Έντυπη Έκδοση

«Ημερολόγια Εργασίας» και αγωνία για το μέλλον

Την ώρα που οι εργασιακές συμβάσεις φαίνεται να τινάζονται στον αέρα και κάποιοι επιχειρούν κεκτημένα που κατακτήθηκαν με αγώνες να τα «εξαφανίσουν» μέσα σε ελάχιστο χρόνο, στην ΕΡΤ ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή της μια νέα ντοκιμαντερίστικη σειρά, που εστιάζει στην εξέλιξη της εργασίας τα τελευταία 180 χρόνια στην Ελλάδα.

Ο ηθοποιός Γιώργος Κέντρος στα γυρίσματα του πρώτου επεισοδίου για την αγροτική εργασία Ο ηθοποιός Γιώργος Κέντρος στα γυρίσματα του πρώτου επεισοδίου για την αγροτική εργασία Πρόκειται για τα «Ημερολόγια Εργασίας» (13 επεισόδια) που θα κάνουν πρεμιέρα αυτήν την Τρίτη (30/11), στις 23.00 στην ΕΤ-1. Τη γενική επιστημονική εποπτεία έχει ο ιστορικός Σπύρος Ι. Ασδραχάς. Η παραγωγή (Path ΕΠΕ) ανήκει στους Θωμαΐδα Ι. Θωμαΐδου και Πάνο Α. Θωμαΐδη, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, με συμπαραγωγό τον Μιχάλη Κοσμίδη, ενώ η οργάνωση παραγωγής ανήκει στον Αλέξη Κάραμποτ. Στη σειρά υπάρχουν και δραματοποιημένα κομμάτια, στα οποία συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κέντρος και Μάρη Λιώκη.

«Ανάμεσα στις επτά προτάσεις που είχαμε κάνει στην ΕΡΤ», εξηγεί η Θωμαΐς Ι. Θωμαΐδου, «το συγκεκριμένο το δουλεύουμε αρκετούς μήνες γιατί η προηγούμενη εμπειρία μας ήταν μια σειρά εκπαιδευτικών ταινιών για το κέντρο αναπτυξιακής εκπαιδευτικής πολιτικής πριν από δύο χρόνια και είχαμε αντιληφθεί τι έρχεται. Κι από τη στιγμή που ηγείται της ομάδας ο κ. Ασδραχάς η προσοχή μας έπεσε περισσότερο στην εργασία. Για εμάς είναι πολύ σημαντική η παρουσία του κ. Ασδραχά, είναι ένα κεφάλαιο για την ελληνική ιστορία».

Σπεύδει μάλιστα να επισημάνει: «Πιστεύω ότι είναι από τις λίγες φορές που ο κρατικός φορέας ακολούθησε ένα δρόμο αξιοκρατίας». Οταν τη ρωτάμε για την κρίση, την τηλεοπτική παραγωγή, αλλά και το τι αντιμετώπισαν στα γυρίσματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα τονίζει: «Σαφέστατα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες και βέβαια και την τηλεοπτική παραγωγή. Αλλά δυστυχώς πιστεύω ότι την απόλυτη κρίση δεν την έχουμε βιώσει ακόμα. Στο κέντρο της Αθήνας βλέπει κανένας ορατά την κρίση και ελαφρώς στην περιφέρεια. Από τα γυρίσματα που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον στην επαρχία δεν φαίνεται τόσο έντονα η κρίση. Η κατάσταση μιας αστικής λειτουργίας δεν είναι η ίδια με αυτήν της περιφέρειας, δεν έχει την ίδια ένταση το φαινόμενο».

Η ντοκιμαντερίστικη σειρά εστιάζει στον εργαζόμενο, το αντικείμενο της δουλειάς του, τις εργασιακές σχέσεις και στις αλλαγές που γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς, μεταβολές που συντελούνται όλο και πιο μακριά από την τοπική κοινωνία. Αλλοτε κολίγας κι άλλοτε εργάτης, βοσκός ή θαλασσινός, πότε χειρώνακτας και πότε εργάτης του πνεύματος, μετανάστης στις γαλαρίες του Βελγίου, δημόσιος υπάλληλος στο γρανάζι της γραφειοκρατίας που τον τρέφει και τρώει τις σάρκες του, ιδιωτικός υπάλληλος ή εργάτης της οικοδομής, του ναυπηγείου και της βαριάς βιομηχανίας, πρωτομάστορας, τεχνίτης, ή ανειδίκευτος, ο σύγχρονος εργαζόμενος βλέπει την τέχνη του να απαξιώνεται και κοιτάει με αγωνία το μέλλον. Αυτός ο ανώνυμος ήρωας μέσα στον χρόνο βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης και οδηγεί τον θεατή. Θα αφυπνίσει συμπάθειες ή αντιπάθειες; Μπορεί η κοινωνική του μετεξέλιξη να παρακολουθήσει την εξέλιξη των οικονομικά ευρωστότερων τάξεων; Μικραίνει ή μεγαλώνει η ψαλίδα της κοινωνικής διαφοράς; Καθώς αλλάζει ολοένα το σκηνικό, πόσο βαθιά μπορούμε να δούμε στο μέλλον;

Ημερολόγια, μαρτυρίες, επιστολές, μηνύματα από την ξενιτιά, οικογενειακά άλμπουμ, ερασιτεχνικά φιλμ και βίντεο, σύμβολα καταξίωσης ή όπλα επιβίωσης, βγαίνουν στο φως, από τη σοφίτα, το σεντούκι ή τις συλλογές των μουσείων. Η κάμερα καταγράφει την εργασιακή δραστηριότητα από κοντά, σε όλο το εύρος του μόχθου και της δημιουργικότητάς της.

Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Αγροτική Εργασία - Μικρός Κλήρος - Διανομή Εθνικών Γαιών» η σειρά εστιάζει στην αγροτική εργασία όπως διαμορφώθηκε στις δικές της αρχές και προϋποθέσεις (830 - 1910). Μια εβδομάδα μετά, θα ακολουθήσει «Η εποχή της Γεωργίας από το 1910 μέχρι σήμερα», ενώ έπονται επεισόδια για το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον συνδικαλισμό, την αγορά εργασίας κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση