Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Παντού μαστίγια, ένα καρότο

ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ - Περιμένοντας το ΕΣΠΑ

Σχεδόν ένα δισ. ευρώ εμφανίζεται να χάνει το υπουργείο Υποδομών σε σχέση με το 2009 και τον επόμενο χρόνο θα διαχειριστεί σχεδόν τα ίδια κονδύλια με αυτά του 2010.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν 2,2 δισ. ευρώ, το 26,2% του συνόλου, έναντι 2,4 το τρέχον έτος και 3,08 το 2009 οπότε είχε διαχειριστεί το 32,2% του συνόλου. Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η πληρωμή των μελετών συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, που είχαν προκηρυχθεί το καλοκαίρι του 2009 αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και γίνεται αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστεί το κονδύλι για να ξεκινήσουν οι νέες δημοπρατήσεις. Από εθνικούς πόρους πρέπει να πληρωθούν αρκετά έργα που δεν είχαν προλάβει το Γ' ΚΠΣ, όπως η παράκαμψη των Βασιλικών Εύβοιας με κόστος 35 εκατ. ευρώ.

«Θα δώσουμε έμφαση στο νοικοκύρεμα και δεν θα κοπεί η χρηματοδότηση σε κανένα έργο», διευκρίνισε στην «Ε» πηγή του υπουργείου και πρόσθεσε ότι προχωρεί με γοργούς ρυθμούς η αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ, που εκ των πραγμάτων θα καταργήσει κάποια έργα και θα εντάξει νέα. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση μεγάλων έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, τα έργα στο μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η επέκταση του προαστιακού, ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ και η αντικατάσταση προβληματικών δικτύων ύδρευσης. Στόχος είναι ώς το 2013 να έχουν απορροφηθεί 8,4 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μάλλον φιλόδοξους στόχους, αφού ώς τώρα η απορρόφηση είναι μόλις 9,62%.

Από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει την επιμήκυνση του χρόνου παραχώρησης πέραν της προβλεπόμενης 30ετίας, το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει έσοδα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 0,1% του ΑΕΠ.

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Νέες μειώσεις και περικοπές

Δραματικές μειώσεις μισθών και προσλήψεων, περαιτέρω περιστολή δαπανών στα σχολεία και συρρίκνωση χώρων που θα προσδιορισθούν από συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας έως και σχολικών μονάδων.

Αυτό το σκληρό τρίπτυχο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση εφαρμογής του νέου προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας για το 2011, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 20% σε σχέση με τον περσινό (6.283 εκατ. έναντι 7.534 εκατ.), ενώ «κόβει» και πάνω από 600 εκατ. από το πρόγραμμα του Μνημονίου (6.900 εκατ.).

Με το σύνθημα περί «εξορθολογισμού», το υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το προσωπικό και κυρίως τη μείωση των προσλήψεων και ακολούθως την εξοικονόμηση από συγχωνεύσεις (προσεχώς ανακοινώνονται οι πρώτες) φορέων και -όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου- ακόμα και από αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Πάντως, στον προϋπολογισμό αναφέρεται πως έχουν προβλεφθεί οι πιστώσεις για μισθούς σε όλες τις βαθμίδες και τις περιφερειακές διευθύνσεις, για την πρόσθετη διδακτική στήριξη, τους 9 συρρικνωμένους υπαγόμενους φορείς και για την έρευνα και κατάρτιση.

ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

Πωλητήριο σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ

Πουλώντας ουσιαστικά δύο από τις τρεις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, μετατρέποντας δύο στρατιωτικά νοσοκομεία σε κέντρα υγείας και παγώνοντας σχεδόν όλες τις εξοπλιστικές δαπάνες, το υπουργείο Αμυνας ευελπιστεί να μειώσει τον προϋπολογισμό του στα 4,95 δισ. το επόμενο έτος.

Λογιστικά, η μείωση του προϋπολογισμού φαίνεται μεγάλη, καθώς το 2010 ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 6,1 δισ. Τα 4 δισ. αφορούσαν σχεδόν ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες και τα 2 δισ. εξοπλισμούς. Μετά ΔΝΤ, ο προϋπολογισμός είχε μειωθεί στα 4,98 δισ. κόβοντας μόνο από τα 2 δισ. των εξοπλισμών.

Για το 2011 το υπουργείο εξαγγέλλει πώληση σε ποσοστό μέχρι και 65% των ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, αν βεβαίως βρεθεί αγοραστής, καθώς και οι δύο εταιρείες είναι υπερχρεωμένες. Ξεκινά την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων όχι κόβοντας μονάδες που δεν χρειάζονται αλλά μετατρέποντας τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης σε κέντρα υγείας. Επίσης, παγώνει τις παραλαβές οπλικών συστημάτων που θα έπρεπε να τις εντάξει στις δυνάμεις των επιτελείων, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρωθεί ή όχι. Αυτό, για να μην εγγραφεί το κονδύλι στον προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται.

Τα πρώτα σχόλια που ακούστηκαν με την κατάθεση του προϋπολογισμού από τους αξιωματικούς ήταν ότι με τα σημερινά δεδομένα των Ενόπλων Δυνάμεων και με δεδομένο ότι δεν προχωρεί η ηγεσία σε μειώσεις λειτουργικών εξόδων, τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν φτάνουν ούτε για έξι μήνες.

ΔΕΚΟ

Το έλα να δισ.

Εννέα από τις συνολικά 11 ζημιογόνες ΔΕΚΟ ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών.

Τα ελλείμματα στη διετία 2007-2009 αυξήθηκαν κατά 31% και μόνο τον περασμένο χρόνο διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το «ψαλίδισμα» του 13ου και του 14ου μισθού στους υπαλλήλους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους. Ο καθαρός δανεισμός τους ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο οκταπλάσιο των εσόδων τους. Μάλιστα πέντε ΔΕΚΟ έχουν κόστος μισθοδοσίας μεγαλύτερο από τα έσοδά τους. Το 2008, οπότε δεν είχαν εφαρμοστεί οι περικοπές, ο μέσος μισθός ήταν μεγαλύτερος κατά 44% σε σχέση με τον μέσο μισθό του Δημοσίου.

«Πρωταθλητής» αναδεικνύεται ο ΟΣΕ, του οποίου το έλλειμμα το 2008 έφτασε στα 601 εκατ. ευρώ και την περίοδο 2007-09 οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στις θυγατρικές του, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΔΙΣΥ.

Στον ίδιο παρονομαστή οι φορείς των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, όπου ήδη προωθούνται λύσεις τύπου ΟΣΕ με μετατάξεις προσωπικού, μείωση υπερωριών και επιδομάτων. Τα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ), ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) εμφανίζουν υψηλότερα ελλείμματα το 2009, σε σχέση με την προηγούμενη διετία. Από το 2008 εμφανίζεται προβληματικό και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, που την προηγούμενη χρονιά ήταν κερδοφόρο. Η αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι από τα μέσα του 2007 οι σταθμοί διοδίων, πλην αυτού που λειτουργεί στα Μάλγαρα, εκχωρήθηκαν στους εργολάβους που κατασκευάζουν το εθνικό οδικό δίκτυο.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Εισιτήριο - δηλητήριο

Με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, που θα διαμορφωθούν στο 1,20 ή και 1,50 ευρώ, σαφάρι για τους λαθρεπιβάτες και περικοπές σε δευτερεύουσες αποδοχές προβλέπονται σε όλες τις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ΕΘΕΛ: στα λεωφορεία θεωρείται ότι υπάρχουν τόσο πολλοί τζαμπατζήδες, που τα έσοδα προβλέπεται να διπλασιαστούν και από τα 193 εκ. του 2009 να φτάσουν του χρόνου στα 354 εκ., ενώ η μισθοδοσία θα περιοριστεί στα 222 εκ. από 319 εκ. πριν από μια διετία. Μικρότερο είναι το «νοικοκύρεμα» στα τρόλεϊ, ενώ στον Ηλεκτρικό προβλέπεται μείωση εσόδων από τα 30 στα 26 εκ. ευρώ, προφανώς λόγω των έργων αναβάθμισης που θέτουν, εκτός λειτουργίας μεγάλα τμήματα του δικτύου.

ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Νυστέρι 1,4 δισ. ευρώ

Πλήρως αποδεκτά γίνονται τελικά από την τρόικα τα σχέδια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για τον προϋπολογισμό του 2011, ενώ δεν ζητούν περαιτέρω μειώσεις των δαπανών για την Υγεία.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός, ο προϋπολογισμός όσον αφορά την Υγεία θα είναι για του χρόνου μειωμένος κατά 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα 568 εκατ. προέρχονται από το σύνολο των δράσεων που είχε λάβει η κυβέρνηση έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου (επιδόματα, μισθοί κ.λπ.) και τα 840 εκατ. αφορούν περικοπές από ευρύ φάσμα κωδικών του προϋπολογισμού, οι οποίες αναμένεται να γίνουν για πρώτη φορά το 2011.

Μεταξύ των περικοπών αυτών περιλαμβάνονται τα μειωμένα ποσά που θα προκύψουν από την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών του ΕΣΥ, ειδικές συμφωνίες των νοσοκομείων για τους λογαριασμούς των κρατικών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) και τον νέο τρόπο διάθεσης των 89 φαρμάκων. Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν πλέον για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε ασφαλισμένους τους στα Κέντρα Υγείας, ενώ ανασφάλιστοι και άποροι θα εξυπηρετούνται μόνο σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης.

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

300 εκατ. από τα αυθαίρετα

Ως «χρυσοφόρος κότα» εμφανίζονται τα αυθαίρετα για τα κρατικά ταμεία.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από την πρωτοεμφανιζόμενη φορολόγηση αυθαιρέτων, τα οποία ώς τώρα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν και επομένως δεν πιάνονται στην τσιμπίδα της Εφορίας.

Προβλέπονται επιπλέον εισπράξεις ύψους 39 εκατ. ευρώ από τις κρατήσεις υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυμοτομικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, του περίφημου ΕΤΕΡΠΣ, που ήδη έχει μετονομαστεί σε «πράσινο» ταμείο. Τα έσοδά του, όπως περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση προέρχονται από πρόστιμα σε παράνομα κτίσματα, εισφορές που καταβάλλονται για την έκδοση οικοδομικών αδειών, κ.λπ. Από τις άδειες εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 11 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. το 2009, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στο Μνημόνιο έχουν προβλεφθεί για το 2011 έσοδα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ από αυθαίρετα και τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων.

Ο τομέας περιβάλλοντος στο υπουργείου ΠΕΚΑ προβλέπεται να απορροφήσει μέσα στο επόμενο έτος 400 εκατ. για πράσινες δράσεις, την προστασία των δασών και των βιότοπων. Αφορούν κυρίως προγράμματα για «έξυπνα» κτίρια, μείωση της σπατάλης ενέργειας στον οικιστικό τομέα αλλά και έργα επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Αλλα 250 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας JESSIKA, που θα διατεθούν για έργα ανάπλασης των ιστορικών κέντρων, όπως είναι η πλατεία Θεάτρου, η πεζοδρόμηση της Β. Ολγας και η τριπλή παρέμβαση στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, με αναβάθμιση των πλατειών Αττικής, Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Νικολάου Αχαρνών, που θα συνδεθούν με δίκτυο πεζοδρομήσεων.

Το υπουργείο εμφανίζεται ευνοημένο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο εξασφαλίζει 420 εκατ. ευρώ, έναντι 360 εκατ. που είχαν προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό και 349 που είχαν απορροφηθεί το 2009.

ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μείωση κονδυλίων 20%

Το υπουργείο Πολιτισμού προσγειώθηκε πιο μαλακά απ' ό,τι περίμενε. Είχαν αναγγελθεί περικοπές της τάξης του 30% και είχαν φτάσει σχετικά προειδοποιητικά σημειώματα προς όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, για να προσαρμόσουν-ψαλιδίσουν ανάλογα τους δικούς τους προϋπολογισμούς για το 2011.

 Τελικά η μείωση των κονδυλίων των κεντρικών υπηρεσιών πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ είναι 20%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική και δεν θα επηρεάσει το έργο και τη λειτουργία όλων των επιδοτούμενων πολιτιστικών φορέων της χώρας.

Σε νούμερα η οικονομική προίκα του πολιτισμού για το 2011 είναι 350.234.000 ευρώ. Το 2010 είχαν διατεθεί 430.846.003 ευρώ. Η μείωση είναι ολοφάνερη. Μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα κονδύλια κατά χώρους, ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού μένει με τη διαβεβαίωση του Παύλου Γερουλάνου ότι οι περικοπές δεν θα είναι ίδιες επί δικαίους και αδίκους, δηλαδή ότι δεν θα είναι οριζόντιες. Με άλλα λόγια, όσοι φορείς παράγουν έργο εξωστρεφές και δυναμικό, όσοι επεκτείνονται και έχουν νέες ιδέες θα έχουν μικρότερη περικοπή στα κονδύλια τους από 20%.

ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ

Ευελπιστούν σε έσοδα 630 εκατ. ευρώ από τουρισμό

Πρόσθετα έσοδα 630 εκατ. ευρώ από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα επιφέρει η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή των ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων από το 11% στο 6,5%.

Το μέτρο που περιελήφθη στον προϋπολογισμό του 2011 έτυχε θερμής υποδοχής από ξενοδόχους και επιχειρηματίες που κλείνουν αυτή την εποχή συμβόλαια για τη νέα τουριστική χρονιά με τους μεγάλους τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης.

Οπως τονίζει ο Σύνδεσμος των Επιχειρηματιών Τουρισμού (ΣΕΤΕ), ο υπερβολικός ΦΠΑ που υφίστατο μείωσε αντί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα εξαιτίας της οικονομικής καχεξίας και των λουκέτων που έβαλαν χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) εκτιμά ότι η σημαντική μείωση του ΦΠΑ θα δώσει ώθηση συνολικά στη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θερίζουν ενισχύσεις, αποζημιώσεις

Μαύρα τα μαντάτα και για τους αγρότες, που πληρώνουν κι αυτοί την οικονομική κρίση, ποικιλοτρόπως.

Κι ενώ λιπάσματα, ζωοτροφές και λοιπά αγροτικά εφόδια τραβούν την ανηφόρα, την ίδια στιγμή κόβονται σημαντικά οι ενισχύσεις από εθνικούς πόρους από τον προϋπολογισμό. Μικρή ανάσα δίνουν οι κοινοτικοί πόροι, που πέφτουν λίγο σε σχέση με το 2010, δηλαδή από 2,755 δισ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός σε 2,750 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες προβλέπει μειωμένες τις οικονομικές ενισχύσεις από εθνικούς πόρους, κατά 769 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2010. Συγκεκριμένα, το 2009, δόθηκαν οικονομικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα ύψους 6,214 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2010 προέβλεπε από εθνικούς πόρους ενισχύσεις ύψους 6,411 δισ. ευρώ μολονότι εκτιμάται πως δόθηκαν τελικά 5,607 δισ. ευρώ. Για το 2011 προβλέπεται ότι θα δοθούν εθνικές οικονομικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα ύψους 5,642 δισ. ευρώ.

Λαβωμένος βγαίνει ο αγροτικός τομέας κυρίως στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων: δόθηκαν 649 εκατ. ευρώ το 2009, αλλά ενώ ο προϋπολογισμός του 2010 προέβλεπε 685 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν μόνο 400 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2011, προβλέπει για δημόσιες επενδύσεις 231 εκατ. ευρώ. Ψαλίδι πέφτει και στις πληρωμές μέσω ΕΛΓΑ, από 724 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ το 2010 ο προϋπολογισμός προέβλεπε 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως δόθηκαν μόλις 213 εκατ. ευρώ, και ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει αρχικά 296 εκατ. ευρώ.

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Κόβουν και τα μολύβια

Από συμβάσεις με εταιρείες, λειτουργικά έξοδα, συντηρήσεις, καύσιμα και κάθε είδους εξοπλισμό, ακόμη και από γραφική ύλη, αναμένεται να «κόψει» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο εξορθολογισμός των δαπανών από τα έτη 2009-2010 ξεπέρασε το 12%, συγκεκριμένα 12,6%, και το 2011 θα μειωθεί επιπλέον 3,7%.

Οπως προκύπτει από το γνωστό στικάκι που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το υπουργείο δεν θα πειράξει τους μισθούς του ένστολου και του πολιτικού προσωπικού που υπάγονται στο ΠΡΟ.ΠΟ. (συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας), ούτε τις αποζημιώσεις τους που αφορούν τα νυχτερινά και την εργασία πέραν του πενθημέρου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις αποζημιώσεις των πεζών περιπολιών.

Κατά προτεραιότητα θα δοθούν και οι δαπάνες που αφορούν τις αποδοχές των εποχικών πυροσβεστών και των συμβασιούχων χειριστών των ιδιόκτητων εναέριων μέσων Πυροσβεστικού Σώματος, τη σίτιση των κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα, τις υποχρεωτικές εισφορές-επιχορηγήσεις σε διεθνείς οργανισμούς, την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης και τις λοιπές λειτουργικού χαρακτήρα δαπάνες.

ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σφαγή συμβασιούχων για 100 εκατ. ευρώ

«Μαχαίρι» στους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα θα δώσει 100 εκατ. ευρώ στον «κουμπαρά» των περιστολών των δαπανών για το 2011.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις σε τουλάχιστον 10.000 συμβασιούχους σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Συνολικά στο δημόσιο τομέα υπηρετούν περίπου 64.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2011 θα είναι 54.000.

Μείωση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ λόγω «Καλλικράτη» αναφέρεται επίσης στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες, νούμερο που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, απηχεί την πραγματικότητα, αφού τα 6.000 νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου και επιχειρήσεις των δήμων θα περιοριστούν σε 2.000.

Επίσης ο αριθμός των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων μειώνονται από 60.000 σε 20.000.

Ταυτόχρονα στον «Καλλικράτη» προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, στο οποίο θα υπαχθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι, ενώ οι δαπάνες δήμων, Περιφερειών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων Τ.Α. από εδώ και στο εξής υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Ψάχνουν, με τις ευχές, αντίδοτο