Έντυπη Έκδοση

Ο ήρωας της Πίνδου

*Με αισθήματα εθνικής έξαρσης, συγκίνησης και πατριωτικής υπερηφάνειας, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου ο Δήμος Αλυζίας Αιτωλοακαρνανίας τίμησε στις 23/10/2010 τον συμπατριώτη μας ήρωα του έπους του 1940 Ιωάννη Θεοδώρου Καραβία, καταγόμενο από το Δ.Δ.

Παναγούλας του Δήμου Αλυζίας Αιτωλ/νίας. Η προτομή ανηγέρθη στον χώρο του οικισμού Παναγούλας του Δ.Δ. Μύτικα του Δήμου Αλυζίας, με δαπάνες του δήμου.

Ο Ιωάννης Καραβίας γεννήθηκε στην Παναγούλα Αιτωλ/νίας το 1899. Το 1922 από τη Σχολή Ευελπίδων τοποθετήθηκε σαν ανθυπολοχαγός στη Μεραρχία Αδριανουπόλεως. Ελαβε μέρος στις μάχες στη Μ. Ασία με τη στρατιά Θράκης, η οποία έφτασε 25 χιλιόμετρα προ της Κωνσταντινουπόλεως.

Στις 3 Οκτωβρίου 1940 φτάνει με ενισχύσεις στο απόσπασμα Πίνδου, το οποίο θα εδέχετο την πρώτη κύρια επίθεση των Ιταλών στα υψώματα Προφήτης Ηλίας, Φούρκα και Ταμπούρι. Στις 2 Νοεμβρίου και μετά τον τραυματισμό του Συνταγματάρχη Δαβάκη, διοικητή του αποσπάσματος, αναλαμβάνει ο τότε ταγματάρχης Καραβίας τη διοίκηση και εξαπολύει αντεπίθεση εναντίον των ιταλικών δυνάμεων με περιφανή νίκη των Ελλήνων η οποία έμεινε στην ιστορία σαν Νίκη της Πίνδου.

Από το 1943 ώς το 1945 λαμβάνει μέρος στις μάχες της ΙΙΙ Ταξιαρχίας και καταλαμβάνει προπορευόμενος των συμμαχικών δυνάμεων τις πόλεις Ρίμινι και Μπελάρια. Υπηρέτησε και πολέμησε σε όλα τα μέτωπα. Προήχθη δύο φορές επ' ανδραγαθία σε πεδίο της μάχης και του απενεμήθη τρεις φορές το Ανώτατο Ελληνικό Παράσημο "Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας" καθώς και δύο ανώτατα βρετανικά παράσημα (DSO και ΟΒΕ)».

Νικόλαος Θ. Νταής

συμβολαιογράφος

Μύτικας Αιτωλ/νίας

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν