Έντυπη Έκδοση

ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ 12,2% ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ 15,2%

Ανάπτυξη 0,5% για το 2012 βλέπει στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη από το 2012 και αυτή «κουτσουρεμένη», με την ανεργία στα ύψη, βλέπει για την Ελλάδα του Μνημονίου ο ΟΟΣΑ.

Στην εξαμηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει για την Ελλάδα αρνητική ανάπτυξη -3,9% για φέτος και -2,7% για του χρόνου, με την ελληνική οικονομία να επανέρχεται σε ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2012.

Με δεδομένη τέτοιου είδους ύφεση, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας από 12,2% φέτος, στο 14,5% το 2011 και στο 15,2% το 2012, πάνω και από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για ανεργία 14,8%.

Ο ΟΟΣΑ δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής, λέγοντας ότι το Μνημόνιο συμβάλλει στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και ζητεί ακόμη πιο ελαστική αγορά εργασίας με στόχο την... ανάπτυξη.

«Η αυστηρή εφαρμογή του οικονομικού πολιτικού προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Μάιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα σταθεροποιήσει το επίπεδο του δημόσιου χρέους και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Η επιτυχία εξαρτάται από τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, σε συνδυασμό με αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των βαθιά ριζωμένων δυσκαμψιών στις αγορές εργασίας και προϊόντων», αναφέρει με τη γνωστή τεχνοκρατική του γλώσσα και προσθέτει:

«Μία ισχυρή δέσμευση στη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί διατηρήσιμη δημοσιονομική κατάσταση και να επιστρέψουν η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Οικονομική κρίση