Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Αρχαίος οίνος... αθάνατος

Δεν είναι ρομαντικοί ούτε αιθεροβάμονες. Ισως θα μπορούν να χαρακτηριστούν «αντιστασιακοί», κόντρα στην ισοπέδωση της εποχής.

Συγκροτούν μια παρέα περίπου 50 ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, με καταβολές από την ελληνική περιφέρεια και την αγροτιά, ασχέτως αν σήμερα οι περισσότεροι είναι επιστήμονες.

Ολοι αυτοί έφτιαξαν τη ΜΚΟ «ΗΛΕΣΙΟΝ» και στοχεύουν να συνδέσουν την παράδοση με την επιστημοσύνη για να οινοποιήσουν με βάση αρχαιοελληνικά πρότυπα. Ακολουθούν την καθοδήγηση ειδικών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Ο Γιώργος Κωστής μηχανολόγος, ο Νίκος Ρουμελιώτης γεωπόνος, η Εμμυ Πανούση φωτογράφος είναι κάποιοι από τους 50 εθελοντές-οινοποιούς.

Μαζί με τους «ομοϊδεάτες» τους εξόρμησαν, χωρισμένοι σε δύο ομάδες των 25 ατόμων, σε Γκιώνα και Οίτη, όπου εφοδιάστηκαν με γενετικό υλικό από ελάχιστα διασωθέντα σταφύλια ποικιλίας Σαββατιανού, φωτογράφησαν και χαρτογράφησαν άγρια αμπέλια σε εγκαταλελειμμένα χωριά της Θεσσαλίας, που είχαν να πατηθούν πριν από τον πόλεμο, τότε που η αστυφιλία τα μαράζωσε.

Συμπλήρωσαν τις ποσότητες, με τσαμπιά που βρήκαν σε αρχέγονα κλήματα σκαρφαλωμένα σε κέδρους, βελανιδιές, βατομουριές, στην κοινότητα ΗΛΕΣΙΟΝ στα υψίπεδα της Θήβας κοντά στην Ασωπία (το αρχαίο Ειλέσιον).

Οι συνομιλητές μας περιγράφουν τη διαδικασία της παραγωγής με...«μεθυστικό τρόπο».

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε βασίστηκε στα πρότυπα της ερυθράς οινοποίησης. Ζυμώθηκαν δύο ίδιοι μούστοι, με τη διαφορά ότι ο δεύτερος έχει πιο έντονη μέσα του τη «δύναμη του σπόρου».

Οι ρομαντικοί λάτρεις του αρχαίου οίνου άνοιξαν τα καζάνια στις 12 Δεκεμβρίου, στο οινοποιείο της οικογένειας Γεώργα στα Σπάτα. Τώρα, με τον ερχομό της άνοιξης, τα μέλη της ΜΚΟ του ΗΛΕΣΙΟΝ εξορμά στην Γκιώνα και στη Οίτη (7 και 8 Μαρτίου) για συλλογή βλασταριών άγριων παραδοσιακών ποικιλιών αμπελιού.

Τα βλαστάρια που θα συλλεγούν θα φυτευτούν σε γλάστρες ώστε να δημιουργηθούν νέες ποικιλίες. Οι λάτρεις του αρχαίου οίνου, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθυνθούν στο ΗΛΕΣΙΟΝ-Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Περιβάλλοντος (helession@gmail.com, τηλ./φαξ: 210-2116224).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών