Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιστορικές εκλογές στη Μιανμάρ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βιρμανοί για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο που διεξάγεται στη χώρα ύστερα από 20 χρόνια.

Από τις εκλογές που κήρυξε η χούντα της Μιανμάρ απέχει το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Εθνική Λίγκα για τη Δημοκρατία. Ηγέτης του κόμματος είναι η φυλακισμένη εδώ και χρόνια από το καθεστώς και βραβευμένη με Νομπέλ Αουνγκ Σαν Σουου Κίι.

Οι παρατηρητές ανέφεραν ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν χειραγώγηση.

Ωστόσο, οι στρατηγοί του καθεστώτος υποστήριξαν ότι οι εκλογές σηματοδοτούν τη μετάβαση σε ένα πιο δημοκρατικό καθεστώς, αρνούμενοι κάθε κατηγορία για χειραγώγηση του εκλογικού σώματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τέταρτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, Σάι Άι Πα Ο, δήλωσε ότι "Οι αρχές σε πολλές περιπτώσεις εξανάγκασαν ανθρώπους να ψηφίσουν συγκεκριμένα κόμματα".

"Δεν μας έχουν επιτρέψει να στείλουμε αντιπροσώπους στα εκλογικά τμήματα. Αν η εκλογική διαδικασία ήταν ανοιχτή και δίκαια, είμαι σίγουρος ότι θα κερδίζαμε το 80% των ψήφων" πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσεις πάνοπλοι αστυνομικοί φρουρούσαν τα εκλογικά τμήματα και πραγματοποιούσαν περιπολίες στους δρόμους της Γιανγκόν.

Το καθεστώς έχει απαγορέψει την παρουσία των ξένων ανταποκριτών στα εκλογικά τμήματα, ενώ έχει επιβάλει αυστηρότερους κανόνες λογοκρισίας στα κρατικά μέσα.

Σύμφωνα με το Reuters, η σύνδεση στο Internet παρουσίαζε τεράστια προβλήματα, με πολλούς να κάνουν λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια της χούντας να ελέγξει την μετάδοση πληροφοριών.

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα από το 1990 όταν η Αουνγκ Σοου Κίι κέρδισε την αναμέτρηση, όμως η χούντα αγνόησε το αποτέλεσμα.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης που παραμένει φυλακισμένη τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, τονίζοντας ότι "δεν θα ονειρευόταν να λάβει μέρος".

Ο κατ' οίκον περιορισμός που της έχει επιβληθεί λήγει στις 13 Νοεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μιανμάρ
Για το ίδιο θέμα
Απορρίπτει η Δύση τις εκλογές στην Μιανμάρ
Το κόμμα της χούντας της Μιανμάρ «νίκησε» στις εκλογές