Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε ο Ίρβιν Κέρσνερ του «Πολέμου των Άστρων»

Ένας από τους πλέον διακεκριμένους «εργάτες» της έβδομης τέχνης, ο Ίρβιν Κέρσνερ, πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από μακρά περίοδο ασθενείας. Σκηνοθέτησε πλήθος ταινιών, με γνωστότερη και πιο επιτυχημένη την «Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», τη δεύτερη -και κατά πολλούς καλύτερη- ταινία του Πολέμου των Άστρων.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος και γρήγορα επεκτάθηκε στη σκηνοθεσία, αρχικά ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών σειρών. Το 1958 σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ένα δράμα με νεαρούς που μπλέκουν στα ναρκωτικά. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες σκηνοθέτησε 14 ακόμη ταινίες.

Αν και σπούδασε μουσική και φωτογραφία, ο Κέρσνερ δεν ήταν ένας δημιουργός με προσωπικό όραμα, αλλά ένας "αθόρυβος" επαγγελματίας. "Αναγνωρίζω την ανάγκη συμβιβασμών. Δεν υπάρχει το τέλειο πλάνο και η τέλεια ταινία. Ο σκοπός μια ταινίας δεν είναι να αποτελέσει 'μνημείο' του εαυτού της", είχε δηλώσει.

Σε αυτόν πιστώνεται, όμως, η ανθρωπιά και το βάθος των χαρακτήρων στην "Αυτοκρατορία", τη μοναδική ταινία του Πολέμου των Άστρων που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο δράμα και όχι στα ειδικά εφέ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος