Έντυπη Έκδοση

Φρένο 4,2% στην παγκόσμια ανάκαμψη

Χαμηλώνει ταχύτητα η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2011 καθώς οι ΗΠΑ ανακάμπτουν πιο αργά και οι αναδυόμενες οικονομίες μετριάζουν τους δικούς τους ρυθμούς, λέει ο ΟΟΣΑ.

Στην τακτική εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι η ανάπτυξη του πλανήτη θα επιβραδυνθεί την επόμενη χρονιά στο 4,2% από 4,6% φέτος, επίπεδο όμως το οποίο θα ξαναπροσεγγίσει το 2012.

Τον περασμένο Μάιο, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε αντίστοιχη ανάπτυξη 4,6% για το 2010, 4,5% για το 2011, ενώ δεν είχε ακόμη εκτίμηση για το 2012. Ενα μεγάλο μέρος της επιβράδυνσης που θα σημειωθεί στο 2011 αποδίδεται στις 33 αναπτυγμένες οικονομίες μέλη του οργανισμού, καθώς αρκετές κυβερνήσεις αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας τους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη προβλέπεται να υποχωρήσει το 2011 στο 2,3% από 2,8% που προβλεπόταν τον περασμένο Μάιο. Μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν φέτος ανάπτυξη 2,7% φέτος έναντι 3,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του οργανισμού.

1,7% η ευρωζώνη

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιβραδύνει μάλιστα στο 2,2% το 2011 έναντι 3,1% που προβλεπόταν νωρίτερα, πριν ανακάμψει το 2012 επιτυγχάνοντας ανάπτυξη 3,1%. Η ευρωζώνη αναμένεται να σημειώσει τόσο φέτος όσο και το 2011 ανάπτυξη 1,7%. Η ανάπτυξή της θα επιταχυνθεί κάπως το 2012 προσεγγίζοντας το 2%.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ακόμη ότι μια σειρά κίνδυνοι συνεχίζουν να απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ αυτών, μια πιθανή νέα πτώση στις τιμές κατοικιών σε ΗΠΑ και Βρετανία, οι ανησυχίες για τη διατηρησιμότητα των κρατικών χρεών στην Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, οι εντάσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Πιερ Κάρλο Παντόαν, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους της Ιρλανδίας να βοηθήσουν τη χώρα να διαχειριστεί την κρίση χρέους που τη συγκλονίζει, ενώ κάλεσε την ΕΚΤ να συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη των «16» και την επόμενη χρονιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Οικονομικές έρευνες και μελέτες