Έντυπη Έκδοση

Υπέκυψε στα 55 του ο Αιμ. Μεταξόπουλος

Πρόωρο τέλος για τον πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Αιμίλιο Μεταξόπουλο. Σε ηλικία, 55 ετών, προχθές, Σάββατο, υπέκυψε στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Μια μέρα πριν, την Παρασκευή, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισής του για αναβολή της δευτεροβάθμιας δίκης -λόγω της κρίσιμης κατάστασής του- σχετικά με την υπόθεση υπεξαίρεσης στο Πάντειο (για την περίοδο '92-'98) στην οποία είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα με άλλους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις.

Καριέρα και καταδίκη

Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος, γόνος μεγάλης δικηγορικής οικογένειας της Αθήνας, είχε πλούσιο βιογραφικό. Με ευρεία ακαδημαϊκή μόρφωση και σοβαρό επιστημονικό έργο, πρόλαβε και διέγραψε σημαντική καριέρα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία, επιστημολογία στη Φλορεντία και στη Σορβόνη του Παρισιού. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Φλορεντίας. Σε ηλικία 35 ετών έγινε αντιπρύτανης στο Πάντειο, αργότερα επανεξελέγη στην ίδια θέση, ενώ το 1995 σε ηλικία 40 ετών έγινε ο νεότερος πρύτανης στην Ευρώπη.

Χρημάτισε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Υπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Θεωρία και Κοινωνία» ενώ στα δημοσιεύματά του (στην ελληνική, γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα) περιλαμβάνονται πλήθος άρθρων στον Τύπο και σε επιστημονικά περιοδικά όπως και συγγραφικές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους, σε ΗΠΑ και Γαλλία. Βιβλία του: «Σύμβαση και αλήθεια», «Πολιτικός σκεπτικισμός» και «Περιπλανήσεις κι εμμονές».

Το 2007 ήταν η αρχή του τέλους. Καταδικάστηκε για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο Πάντειο. Δεν σταμάτησε να αγωνίζεται, όπως και οι υπόλοιποι ακαδημαϊκοί του ιδρύματος, για την απόδειξη της αθωότητάς του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εκπαίδευση