. Μητσοτάκης, δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Αντ. Σαμαρά, πρότεινε «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης υπό τον Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή του Λ. Παπαδήμου και του Αλ. Παπαδόπουλου» και είχε καλέσει, στην προ του μνημονίου εποχή, τη Ν.Δ. «να στηρίξει τα μέτρα» που θα έπαιρνε μια τέτοια κυβέρνηση. «Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση της Ρηγίλλης.

Η μοναδική καλή κουβέντα που ακούστηκε διά χειλέων Σαμαρά για τον Κ. Μητσοτάκη ήταν όταν δήλωσε «περήφανος» στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο για όλες τις πρώην κυβερνήσεις της Ν.Δ., του επιτίμου συμπεριλαμβανομένου.

Αλλά όλα τα ωραία πράγματα, λένε, κρατούν λίγο.

Η διαφωνία της Ντόρας Μπακογιάννη με τη θέση της Ν.Δ. κατά του μνημονίου και η διαγραφή της από τους κόλπους της Ν.Δ. ήταν το κερασάκι στην τούρτα της κόντρας των δύο ανδρών.

Εξ ου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι η κίνηση τώρα του πατέρα της να χαρακτηρίσει «λαϊκιστή» τον Αντ. Σαμαρά έχει να κάνει και με την άμεση προοπτική σύστασης νέου κόμματος από την πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Η ίδια επέκρινε δριμύτατα την «καληνύχτα» της Ρηγίλλης προς τον πατέρα της, λέγοντας πως «κάποιοι άνθρωποι, που δεν ξέρουν τι άλλο να πουν, δεν μπορούν να καληνυχτίζουν ανθρώπους που διαχρονικά έχουν προσφέρει, ξεχνώντας ότι αυτή η παράταξη έχει ιστορία. Ποιοι έβλαψαν και ποιοι στοίχισαν σ' αυτήν την παράταξη διαχρονικά, είναι καταγεγραμμένο» κατέληξε, επανερχόμενη στο 1993.

Συμπέρασμα: Η κολόνια (της κόντρας) δεν ξεθύμανε, αλλά το διαζύγιο μοιάζει πλέον οριστικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία