Έντυπη Έκδοση

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Χτίζοντας το μέλλον στην άμμο

Χωρίς επιδοτήσεις και οικονομικά κίνητρα, αλλά με εθελοντικές συμφωνίες για εκπτώσεις τουλάχιστον 25% σε υλικά και υπηρεσίες από τη βιομηχανία και το εμπόριο φιλοδοξεί η κυβέρνηση να πείσει εκατομμύρια Ελληνες να ανακαινίσουν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα ενεργειακά σπάταλα σπίτια τους, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά και να στηρίξουν τον κλάδο της οικοδομής.

Το ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον», που ανακοίνωσαν χθες παρουσία του πρωθυπουργού η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, έχει στόχο από το 2011 μέχρι το 2020 να υλοποιηθούν πάνω από 3,1 εκατ. επιμέρους παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε συνολικά 1,5 εκατ. παλαιά κτίρια όλης της χώρας.

Παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούν να γίνουν σε μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά κτίρια και θα αφορούν οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοσή τους, όπως αλλαγή κουφωμάτων, αντικατάσταση παλαιών καυστήρων με νέους, εξωτερικές και εσωτερικές μονώσεις, εγκατάσταση διπλών τζαμιών, ηλιακών συλλεκτών και συστημάτων σκίασης, κ.ά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση που έχει το πρόβλημα της χαμηλής ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως χώρες όπως η Ελλάδα δεν έχουν άλλη επιλογή από την πράσινη ανάπτυξη. Οπως είπε, μόνο το 8% των πολιτών χαμηλού εισοδήματος κατοικούν σε κτίρια με μόνωση και διπλά τζάμια, ενώ το ποσοστό για τα υψηλά εισοδήματα είναι 63%, με αποτέλεσμα το κόστος της θέρμανσης να είναι μεγαλύτερο κατά 127%. Ο ίδιος είπε ότι είναι απαράδεκτο ένα μέσο ελληνικό σπίτι να πληρώνει διπλάσια και τριπλάσια απ' ό,τι οι σκανδιναβικές χώρες.

Η διαφορά του κολοσσιαίου αυτού προγράμματος από το «Εξοικονομώ κατ' οίκον», που προβλέπει αντίστοιχες παρεμβάσεις σε σπίτια προ του 1980, είναι ότι δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, αλλά ούτε και κριτήρια ένταξης, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες και κυρίως νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων γίνεται εξ ολοκλήρου από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, οι οποίοι στόχος είναι να επωφεληθούν εκπτώσεων τουλάχιστον 25% σε προκαθορισμένο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω συγκεκριμένων εθελοντικών συμφωνιών που θα γίνουν με τους φορείς και τις εταιρείες οικοδομικών υλικών. Η συνεισφορά του Δημοσίου έχει να κάνει με το κλείσιμο των εθελοντικών συμφωνιών, την «εγγύηση» ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές και για πιστοποιημένα υλικά, με τη διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας, καθώς και τις δωρεάν ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Αρχές 2011

Οι πρώτες προκηρύξεις θα γίνουν στις αρχές του 2011 και αποσκοπούν σε 150.000 παρεμβάσεις ώς το τέλος του 2012 σε κατοικίες και σε επαγγελματικά κτίρια.

Για τον τομέα κατοικίας προβλέπεται αντικατάσταση κουφωμάτων σε 20.000 σπίτια, διπλά τζάμια σε 25.000, ηλιακοί συλλέκτες σε 5.000, «ψυχρές» οροφές σε 20.000 σπίτια, μόνωση της οροφής σε 20.000, μόνωση της πρόσοψης σε 20.000 σπίτια και αντικατάστση 20.000 συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με νέα υψηλής απόδοσης.

Για τον εμπορικό τομέα το πρόγραμμα προβλέπει αντικατάσταση προσόψεων σε 3.000 κτίρια, μόνωση σε 5.000, εγκατάσταση συστημάτων ψύξης - θέρμανσης - αερισμού σε 5.000, αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού σε 10.000 κτίρια και προηγμένα συστήματα ενεργειακού ελέγχου σε 1.000 εμπορικά κτίρια.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Κάτω από 5% το επιτόκιο των δανείων για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον»