Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Δικαίωμα και στην τέχνη

Πριν από 20 μέρες ο Γιώργος Καμίνης με τους στενούς συνεργάτες του επισκέφτηκε αθόρυβα, χωρίς κάμερες και φωτογράφους, το Εθνικό Θέατρο.

Ο Γιώργος Καμίνης με το μυθιστόρημα «Λόγια φτερά» του Χρήστου Χωμενίδη, που ήταν άλλωστε από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Ο Γιώργος Καμίνης με το μυθιστόρημα «Λόγια φτερά» του Χρήστου Χωμενίδη, που ήταν άλλωστε από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Ηθελε να γνωρίσει τους ανθρώπους του και να τους ακούσει. Ηταν ο πρώτος υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας που διάβαινε το κατώφλι του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα», δηλώνει η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Εθνικού Θεάτρου, Σάσα Παπαχριστοπούλου, οποία τον υποδέχτηκε. Ο Γ. Καμίνης συνομίλησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γ. Χουβαρδά και με εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων. «Εχει πολύ ωραίες ιδέες, μας ανακοίνωσε ότι επιθυμεί τη συνέργεια του δήμου με το Εθνικό Θέατρο και μας άκουσε», τονίζει.

Γνωστοί καλλιτέχνες

Ο πολιτισμός αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά σημεία του προγράμματος της πολυκομματικής παράταξης «Δικαίωμα στην πόλη» του Γ. Καμίνη. Το αποδεικνύει και το ψηφοδέλτιο. Γνωστά και καταξιωμένα ονόματα από τον χώρο των τεχνών εντάχθηκαν σ' αυτό, όπως οι Ευφροσύνη Δοξιάδη (εικαστικός), Αλέξανδρος Τομπάζης (αρχιτέκτων), Γιώργος Λαζόγκας (εικαστικός), Ρέα Γαλανάκη (συγγραφέας), Αγγελική Αντωνοπούλου (ιδιοκτήτρια γκαλερί), Ευδόκιμος Τσολακίδης (σκηνοθέτης/ηθοποιός), Μάριος Στρόφαλης (μουσικοσυνθέτης) κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκλέγονται οι Αλέξανδρος Τομπάζης, Ευφροσύνη Δοξιάδη, Ρέα Γαλανάκη, Αγγελική Αντωνοπούλου, Αννα Χατζηγιαννάκη.

Το Εθνικό θέατρο δεν είναι ο μοναδικός θεσμός με τον οποίο θα συνεργαστεί ο νέος δήμαρχος. «Ο δήμος δεν μπορεί να αγνοεί, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, το γεγονός ότι η Αθήνα αποτελεί την έδρα την σημαντικότερων πολιτιστικών φορέων και θεσμών της χώρας», γράφει στο πρόγραμμά του. «Πρέπει, για παράδειγμα, να αποκαταστήσει μια οργανική σχέση με το Φεστιβάλ Αθηνών, να συνεργήσει στην προβολή των εκδηλώσεών του και να συμβάλει στην ανάπτυξή τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή αντιπολιτευόταν το Φεστιβάλ, καθιερώνοντας το λεγόμενο Αθηναϊκό Φεστιβάλ απέναντί του». Ο Γιώργος Λούκος, λοιπόν, βρήκε κι άλλο σύμμαχο. Οι δύο άντρες, άλλωστε, συναντήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πάλι δίχως δημοσιότητα.

Εκτός όμως από τους θεσμούς και τα φεστιβάλ, που έτσι κι αλλιώς έχουν το κοινό τους, ο πρώτος δήμος της χώρας διαθέτει πολλούς και σημαντικούς χώρους πολιτισμού και, μάλιστα, στο κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι πορεύονται ξεχασμένοι, χωρίς κοινό και επισκέπτες. Ο Δήμος Αθηναίων δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να «ζωντανέψει» την περιουσία του χαράσσοντας μια ενιαία πολιτική ανάδειξής τους.

Παλιές αμαρτίες...

- Το Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας ουσιαστικά δεν υπάρχει για την πόλη, ενώ βρίσκεται σε ένα τόσο κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο, δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής.

- Ομοίως και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στο Θησείο. Πόσα σχολεία, άραγε, επισκέπτονται το «Οδοιπορικό της Αθήνας», τη μόνιμη έκθεση για την εικόνα της πόλης τον 19ο αιώνα ή το Μουσείο -Θέατρο Σκιών «Χαρίδημος», το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2006 φιλοξενείται εκεί; Μπορούμε, όμως, με βεβαιότητα να πούμε ότι ελάχιστοι ενήλικοι γνωρίζουν την ύπαρξη των δύο αυτών εκθέσεων. Ακόμη δύο μεγάλοι εκθεσιακοί χώροι του Κέντρου ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνται.

- Οσο για το Πνευματικό Κέντρο στην οδό Ακαδημίας 50, αν δεν υπήρχαν και οι πολιτικοί γάμοι που έχουν αυξηθεί σημαντικά, σπάνια θα επισκεπτόμασταν ένα από τα παλαιότερα κτίρια των Αθηνών.

...Νέες ελπίδες

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Γ. Καμίνη ανακαλύπτει την «εγκαταλελειμμένη στην τύχη της» Δημοτική Βιβλιοθήκη, που παρά τον πλούτο των συλλογών της (περιέχει ολόκληρη τη βιβλιοθήκη του Ζαχαρία Παπαντωνίου), έχει χαμηλή επισκεψιμότητα. Προτείνει να αποκτήσει σύγχρονα αναγνωστήρια, να οργανωθεί βιβλιοθηκονομικά και να συμπληρωθεί με τμήμα πολυμέσων.

Και με την Τεχνόπολη στο Γκάζι, το «βαρύ πυροβολικό» του δήμου; «Πρέπει άμεσα να αναπροσαρμόσει την πολιτική της και να ανοίξει τις πόρτες της ώστε να λειτουργούν εκεί, κάθε απόγευμα, καλλιτεχνικά εργαστήρια και χώροι πειραματισμού», προτείνει η νέα δημοτική αρχή. Ωραία, αλλά για να γίνει το Γκάζι ένα αληθινά πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο για την Αθήνα, κι όχι ευκαιριακός προορισμός, απαιτείται η χάραξη μιας πολιτιστικής πολιτικής με όραμα και σαφέστατη φυσιογνωμία. Θα αρκούσε, για παράδειγμα, ο επόμενος πρόεδρος της Τεχνόπολης να είναι ένας άνθρωπος σχετικός με το αντικείμενο. Να επιλέγει και να προωθεί πολιτιστικά γεγονότα, που θα τηρούν κάποια ποιοτικά κριτήρια. Να προτείνει, δηλαδή, ο δήμος τα έργα του καιρού μας παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στη σύγχρονη δημιουργία. Φτάνει πια με τη λογική «ανοίξαμε και σας περιμένουμε...». *

Τι υπόσχεται η νέα δημοτική αρχή

* Το Πολιτιστικό Κέντρο κάθε δημοτικού διαμερίσματος θα γίνει ο κύριος τόπος ανάπτυξης των πολιστικών δραστηριοτήτων.

Θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα πολλαπλά κτίρια του δήμου καλλιεργώντας συνεργασίες με νέους από την ΑΣΚΤ, το ΕΕΤΕ, τους μουσικούς του δήμου, τις σχολές κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής και χορού.

* Θα προβληθούν με ειδικές καμπάνιες αρχαία μνημεία, μουσεία, βυζαντινή και νεοκλασική Αθήνα, κτίρια του μοντερνισμού, αστικά τοπόσημα, σύγχρονη τέχνη σε δημόσιες και δημοτικές πινακοθήκες και ιδιωτικές γκαλερί.

* Νέοι και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες (σκηνοθέτες, εικαστικοί, μουσικοί, σχεδιαστές) θα βοηθούν ομάδες να δημιουργήσουν συγκεκριμένο έργο, που θα προβάλλεται στον δημόσιο χώρο.

* Μεγάλες πλατείες θα ζωντανέψουν με πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις και τη στήριξη των αυτόνομων πρωτοβουλιών κατοίκων.

* Τα σχολικά κτίρια, ανοιχτά και εκτός ωραρίου μαθημάτων, θα φιλοξενούν επιμορφωτικές και αθλητικές δραστηριότητες με την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.

* Εκσυγχρονισμός των μουσικών συνόλων του δήμου και τακτικές δωρεάν συναυλίες σε πάρκα και πλατείες.

* Ενίσχυση και εμπλουτισμός των προγραμμάτων ξενάγησης στην πόλη.

* Πιο ουσιαστική λαϊκή επιμόρφωση με προβολές, συζητήσεις, λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, καλλιτεχνικά εργαστήρια, μαθήματα ιστορίας της τέχνης.

* Σε συνεργασία με καλλιτέχνες, τυπογράφους κ.ά. θα δημιουργηθεί ένα καλό πωλητήριο στη νέα δημοτική Πινακοθήκη μαζί με καφενείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση