Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΕΣΩΣΑΝ, ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕ ΔΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Κατασχέσεις 30 δευτερολέπτων στις ΗΠΑ

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει στις ΗΠΑ το σκάνδαλο με τις παράνομες κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες.

Πενήντα Πολιτείες ξεκίνησαν συντονισμένη έρευνα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να εξακριβώσουν αν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής τραπεζικής, μεταξύ αυτών και οι JP Morgan, GMAC, Wells Fargo και Bank of America, χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα και υπογραφές για να δικαιολογήσουν εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις κατοικιών δανειοληπτών.

Οι καταγγελίες εστιάζουν στους «robo signers», άσχετους με την αγορά στεγαστικής πίστης υπαλλήλους τραπεζών ή θυγατρικών τους, οι οποίοι υπέγραφαν και προωθούσαν καθημερινά εκατοντάδες εγγράφα που αφορούσαν κατασχέσεις σπιτιών δανειοληπτών χωρίς να προχωρούν σε ουσιαστικό έλεγχο των στοιχείων του «φακέλου».

Υπάλληλος της Wells Fargo παραδέχθηκε ότι υπέγραφε καθημερινά έως και 500 τέτοια έγγραφα. Οπως είπε, το μόνο που ήλεγχε σε αυτά τα έγγραφα ήταν αν το όνομά της και ο τίτλος της ήταν σωστά γραμμένα!

Στη Φλόριντα, όπου ένα στα 34 σπίτια βρισκόταν πρόσφατα σε διαδικασία κατάσχεσης, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές που επιλαμβάνονται των υποθέσεων αυτών, έφθασαν στο σημείο πριν από λίγο καιρό να παίρνουν με βάση αυτά τα ντοκουμέντα απόφαση κατάσχεσης ενός σπιτιού σε χρονικό διάστημα μόλις 30 δευτερολέπτων. Ο ζήλος τούς οδήγησε μάλιστα στην κατάσχεση σπιτιού του οποίου ο ιδιοκτήτης δεν είχε καν στεγαστικό δάνειο!

Ζητούν μορατόριουμ

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν σάλο τις τελευταίες εβδομάδες στην αμερικανική κοινή γνώμη και οδήγησαν κάποιες από τις τράπεζες σε αναστολή των κατασχέσεων.

Οι καταγγελίες ότι αρκετοί Αμερικανοί εκδιώχθηκαν παράνομα από τα σπίτια τους τροφοδότησαν εκκλήσεις να γίνει ένα μορατόριουμ στις κατασχέσεις. Αίτημα που η φίλια προς τα τραπεζικά συμφέροντα κυβέρνηση Ομπάμα έσπευσε να απορρίψει αμέσως, υποστηρίζοντας ότι το πάγωμα θα αποδειχθεί καταστροφικό για την ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς κατοικίας.

Οι τράπεζες:

* Αφού δάνεισαν την περασμένη δεκαετία με υψηλά επιτόκια στον κάθε πικραμένο και χωρίς δικό του σπίτι Αμερικανό.

* Αφού τον έπεισαν ότι η αξία του σπιτιού του που είχε αποκτήσει με δάνειό τους θα αυξάνεται εσαεί και ότι μπορεί έναντι αυτού να δανείζεται απεριόριστα.

* Αφού ενσωμάτωσαν αυτά τα δάνεια στα γνωστά τοξικά τους χρεόγραφα, με τα οποία μόλυναν τον πλανήτη.

* Αφού διασώθηκαν από τη χρεοκοπία χάρη στα λεφτά των φορολογουμένων, απαιτούν τώρα από τους «τσαλακωμένους» λόγω κρίσης δανειολήπτες να πληρώσουν ολόκληρο το φουσκωμένο στεγαστικό τους δάνειο. Δάνειο που έλαβαν στην εποχή της φούσκας των ακινήτων για το χαμηλότερης σήμερα αξίας σπίτι τους.

Ανήγαγαν στη συνέχεια τις κατασχέσεις σε βιομηχανία, αρπάζοντας είτε νόμιμα είτε παράνομα από τον Ιανουάριο του 2007 έως το φετινό Αύγουστο 3 εκατ. σπίτια. Στους πρώτους 9 μήνες του 2010 είχαν κατάσχει συνολικά 816.000 κατοικίες, ενώ ευελπιστούν ότι στο σύνολο της φετινής χρονιάς θα έχουν «βουτήξει» τον αριθμό-ρεκόρ των 1,2 εκατ. κατοικιών. Απόρροια αυτής της εξέλιξης είναι σήμερα 4 από τα δέκα σπίτια που πωλούνται σήμερα στις ΗΠΑ να είναι προϊόν κατάσχεσης από τις τράπεζες.

Ο μεγαλύτερος φόβος των τελευταίων είναι οι μαζικές αγωγές δανειοληπτών και το ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να αποδείξουν στο δικαστήριο την κυριότητά τους πάνω σε ένα κατασχεμένο σπίτι. Κάτι τέτοιο θα σημάνει τεράστιες ζημιές γι' αυτές, αφού θα αναγκαστούν να διαγράψουν κι άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Οικονομική κρίση