Ηλεκτρονική Έκδοση

Άνοιξαν οι κάλπες των ιστορικών εκλογών στην Ακτή Ελεφαντοστού

Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια και έπειτα από έξι αναβολές από το 2005, που ήταν αρχικά προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στην Ακτή του Ελεφαντοστού, οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στην πολύπαθη χώρα για την ιστορική αναμέτρηση που αναμένεται να θέσει τέρμα σε μια δεκαετία πολιτικο-στρατιωτικής κρίσης.

Περίπου 5,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μιας χώρας ιδιαίτερα φτωχής, αν και υπήρξε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Δυτικής Αφρικής και παραμένει και σήμερα κορυφαία διεθνώς σε παραγωγή κακάο.

Ο 65χρονος απερχόμενος πρόεδρος Λοράν Γκμπάγκμπο αντιμετωπίζει στην εκλογική αυτή αναμέτρηση 13 ακόμη υποψηφίους, μεταξύ των οποίων ο 76χρονος πρώην πρόεδρος Ανρί Κοντάν Μπεντιέ που είχε ανατραπεί με πραξικόπημα το 1999 και ο 68χρονος πρώην πρωθυπουργός Αλασάν Ουατάρα.

Την εκλογική νίκη διεκδικεί επίσης η πρώτη γυναίκα υποψήφιος για την προεδρία, η Ζακλίν Όμπλε, που ήταν η νεώτερη υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι διοργανωτές χρειάστηκε να δώσουν μάχη με το χρόνο για να διανείμουν κάρτες στους ψηφοφόρους και να εκπαιδεύσουν τους 60.000 εκλογικούς αντιπροσώπους. Σύμφωνα πάντως με τον Γιακούμπα Μπαμπά, εκπρόσωπο της εκλογικής επιτροπής, "όλα είναι στη θέση τους, όλοι είναι στις θέσεις τους".

Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της, μεγάλη εφημερίδα της χώρας έκανε λόγο για την "ημέρα της αλήθειας". Οι σημερινές εκλογές χαρακτηρίζονται οι "πρώτες ελεύθερες στην ιστορία" της Ακτής. που υπήρξε γαλλική αποικία έως το 1960.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε τρεις ημέρες αλλά τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά την Δευτέρα. Στέλεχος της εκλογικής επιτροπής είπε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι κρίσιμο ώστε να μην σπεύσει κανείς από τους υποψηφίους να υποστηρίξει πως νίκησε, προκαλώντας σύγχυση και πιθανώς συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των υποψηφίων.

Εν μέρει εξ αιτίας των τοπικιστικών και φυλετικών χαρακτηριστικών του κάθε υποψηφίου η νίκη από τον πρώτο γύρο είναι απίθανη, πάντως, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος την 28η Νοεμβρίου.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού βρισκόταν σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, από το πραξικόπημα το 2002, το οποίο κατεστάλη σχεδόν εν τη γενέσει του και μετά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτή Ελεφαντοστού