Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΔΟΣΗ, Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Η μπίλια του ελλείμματος γύρω απ' το 15,4%

Η τρόικα θα κρίνει, στις 15 Νοεμβρίου, το εύρος των μέτρων που θα χαλιναγωγήσουν τις επιπτώσεις από το αυξημένο έλλειμμα του 2009, που καταλήγει στο 15,3% με 15,4% του ΑΕΠ.

Η εικόνα που έχουν μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τη Eurostat, που συνεχίζει την περιοδεία της σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία, είναι το έλλειμμα του 2009 να καταλήγει στο 15,3% με 15,4%. Το τελικό νούμερο θα ανακοινωθεί πιθανότατα στα μέσα Νοεμβρίου, την επόμενη των αυτοδιοικητικών εκλογών, και θα συμπέσει με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να συλλέξει τα πρώτα στοιχεία λίγο πριν από την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση του ελλείμματος προέρχεται από την απαίτηση της Eurostat να συμπεριληφθούν σε αυτό οι καταπτώσεις εγγυήσεων που χορηγεί το Δημόσιο σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για ένα κονδύλι 2-2,5 δισ. ευρώ, κυρίως ζημιές από τις συγκοινωνίες (ΟΣΕ και ΟΑΣΑ), το οποίο αν και επιβάρυνε το χρέος δεν εμφανιζόταν στο έλλειμμα. Επιβαρυντικά λειτουργούν και οι επιχορηγήσεις περίπου 2 δισ. ευρώ που δόθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίπτωση 0,4% για το 2010

Η αύξηση κατά 1,7% με 1,8% του ελλείμματος έναντι 13,6% του περασμένου Απριλίου, που είχε εγγράψει η Eurostat, οδηγεί σε επιβάρυνση το πολύ 0,4% για το 2010. Αθροιστικά με το αναθεωρημένο ΑΕΠ των 232 δισ. ευρώ έναντι 236,1 δισ. ευρώ του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το φετινό έλλειμμα 7,8% της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το προσχέδιο ανεβαίνει στο 8,4%.

Δηλαδή, σε απόλυτα νούμερα από τα 18,5 δισ. ευρώ βάσει Μνημονίου το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, στα 19,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει κατά πολύ περισσότερο την κρίσιμη χρονιά του 2010, καθώς το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί 2,5 δισ. αντί 1,5 δισ. ευρώ και να διαμορφωθεί στα 17 δισ. ευρώ.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος περιορίζει την απόδοση των μέτρων ύψους 9,15 δισ. ευρώ που έχουν ληφθεί βάσει του Μνημονίου. Για το λόγο αυτό άλλωστε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν ζητεί τη λήψη νέων μέτρων.

Το βάρος του νέου πακέτου μέτρων φαίνεται πως θα επωμιστούν οι ΔΕΚΟ, οι ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και τα Ταμεία - ασχέτως αν εμφανίζουν ή όχι ελλείμματα.

Μειώσεις μισθών ΔΕΚΟ

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο την περασμένη εβδομάδα για μειώσεις μισθών σε 21.627 εργαζομένους των ΔΕΚΟ, παραπέμποντας στα στοιχεία που είχαν δώσει προ ημερών για αποδοχές διπλάσιες του ιδιωτικού τομέα κατά 44% και 40% πάνω από εκείνες του Δημοσίου. Ενώ έρχεται νέο μάζεμα των λειτουργικών δαπανών στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς και σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και νοσοκομεία.

Η πίεση σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία και Ταμεία είναι βέβαιο πως θα συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που θα προηγηθεί της εκταμίευσης της τρίτης δόσης στο τέλος της χρονιάς.

Με την τρόικα θα συμφωνηθεί και το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου και εκτός από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να περιλαμβάνει τις αλλαγές στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11%, τη μείωση του τέλους ταξινόμησης στα αυτοκίνητα, την αύξηση της εργοστασιακής αξίας πάνω από την οποία επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας, τη μείωση του παρακρατούμενου φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων (μερίσματα) κ.λπ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Ελεγκτές στη Θεσσαλονίκη