Ηλεκτρονική Έκδοση

WikiLeaks: 'Εβγαλε λίστα με ευαίσθητους αμερικανικούς στόχους σε όλο τον κόσμο

Έναν μακρύ κατάλογο με ευαίσθητες τοποθεσίες σε όλον τον κόσμο που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks.

Το έγγραφο του αμερικανικού ΥΠΕΞ με ημερομηνία 2009 καλεί τους Αμερικανούς διπλωματικούς αντιπροσώπους να καταγράψουν τις υποδομές και τις εταιρείες σε όλον τον κόσμο «των οποίων η απώλεια θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό την δημόσια υγεία, την οικονομική ασφάλεια και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Στον κατάλογο αυτόν, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από χώρες, περιλαμβάνονται υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, λιμάνια, ορυχεία και φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν σημαντικά σκευάσματα για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με το BBC πρόκειται για τις σημαντικότερες διαρροές στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα το WikiLeaks.

Μεταξύ των αμερικανικών ευαίσθητων στρατηγικών τοποθεσιών που δίνονται στη δημοσιότητα είναι και μια εταιρεία κατασκευής αντιδότων για τσιμπήματα φιδιών στην Αυστραλία και ένα μια φαρμακοβιομηχανία που ειδικεύεται στην παραγωγή ινσουλίνης στη Δανία.

Το γεωγραφικό εύρος των ευαίσθητων στόχων που αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks είναι εντυπωσιακός και η βρετανική εφημερίδα Times στο τίτλο του άρθρου της σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα έχει τίτλο "Το WikiLeaks δημοσιεύει λίστες με στόχους για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ".

Μεταξύ των ευαίσθητων τοποθεσιών που διαρρέει το WikiLeaks είναι και ο αγωγός αερίου Nadym στη δυτική Σιβηρία, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη εγκατάσταση φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ωστόσο σε καμία από αυτές τις τοποθεσίες δεν δίνονται πληροφορίες για τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Wikileaks
Για το ίδιο θέμα
WikiLeaks: Εξαρτημένο από το Κατάρ το Al Jazeera
Wikileaks: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υπέρ της Βαλτικής - κατά της Ρωσίας
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Αναζητούν εναγωνίως νομική φόρμουλα για δίωξη Ασάντζ
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις