Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Κρήτη «πρωταθλήτρια» στην παιδική παχυσαρκία

Την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα κατέχει η Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που διεξάγεται στα Χανιά.

«Στην Κρήτη, η παιδική παχυσαρκία έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 20-30 χρόνια και κατά ορισμένες μελέτες θεωρείται ότι είναι το διαμέρισμα της Ελλάδας με την μεγαλύτερη παιδική παχυσαρκία. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι όπως ξέρετε ένα παιδί που έχει παχυσαρκία, συνήθως καταλήγει παχύσαρκος ενήλικας. Από μελέτες που έκαναν συνάδελφοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκύπτει ότι ακόμη και σε αγροτικό πληθυσμό όπως αυτόν της Μεσσαράς, οι άντρες και οι γυναίκες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε ποσοστό 85%», είπε ο Ιωάννης Μελισσάς, καθηγητής κλινικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ως βασική αιτία γι' αυτή την εικόνα θεωρείται η αλλαγή των διατροφικών προτύπων στο νησί.

«Ενώ οι πατεράδες και οι παππούδες μας που ανήκαν κυρίως στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, είχαν μια έντονη σωματική δραστηριότητα κι επίσης η διατροφή τους ήταν η κρητική διατροφή με ελάχιστο κρέας, περισσότερα όσπρια, λαχανικά και φρούτα, οι σημερινοί Κρητικοι έχουν αλλάξει τελείως τις συνήθειές τους . Κυκλοφορούν με αυτοκίνητο ή μηχανάκι, δεν καίνε θερμίδες και τρέφονται με δυτικού τύπου τροφές, ταχυφαγία, ενώ έχουν σταματήσει να τρώνε φρούτα και λαχανικά, που είχαν ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού», πρόσθεσε ο Ιωάννης Μελισσάς.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες