Έντυπη Έκδοση

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΤΡΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ * Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ

Ψάχνουν, με τις ευχές, αντίδοτο

Να μην είναι η εφαρμογή του Μνημονίου και ο προϋπολογισμός η αρχή και το τέλος της κυβερνητικής πολιτικής για το 2011, υποστήριξαν υπουργοί στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επί της ουσίας μίλησαν για την ανάγκη ενός κυβερνητικού σχεδίου για την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης, ανάσχεση της ύφεσης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, το οποίο θα αμβλύνει τις επιπτώσεις που προκαλεί στους πολίτες η αναγκαστική εφαρμογή του Μνημονίου- χωρίς όμως να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Δεσμεύσεις Γιώργου

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε εκ νέου ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και ούτε θα επιβληθούν νέα φορολογικά βάρη. Δεν αναφέρθηκε σε μη απολύσεις, ωστόσο συνεργάτες του μας έλεγαν ότι ισχύει η δέσμευσή του ότι δεν θα γίνουν. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «την κληρονομιά που άφησε».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της μειώνοντας το έλλειμμα για το 2010 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αντί για 5,5 που είχε δεσμευτεί. Κάλεσε τους υπουργούς να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς «το έλλειμμα του 2010 μειώνεται κατά 14 δισ. ευρώ, αλλά διαμορφώνεται στο επίπεδο των 22 δισεκατομμυρίων, αντί των 18 δισ.». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η προσπάθεια το 2011 θα στραφεί στα διαρθρωτικά προβλήματα, στη μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο και στον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, «που δεν προσφέρουν σωστές υπηρεσίες».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει στον Φ. Πετσάλνικο τον προϋπολογισμό του 2011 σε ένα (μικρό στο μάτι...) στικάκι Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει στον Φ. Πετσάλνικο τον προϋπολογισμό του 2011 σε ένα (μικρό στο μάτι...) στικάκι Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνισταμένη των ομιλιών των υπουργών ήταν η διαπίστωση ότι δεν μπορεί να είναι μόνο το Μνημόνιο η μοναδική πολιτική της κυβέρνησης.

ΔΕΚΟ με διαφορές

Τουλάχιστον τρεις υπουργοί, οι Δημ. Ρέππας, Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστήριξαν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αφήνει να δημιουργείται ένα κλίμα απολύσεων στις ΔΕΚΟ. Υποστήριξαν ότι δεν είναι όλες οι ΔΕΚΟ που πρέπει αδιακρίτως να μειώσουν τα ελλείμματά τους, αλλά θα πρέπει να διαχωριστούν εκείνες που παρέχουν κοινωφελείς υπηρεσίες.

Ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε να είναι εμφανή τα αναπτυξιακά μέτρα, τα μέτρα για την ακρίβεια και την ανάσχεση της ύφεσης. Ζήτησε να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2011 και να υλοποιηθούν ολοκληρωμένες πολιτικές για την οικοδομή και τον τουρισμό. Ακόμα είπε ότι χρειάζεται να οριοθετηθούν από τώρα οι δανειακές ανάγκες για τα έτη 2014, '15, '16. Μέτρο στις προσλήψεις συνέστησε στους υπουργούς ο Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί -όπως είπε- με όσες ήδη προγραμματίζονται στην Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία και την Παιδεία, δεν βγαίνει η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Στο σημείο αυτό σύμφωνα, με πληροφορίες, αναφέρθηκε και στις πιέσεις της τρόικας για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Με την αναλογία πέντε προς μία η κυβέρνηση θέλει να ανταποκριθεί σε αυτές τις πιέσεις.

Μέτρα καλοκαιριάτικα;

Η Αννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι η Ν.Δ. έχει ευθύνες, ωστόσο σε αυτή τη φάση είναι αναγκαία η συναίνεση και γι' αυτό χρειάζεται ένας προσεκτικός χειρισμός σε ευαίσθητα θέματα (εννοώντας προφανώς την εξεταστική για την οικονομία). Απαντώντας ο Γ. Παπανδρέου, είπε ότι η συναίνεση δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποιες υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν συμφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και όπως έλεγε αργότερα σε δημοσιογράφους, «ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα...». Ο Αν. Λοβέρδος είπε ότι δεν μπορεί 3-4 υπουργεία να σηκώσουν το βάρος των μειώσεων των δαπανών και τόνισε ότι αν δεν υπάρξει προσοχή, το καλοκαίρι θα προκύψει ανάγκη νέων μέτρων. *

Ν.Δ.: Δριμεία κριτική στον προϋπολογισμό «που ζητάει από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο», έκανε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος. «Ο προϋπολογισμός δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμάει την ύφεση».

ΚΚΕ: Σε προϋπολογισμό «άγριας ληστείας» αναφέρθηκε το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν θίγει τους μισθούς και τις συντάξεις. Με τις νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη ΔΕΗ και στα εισιτήρια, με την περαίωση, οδηγούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην απόγνωση».

ΣΥΝ: Οπως αναφέρει ο ΣΥΝ, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και βαθέματος της ύφεσης, που «είναι σχεδιασμένος με βάση τους πιο απροκάλυπτα ταξικούς όρους».

ΔΗ.ΑΡ.: «Πρόκειται για ένα δυσβάστακτο προϋπολογισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, όπου και πάλι τα βάρη του, τα συνολικά μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ, θα κληθούν να τα υποστούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Ακριβότερη η επιβίωση
Ενα στα 5 ευρώ θα πηγαίνει για το χρέος
Δεν το πιστεύει ακόμη για ΦΠΑ ο Χρυσοχοΐδης
Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη στην Αττική
Η αναθέρμανση κινδυνεύει να μείνει κενή περιεχομένου
Τσεκουρωμένες δημόσιες επενδύσεις σπρώχνουν βαθύτερα στην ύφεση
Παραχωρούν «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία και αέριο
Και μισθούς θα κόψει το μαχαίρι από τις δαπάνες
6% πιο πολλά τα πρόσωπα 16% πιο λίγα οι επιχειρήσεις
Παντού μαστίγια, ένα καρότο