Έντυπη Έκδοση

Γ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κλασικός της αφαίρεσης

Εργα του εκτίθενται στο Μπενάκη, όμως η συλλογή του παραμένει άστεγη

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του κλασικού της αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλου και πενήντα από τη βράβευσή του στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας.

Μια έκθεση που αποτυπώνει τη μεστή πορεία του εγκαινιάζει το Ιδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου μεθαύριο στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και μια μονογραφία πάνω στο έργο του, που βασίζεται στη διδακτορική διατριβή του Γιάννη Χ. Παπαϊωάννου, θα παρουσιαστεί την ίδια μέρα (19.30).

Ωστόσο, μια σκιά πλανάται πάνω από την επέτειο. Το Μουσείο Σπυρόπουλου παραμένει ανολοκλήρωτο. Το ίδρυμα αντιμετωπίζει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της ανάπλασης του μουσείου στα Εξάρχεια, αρχικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, που αγοράστηκε το 2008. Ξεχωριστό δείγμα αρχιτεκτονικής του '30, το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και αναμένεται να φιλοξενήσει τη συλλογή του πρωτοπόρου ζωγράφου, περιοδικές εκθέσεις και τα έργα των βραβείων Σπυρόπουλου που απονέμονται κάθε χρόνο σε νέους δημιουργούς.

Πάνω από 400 έργα αριθμεί η συλλογή Σπυρόπουλου, τα οποία, μέχρι να γίνει το μουσείο παραμένουν διασκορπισμένα σε αποθήκες. Γι' αυτό η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, με 120 από αυτά, και η έκδοση της μονογραφίας -είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα- δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία του καλλιτέχνη από την παραστατική ζωγραφική και τα διδάγματα του Σεζάν μέχρι τις αφαιρετικές φόρμες και την ιδιαίτερη χρήση του χρώματος.

Οπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Εφη Στρούζα: «Η αφαίρεση ως διεθνής γλώσσα, που στη μεταπολεμική εποχή αναζητούσε να διατυπώσει τη ζωτική σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης έναντι του ολοκαυτώματος που είχε επιφέρει ο παγκόσμιος πόλεμος, στο έργο του Σπυρόπουλου μεταπλάθεται σε εικόνα αρμονικής σύζευξης αντιθετικών δυνάμεων: του σκότους και του φωτός, της ύλης και του πνεύματος, της ολικής αντίληψης του κόσμου και της προσωπικής αντίληψης και συνείδησής του».

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, θα προβάλλονται σε βίντεο τα έργα των καλλιτεχνών που τιμήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με το Επαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου. Ενας από αυτούς, ο Ανδρέας Σάββα, θα παρουσιάσει και τις νέες εγκαταστάσεις «Επ' ώμου» και «Μαυσωλείο» -η τελευταία περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου της αφαιρετικής ζωγραφικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά