Έντυπη Έκδοση

Αλαλούμ στο σύστημα συνταγογράφησης ΟΑΕΕ

Οποιος βιάζεται, σκοντάφτει, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του έργου που ανεβάζει το υπουργείο Εργασίας από σήμερα στα φαρμακεία της χώρας.

Γενναίοι πρωταγωνιστές, οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, οι οποίοι θα χρειαστούν ανεξάντλητη υπομονή και γερά πόδια.

Μετά την εξαγγελία προ δεκαπενθημέρου της υπουργού Λούκας Κατσέλη για έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον εν λόγω Οργανισμό και επέκταση, στη συνέχεια, στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, γιατροί και φαρμακοποιοί τρέχουν και δεν φτάνουν. Δέκα ημέρες διορίας κι ένα πρόχειρο και αδύναμο μηχανογραφικό σύστημα είναι λίγα συστατικά για να αρχίσει η εφαρμογή της εξαγγελίας της υπουργού μεθαύριο.

«Πας να εγγραφείς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε πετάει έξω», λέει στην «Ε» ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας και Αττικής. «Το σύστημα είναι της πλάκας. Πολύ μεγάλη προχειρότητα. Προσπαθούν να πιστοποιηθούν φαρμακοποιοί και το σύστημα δεν ανταποκρίνεται», αναφέρει στην «Ε» ο Ανδρέας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

«Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή είχαν πιστοποιηθεί 4.500 από 11.000 φαρμακοποιοί στη χώρα και 2.000, δηλαδή οι μισοί γιατροί», είπε στην «Ε» ο Γ. Βουδούρης, διοικητής του ΟΑΕΕ. Για την αδυναμία του συστήματος που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί ο ίδιος σχολίασε: «Πρόβλημα στο σύστημα δεν γνωρίζω να υπάρχει. Θα το ερευνήσω. Μπορεί σήμερα να μην είναι έτοιμο, σε πλήρη ανάπτυξη δηλαδή, το σύστημα, αλλά οι ίδιοι (γιατροί και φαρμακοποιοί) θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν δεν το χρησιμοποιήσουν. Από μόνο του το σύστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Οσοι έχουν πιστοποιηθεί, θα μπορούν να εκτελούν τις συνταγές του Οργανισμού».

Αν το σύστημα δεν αντέχει την εγγραφή 11.000 φαρμακοποιών σ' ένα δεκαήμερο, θα αντέξει 13.000 συνταγές ημερησίως που εκδίδει ο ΟΑΕΕ; Κι αν δεν μπορεί να σηκώσει ένα Ταμείο όπως ο ΟΑΕΕ, που εκδίδει 3 εκατ. συνταγές τον χρόνο, τότε τι να περιμένουμε όταν εισαχθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο ΟΓΑ, με 16 εκατ. συνταγές ετησίως, και το ΙΚΑ, με 25 εκατ.;

Κι ενώ οι φαρμακοποιοί ανά τη χώρα δηλώνουν υπέρ του συστήματος, ερμηνεύουν την προχειρότητα σε βιασύνη να δείξει έργο η κυβέρνηση, με το ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι της. «Ο εκσυγχρονισμός και η διαφάνεια των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του υπουργείου Εργασίας. Θεμιτοί, αλλά μ' ένα σύστημα που να είναι έτοιμο να λειτουργήσει», λέει ο Αν. Γαλανόπουλος.

Εκτός από το πρόβλημα της αδυναμίας εγγραφής όταν το σύστημα τους πετάει έξω, το οποίο αναδεικνύουν οι φαρμακοποιοί, υπάρχουν και άλλα. Ενα από αυτά είναι ότι οι γιατροί γνωρίζουν ποια φάρμακα έχουν άδεια κυκλοφορίας, αλλά όχι ποια φάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά. Αν δεν τους δοθεί αυτή η γνώση, ο ασφαλισμένος θα κάνει δρομολόγια μεταξύ γιατρού και φαρμακείου, αφού ο φαρμακοποιός πρέπει να εκτελεί κατά γράμμα τη συνταγή του γιατρού. Αν ο ασφαλισμένος πάει το απόγευμα στο φαρμακείο για να μάθει ότι δεν υπάρχει το φάρμακο που έχει γράψει ο γιατρός, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το επόμενο πρωί, για να ξαναπάει στον ΟΑΕΕ. Κι αν είναι Παρασκευή, θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης