Έντυπη Έκδοση

ΜΟΛΙΣ 8,5 ΔΙΣ., ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΠΣ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Τσεκουρωμένες δημόσιες επενδύσεις σπρώχνουν βαθύτερα στην ύφεση

Με το χαμηλότερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τότε που ξεκίνησαν τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση τη χειρότερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της.

Στον βωμό της μείωσης του ελλείμματος και της αστοχίας του φετινού προϋπολογισμού, τα κονδύλια του ΠΔΕ πετσοκόβονται στον προϋπολογισμό του 2011 επιπλέον κατά 500 εκατ. ευρώ -στα 8,5 δισ. ευρώ- σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν στο προσχέδιο μόλις τον προηγούμενο μήνα και ενώ έχουν ήδη μειωθεί μέσα στη χρονιά άλλες 3 φορές, ξεκινώντας από τα 10,3 δισ. ευρώ.

Ακρωτηριασμός

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο «ακρωτηριασμό» που έχει υποστεί ποτέ -και μάλιστα σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους- ο τομέας των δημοσίων επενδύσεων αποστερώντας στην πιο κρίσιμη χρονιά της κρίσης, πολύτιμους πόρους της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ που θα διοχετεύονταν για να συγκρατηθεί η ύφεση (προβλέπεται στο 3% για το 2011).

Η μείωση των πόρων που θα διατεθούν για επενδύσεις μεταξύ άλλων και μέσω του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ, προιωνίζεται λιγότερες δουλειές και έσοδα για λογαριασμό ιδιωτών, λιγότερα έργα και συνεπώς απώλειες θέσεων έργασίας.

Οι συνολικές δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,2 δισ. κατανέμονται σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ε.Ε. και άλλα 2,3 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Με τα λεφτά αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι όποιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις γίνουν στις περιφέρειες και τους δήμους του «Καλλικράτη» που έχουν σαφώς πολύ μεγαλύτερες ανάγκες.

2,2 δισ. στο Υποδομών

Τη μερίδα του λέοντος από το νέο ΠΔΕ θα έχει το 2011 το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με συνολικά κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ ή το 26,1% του συνόλου, για να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα (οδικούς άξονες, μετρό, προαστιακό, ΟΣΕ κ.ά.).

Στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προβλέπονται συνολικά κονδύλια 2 δισ. ευρώ (το 23,5%) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις ιδιωτικών επενδύσεων σε βιοτεχνία - βιομηχανία, ο αναπτυξιακός νόμος, αποζημιώσεις κ.ά., ενώ για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» προβλέπεται η διάθεση κονδυλίων ύψους 1,14 δισ. ευρώ ή το 13,4% του συνόλου.

Με 710 εκατ. ευρώ (8,4%) θα χρηματοδοτηθούν δαπάνες για το υπουργείο Εσωτερικών (εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης), με 605 εκατ. ευρώ το υπουργείο Εργασίας κ.ά.

Το τσεκούρωμα πόρων από το ΠΔΕ σημαίνει στην πράξη την οριστική περικοπή σημαντικών επενδύσεων που θα γίνονταν με εθνικό χρήμα και κυρίως υποδομές παιδείας, μικρά έργα ανά την περιφέρεια, αλλά και προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Ψάχνουν, με τις ευχές, αντίδοτο