Έντυπη Έκδοση

Η γραφειοκρατία βλάπτει, όχι η οικολογία

Πολυνομία και γραφειοκρατία τα εμπόδια της ανάπτυξης και όχι η περιβαλλοντική νομοθεσία, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με εκπροσώπους των ΤΕΕ και ΣΕΠΟΧ.

Το δίπτυχο «περιβάλλον και ανάπτυξη, που ήταν και το θέμα της συνεδρίασης, είναι σε ανισορροπία αν αναλογιστούμε ότι έχουμε έως και 32 μήνες καθυστέρησης των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης μιας επένδυσης, είπε ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Ηλιόπουλος. Το γεγονός αυτό, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ το χαρακτήρισε εκκρεμότητα με σοβαρό αναπτυξιακό αντίκτυπο, σε συνδυασμό και με την καθυστέρηση των ρυθμιστικών σχεδίων των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι «ασύμβατος» ο ισχύων εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός με την προσπάθεια υλοποίησης του δίπτυχου «περιβάλλον-ανάπτυξη». Και τούτο λόγω έλλειψης στρατηγικής προοπτικής. Γι' αυτό είναι απαραίτητες: Η θεσμοθέτηση ενός νέου εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού με κυρίαρχη διάσταση την πράσινη ανάπτυξη και την ποιοτική παραγωγή και η αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων για τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, τόνισε ότι έχει καθυστερήσει και ότι οι ενέργειες που εξαγγέλλονται δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο.

Στην ανισορροπία του δίπτυχου «περιβάλλον-ανάπτυξη» εστίασαν και οι συμμετέχουσες από τον ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών), κ. Μπάτσου και Χουσιανάκου.

Για την έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού συμφώνησε και ο πρόεδρος της επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι η ανισορροπία αυτή δεν παρουσιάζεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αν και η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι η ίδια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία