Έντυπη Έκδοση

Μουσείο Σκλαβούνου στην Αμφίκλεια

Ο Δήμος Αμφίκλειας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του και της διεύρυνσης του δικτύου μουσείων που λειτουργεί, εγκαινιάζει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο δημαρχείο της κωμόπολης το Μουσείο «Ακαδημαϊκός Γεώργιος Σκλαβούνος» την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

Στην ίδια εκδήλωση θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του διακεκριμένου Λοκρού ακαδημαϊκού, ο οποίος αποτέλεσε δάσκαλος δύο γενιών γιατρών, οδοντιάτρων, γυμναστών και καλλιτεχνών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σχολή Καλών Τεχνών, το δε συγγραφικό έργο του αποτελεί σημείο αναφοράς στην πανεπιστημιακή διδασκαλία της Ανατομίας του ανθρώπου από την πρώτη έκδοσή του (1906).

Μέσα από τον άξονα της ιατρικής και της κοινωνικής δράσης του, το μουσείο θα παρουσιάζει την ιστορία, το επιστημονικό έργο και την προσωπικότητα του διακεκριμένου Ελληνα ιατρού, ο οποίος συνεισέφερε στην ανάπτυξη της περιγραφικής ανατομικής στην Ελλάδα και διεθνώς από όλες τις επιστημονικές και διοικητικές θέσεις που κατείχε στη Γερμανία και την Ελλάδα από το 1891 έως το 1938 που συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης τα εκθέματα του μουσείου θα προβάλλουν το κοινωνικό έργο του και τη συνεισφορά του στον τόπο καταγωγής του.

Τέλος, το μουσείο θα συμβάλει, σε συνδυασμό και με τις άλλες δομές και τα μουσεία της Αμφίκλειας, στην ανάδειξη της ιστορικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της παραπαρνάσσιας περιφέρειας, στη δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου και στην παροχή τόσο προς τους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της πόλης και των γειτονικών χωριών, εναλλακτικών τουριστικών προτάσεων και αναπτυξιακών προοπτικών.

Κατά της ωχράς κηλίδος

Για τρίτη συνεχή χρονιά το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» διοργανώνει πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου του κοινού για την πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος και ενημέρωση για την υγεία των ματιών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Κρατικής Οφθαλμολογικής Κλινικής, του Τμήματος Βυθού και Παθήσεων Ωχράς της Α' Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γραφείου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας του νοσοκομείου. Τηλέφωνα για ραντεβού 213-2032628 και 210-7752464 τις ώρες 7.30 - 9.30 π.μ. Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού και των «ασθενών» και του κοινού για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος και την προστασία και τον έλεγχο της υγείας των ματιών. Από σήμερα έως Παρασκευή και ώρες 10 π.μ. - 12 μ., επιμελητές των Οφθαλμολογικών Κλινικών του νοσοκομείου θα υποδέχονται τα μέλη των ΚΑΠΗ Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής και Νέου Ψυχικού στο Αμφιθέατρο του Δυτικού Κτιρίου.

*

Τα νέα προγράμματα της Παιδικής Πολιτιστικής Λέσχης «Εκφραση» για το έτος 2010-2011 μας καλεί να γνωρίσουμε η ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ, Γαστούνης και Γουμενίτσης 14, τηλ.: 6942056334, Μαριτίνα Κονταράτου.

Τα παιδιά μαθαίνουν την Ιστορία μέσα από την τέχνη: εργαστηριακά σεμινάρια εικαστικής δημιουργίας για παιδιά 6 - 13 ετών με δάσκαλο τον Νίκο Καναρέλη. Κύριος σκοπός του εργαστηρίου είναι να αναπτύξει τις έμφυτες και εν δυνάμει ικανότητες και δεξιότητες των παιδιών και κατά προέκταση ολόκληρη την προσωπικότητά τους.

Το κλειδί των θησαυρών

Η κασέλα υπήρξε για πολλούς αιώνες το μοναδικό φυλακτικό έπιπλο του ελληνικού σπιτιού.

Αντικείμενο μεγάλης χρηστικής αξίας, καθώς συνδεόταν με ποικίλες εκδηλώσεις του καθημερινού βίου και τους σημαντικότερους σταθμούς της ανθρώπινης ζωής (γέννηση, γάμος, θάνατος). «Η ελληνική κασέλα», εκδόσεις Καπόν, είναι ένα πολυτελές λεύκωμα στο οποίο οι συγγραφείς Βιργινία Ματσέλη και Αρης Τσαβαρόπουλος ερμηνεύουν τις πλούσιες διακοσμήσεις με τη φιλοδοξία να προσφέρουν στον σύγχρονο Ελληνα ένα ερμηνευτικό «κλειδί» για να ξεκλειδώσει τα μυστικά των λησμονημένων αυτών επίπλων. Το βιβλίο παρουσιάζεται αύριο, στις 7.30 μ.μ.. στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Μιλούν οι Αγγελος Δεληβορριάς, Ιωάννα Παπαντωνίου, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και οι συγγραφείς.

Αντιθέσεις

Πέτρος Μάρκαρης συγγραφέας για τη δημαγωγία
«Ο πολιτικός λόγος έχει ενταφιασθεί από τους ίδιους τους πολιτικούς μας»
«Βήμα»

Σώτη Τριανταφύλλου συγγραφέας για το λεξιλόγιο
«Είμαστε κοινωνία παιδαριώδης σε σκέψη και σε γλώσσα»
«Βήμα»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Ανθρώπινα