Έντυπη Έκδοση

ΘΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ - ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Και μισθούς θα κόψει το μαχαίρι από τις δαπάνες

Μαχαίρι σε μισθούς, κοινωνικά επιδόματα, παροχές, επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες, αλλά και σχέδιο «νοικοκυρέματος» του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ που αν αποτύχει, φέρνει απολύσεις προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Ουσιαστικά σχεδόν εξαντλεί το περιθώριο περικοπής δαπανών, ποντάροντας πάρα πολλά στη μείωση της σπατάλης με 7 νέα μέτρα αξίας 3,85 δισ. ευρώ και 9 που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται να φέρουν 2,65 δισ. ευρώ. Αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να τα κάνει πράξη, τότε μία λύση απομένει: ο σκληρός πυρήνας των δαπανών μισθοδοσίας.

* Οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και οι αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων υπολογίζεται να φέρουν 2,1 δισ. ευρώ.

* Κατά 500 εκατ. ευρώ περικόπτεται (για τέταρτη φορά) το 2010 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στα 8,5 δισ. ευρώ στερώντας δαπάνες και από το ΕΣΠΑ.

* Κόβονται 150 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων, στα οποία θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια (για όρια στα 60.000 - 70.000 ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών). Το 2012 κόβεται κατά 50% η δαπάνη για επιδόματα ανεργίας, με μόνο αντιστάθμισμα τη φετινή αύξηση της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ κατά 150 εκατ.

* Οι παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ υπολογίζεται να φέρουν 800 εκατ. ευρώ, μέσω επιχειρησιακών σχεδίων τύπου ΟΣΕ για κάθε εταιρεία. Στοχοποιούνται 5 ΔΕΚΟ με μισθολογική δαπάνη μεγαλύτερη από τα έσοδα (συνολικά θα περικοπεί κατά 25%). Αν αποτύχουν τα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων.

* Δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο σε 10.000 άτομα διατηρώντας στα Ταμεία 100 εκατ. ευρώ.

* Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να εισρεύσουν από την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών (άλλα 300 είχαν υπολογισθεί από πέρυσι) και 500 εκατ. ευρώ από την άμυνα.

* Από τις περικοπές σε μισθούς-συντάξεις και δώρα του 2010 φέτος θα μειωθεί το έλλειμμα κατά 1,15 δισ. ευρώ.

* Οι συγχωνεύσεις δήμων και προσωπικού του «Καλλικράτη» πρέπει να φέρουν 500 εκατ. ευρώ, και 100 εκατ. ευρώ η Ενιαία Αρχή Πληρωμής. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Ψάχνουν, με τις ευχές, αντίδοτο