Έντυπη Έκδοση

Μια παγκόσμια persona non grata

Ανθρωποκυνηγητό σε πέντε ηπείρους έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, ενώ καμία χώρα δεν τον φιλοξενεί

Οταν η αλήθεια αποκαλύπτεται, εκείνος που την αποκάλυψε, κρύβεται. Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα από την υπόθεση WikiLeaks που συγκλονίζει την υφήλιο, καθώς ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάντζ, αφού εξέθεσε με πρωτόγνωρο τρόπο και έκταση τις «ακατάλληλες αλήθειες» της αμερικανικής διπλωματίας, αναζητείται καταζητούμενος, αλλά (προς το παρόν) δεν εντοπίζεται.

Ο ιδρυτής του -διάσημου πλέον- ιστότοπου θυμίζει κάτι από Μπιν Λάντεν της Αλήθειας, με δόσεις ηρωικού δονκιχοτισμού, επικοινωνώντας με τη διεθνή κοινότητα μέσω βιντεοσκοπημένων εμφανίσεων. «Τα έγγραφα που θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε, αφορούν κάθε μεγάλη υπόθεση σε κάθε χώρα του πλανήτη» δήλωσε στην τελευταία του βιντεοσκοπημένη εμφάνιση, φουντώνοντας τις φωτιές που άναψε στην Ουάσιγκτον και κάνοντας την αυτοκρατορία να χορεύει στους ρυθμούς των αποκαλύψεων.

Μπροστά σε τέτοια απειλή, η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε παλιό ή νέο όπλο για την καταπολέμηση της αλήθειας: απειλές, λασπολογία, πολιτική και ποινική δίωξη, απαξίωση, παρεμπόδιση. Με συνεργούς τα μεγάλα ΜΜΕ, με την συμπαράσταση των άλλων ισχυρών παικτών της διεθνούς διπλωματίας, με πειθήνια όργανα τους αμερικανικούς δικαστικούς κύκλους και αιχμή του δόρατος τις μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο, η κυβέρνηση Ομπάμα συντονίζει την άμυνά της απέναντι στο ξεσκέπασμα των εγγράφων του πολιτικού παρασκηνίου.

Βασικός άξονας της επίθεσης κατά του WikiLeaks και του Ασάντζ, είναι η προσπάθεια δρομολόγησης ποινικής δίωξης. Κι επειδή η ισχύουσα νομοθεσία δεν επαρκεί, επιχειρείται η κατασκευή νέας που θα εξυπηρετεί την περίσταση. Φιλότιμες προσπάθειες καταβάλλει η Γενική Εισαγγελία, που ανέλαβε να φέρει την υπόθεση Ασάντζ υπό την «αρμοδιότητα» του Νόμου περί Κατασκοπίας. «Υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι διαπράχθηκε έγκλημα» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Χόλντερ, σημειώνοντας ότι η ξένη υπηκοότητα του Ασάντζ «δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διωχθεί».

Ερευνα διενεργεί και το Πεντάγωνο. Στόχος, να βρεθεί ο δρόμος που θα οδηγήσει τον Ασάντζ στο εδώλιο αμερικανικού στρατοδικείου, πιθανώς μαζί με τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ που θεωρείται η «πηγή» της διαρροής των χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων προς το WikiLeaks. Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο επιχειρεί να εφαρμόσει τη διαδικασία των στρατοδικείων για τους έγκλειστους στο Γκουαντάναμο.

Η «απόλυτη λύση», όμως, φαίνεται να είναι εκείνη που υπέδειξαν τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ και ανέλαβε να προωθήσει ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Ν. Υόρκη Πίτερ Κινγκ. Σκληρός νεοσυντηρητικός, πρόεδρος της Βουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Κινγκ ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερίκ Χόλντερ να κηρυχθεί τρομοκράτης ο Ασάντζ και τρομοκρατική οργάνωση το WikiLeaks. Ετσι, ο Τζούλιαν Ασάντζ και οι συνεργάτες του θα περιέλθουν στην αρμοδιότητα των μυστικών υπηρεσιών με τις στοχευμένες δολοφονίες και τις μυστικές μεταγωγές, ενώ τα κράτη που θα «φιλοξενούν» τον ιστότοπό του θα υποστούν οικονομικές, διπλωματικές, ακόμη και στρατιωτικές συνέπειες.

Κι ενώ ο ιστότοπος δέχεται επίθεση από τον κυβερνοχώρο με μπλοκάρισμα των επισκέψεων, ΜΜΕ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δρουν σε επικοινωνιακό επίπεδο, αποδίδοντάς στον Ασάντζ ευθύνες για τυχόν θανάτους διπλωματών εξαιτίας των αποκαλύψεων. «Θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές διπλωματών, πληροφοριοδοτών και όσων βοηθούν τις ΗΠΑ στην προώθηση της δημοκρατίας και της ανοιχτής διακυβέρνησης στον κόσμο» αναφέρει, χρησιμοποιώντας ανατριχιαστική οργουελιανή γλώσσα, ανοιχτή επιστολή του Λ. Οίκου προς τον φυγά.

Με την Ιντερπόλ στην πλάτη του, ο Ασάντζ καταζητείται ήδη ως βιαστής μετά την «πολιτικά υποκινούμενη δίωξή του» από τις ελβετικές αρχές. Μόνο μία χώρα τόλμησε αρχικά να του προσφέρει άσυλο άνευ όρων και φιλοξενία στον ιστότοπό του. Ηταν ο Ισημερινός του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, που κατόπιν «ωριμότερης σκέψης» υπέκυψε στη διεθνή πολιτική προσπάθεια δίωξης και φίμωσης του Ασάντζ και αναίρεσε τη φιλοξενία του. Τώρα ο φυγάς, ο άνθρωπος που καμιά κοινωνία δεν τον χωρά σ' αυτόν τον πλανήτη, κάνει την τελευταία του αποκάλυψη: ισχυρότερη από την αλήθεια είναι η Ουάσιγκτον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Social Media
Wikileaks
Για το ίδιο θέμα
Συνελήφθη ο Ασάνζ