Έντυπη Έκδοση

38ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ * ΗΤΑΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ, ΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ

Κι άλλος νεκρός στο κελί

Ακόμη ένα κρούσμα θανάτου στις φυλακές προστέθηκε στη μακρά λίστα των κρατουμένων που χάνουν τη ζωή τους στα σωφρονιστικά καταστήματα, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη κινητοποίηση των εγκλείστων.

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου ο 38χρονος Θωμάς Ευαγγέλου, υπόδικος για ναρκωτικά, στην Α' πτέρυγα του Κορυδαλλού, εξέπνευσε στο κελί του. Σοκαρισμένοι οι συγκρατούμενοί του τον μετέφεραν στο ιατρείο του Κορυδαλλού, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν ήδη νεκρός.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που θα διενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ γίνεται και προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού για να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα αίτια του θανάτου του. Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων, ο 38χρονος ήταν διαβητικός με προβλήματα καρδιάς και μετείχε στην αποχή συσσιτίου.

Πολιτικοί κρατούμενοι

Στο μεταξύ οι κρατούμενοι, ύστερα από μία εβδομάδα αποχής από το συσσίτιο, ξεκινούν σήμερα απεργία πείνας. Εκτός από τα αιτήματα που αφορούν την ανύπαρκτη περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης των αδειών, τη μείωση των ποινών και τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισής τους, ζητούν και την κατάργηση του ιδιαίτερου καθεστώτος κράτησης που επιφυλάσσει η πολιτεία στους πολιτικούς κρατούμενους (απομόνωση σε υπόγειο χώρο). Απεχθές και εκδικητικό το χαρακτηρίζει ο Γ. Παυλόπουλος, μέλος της επιτροπής κρατουμένων. «Πριν από 10 χρόνια διαμαρτυρόμαστε για τα λευκά κελιά της Τουρκίας. Σήμερα τα έχουμε στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε» αναφέρει. Παράλληλα επαναφέρει και το αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι που πάσχουν από βαριά και ανίατα νοσήματα. «Οι καρκινοπαθείς είναι θανατοποινίτες. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία όταν θα φύγουν από δίπλα μας, η τελευταία εικόνα που θα έχουν να μην έχει κάγκελα».

Συνέντευξη Τύπου

Μεθαύριο η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τις μαζικές κινητοποιήσεις των φυλακισμένων, ενώ η συντονιστική επιτροπή αγώνα, που έχει ήδη συγκροτηθεί (αναμένεται να διευρυνθεί και με άλλα μέλη) και έχει την αποδοχή της μεγάλης μερίδας των κρατουμένων, ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα