Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπό κράτηση ο ιδρυτής του Wikileaks

Για ένα σκληρό δικαστικό αγώνα στην Αγγλία προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία κάνει λόγο ο ιδρυτής του Wikileaks, ο οποίος μετά από απόφαση του δικαστηρίου του Γουεστμίνστερ κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα παραμείνει κρατούμενος ως τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς το δικαστήριο αρνήθηκε να του δώσει το δικαίωμα να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Παράλληλα , η Σουηδή εισαγγελέας που εξέδωσε τα εντάλματα, διαβεβαίωσε ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Ασάνζ δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την δημοσίευση χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων, Μάλιστα -και σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet- ανέφερε πως "δεν υπάρχει καμία συνωμοσία σε βάρος του" .

Νωρίτερα, οι διαχειριστές του WikiLeaks ανακοίνωσαν ότι, παρά τη σύλληψη του Ασάνζ, θα συνεχίσουν να δίνουν στη δημοσιότητα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα.

Το χρονικό της σύλληψης

Είκοσι μέρες πέρασαν από το πρώτο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Σουηδία κατά του Ασάνζ μέχρι την κράτησή του απο τις βρετανικές αρχές. Και σε όλο αυτό το διάστημα, ο κλοιός γύρω από τον Ασάνζ έκλεινε ασφυκτικά.

  • 18 Νοεμβρίου: η σουηδική δικαιοσύνη εκδίδει ένταλμα σύλληψης κατά του δημιουργού του wikileaks με βασικές κατηγορίες την σεξουαλική επίθεση, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό.
  • 28 Νοεμβρίου: δέκα μέρες μετά, ο ξένος τύπος προιδεάζει την κοινή γνώμη πως περί τα 250.000 απόρρητα διπλωματικά έγγραφα θα αρχίσουν να "ανεβαίνουν" σταδιακά στο wikileaks. Εγγραφα που θα "καίνε" κυβερνήσεις και όχι μόνο. Η είδηση προκαλεί παγκοσμίως διπλωματικό σεισμό.
  • 29 Νοεμβρίου: Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για "μείζον έγκλημα" και για "επίθεση στην διεθνή κοινότητα" χαρακτηρίζοντας κάθε διαρροή διπλωματικού εγγράφου προδοτική πράξη. Παράλληλα ανακοινώνουν πως θα ακολουθήσουν μηνύσεις κατά του Ασάνζ.
  • 30 Νοεμβρίου: Η Ιντερπόλ εκδίσει διεθνές ένταλμα σύλληψης στα πλαίσια έρευνας κατά του Ασάνζ με την κατηγορία για "βιασμό και σεξουαλική επίθεση".
  • 1η Δεκεμβρίου: Ο αμερικανικός κολοσσός Amazon "κόβει" τα wikileaks.
  • 2 Δεκεμβρίου: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αρνείται να εξετάσει την προσφυγή του Ασάνζ κατά του εντάλματος συλληψής του. Εν τω μεταξύ εντείνεται η υπόνοια ότι ο Ασάνζ βρίσκεται στην Μ. Βρετανία.
  • 3 Δεκεμβρίου: Το wikileaks "πέφτει" διαρκώς με συνέπεια να μην είναι εύκολα προσβάσιμο από τους ενδιαφερόμενους χρήστες του Ιστού. Αρχίζουν να δημιουργούνται αμέσως "καθρέφτες" μέσω των οποίων είναι δυνατή η παρακολούθηση της ροής του ιστοτοπου. Παράλληλα το PayPal σταματά κάθε χρηματοδότηση προς το wikileaks , πλήττοντας σαφώς την λειτουργία του. Εκδίδεται δεύτερο ένταλμα σύλληψης από τις σουηδικές αρχές που παραδίδεται στην βρετανική αστυνομία.
  • 6 Δεκεμβρίου: Στο wikileaks δημοσιεύεται λίστα με τις περιοχές "ευαίσθητα σημεία" σε τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο , τις οποίες περιοχές οι ΗΠΑ θέλουν να προστατεύσουν. Ο δικηγόρος του Ασάνζ συζητά το ενδεχόμενο να έρθει σε συννενόηση με τις βρετανικές αρχές προκειμένου ο πελάτης του να εμφανιστεί ενώπιόν τους , να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις και να λύσει το θέμα των κατηγοριών του. Δηλώνει ωστόσο ότι ο Ασάνζ δεν έχει κάνει "τιποτα μεμπτό".
  • Σήμερα: ο Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίζεται ενώπιον των βρετανικών αρχών στο Λονδίνο και ακολουθεί η σύλληψή του. Δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για χρηματική εγγύηση και έτσι, ως τις 14 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται υπό κράτηση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

6 σχόλια

1 Ο/Η kostas έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ειναι τρελό να φιμώνεται ένας άνθρωπος που το μόνο που έκανε ήταν να πεί την αλήθεια... την αλήθεια των φόνων αμάχων και δημοσιογράφων στο Αυγανιστάν, την αλήθεια των συνομοσιών της διπλωματίας σε ανώτατο επίπεδο, την αλήθεια που δεν γνωρίζουμε. Συνεχίζουμε να αδιαφορούμε και γι'αυτά που γνωρίζουμε... για τον πόλεμο που προκάλεσε το ανδρίκελλο που λέγεται GEORGE BUSH με το αιτιολογικό της δήθεν παραγωγής πυρηνικών όπκλων...αλλά όλα έχουν τα όρια τους. Ως πότε ο θεός θα "αγαπάει την Αμερική"?? κάποτε θα αγανακτήσει με τα εγκλήματα των ηγετών της...
2 Ο/Η Aγύριγο κεφάλι έγραψε: (πριν 9 έτη)
Eάν μπορούσα θα πρότεινα τον κ.Ασάνζ να «σιτίζεται» στο Ιδεατό Πρυτανείο των Ευεργετών του Ελευθέρου κόσμου.
Εάν μπορούσα θα τον πρότεινα να του απονεμηθεί το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, προπορευόμενος προς τούτο ΜΑΚΡΑΝ του δευτέρου κατά θέση συνυποψηφίου του.
3 Ο/Η Ερμής έγραψε: (πριν 9 έτη)
Όπως λέει και ο Kostas είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Είναι πραγματικά αδιανόητο οχι μόνο να μην επιβρεβεύεται η προώθηση της αλήθειας, αλλά απεναντίας να τιμωρείται. Μα φαίνεται πως στο θαυμαστό κόσμο που ζούμε η αλήθεια πρέπει να αποκρύπτεται. Μας ποτίζουν Big brother και next top model, που έχουν το ίδιο επίπεδο με τα δελτία των οκτώ, και επί της ουσίας ξεχνάμε την πραγματικότητα. Δεν είμαι απόγονος του Νοστράδαμου, ούτε βλέπω παντού παγίδες του συστήματος. Είναι η τραγική πραγματικότητα.
4 Ο/Η Χαρης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Τουλάχιστον το internet έχει βρεί τον τρόπο του όσο και να προσπαθούν κάποιοι να κρύψουν την αλήθεια απο τον κόσμο πάντα να έχει μια άμεση λύση για να μαθαίνει ο κόσμος την αλήθεια
5 Ο/Η Πλούσιος Συνταξιούχος. έγραψε: (πριν 9 έτη)
Γιά σκέψου.
Δύο, ναι δύο, διεθνή εντάλματα σύλληψης, από την Σουηδία, μάλιστα από την Σουηδία παρακαλώ, για 'σεξουαλική επίθεση'.
'Σεξουαλική επίθεση' στην Σουηδία !
Το έχετε ξανακούσει?
Για την 'σεξουαλική' αυτή επίθεση, η Βρετανία, τον έκρινε μάλιστα, προφυλακιστέο.
Ένα καράβι, ναρκωτικά να είχε, πάλι θα έβγαινε με εγγύηση.
Εδώ γίνεται της μουρλής, ανά τον Κόσμο και διεθνή εντάλματα δεν εκδίδονται.
Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει ''καμιά συνομωσία εις βάρος του''.
6 Ο/Η Ν.Σταυρόπουλος-Σουηδία έγραψε: (πριν 9 έτη)
Τα ενδεχόμενα σεξουαλικά εγκλήματα πρέπει να ειχαν πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.
Ο Julian Assange που συμπαθεί την αριστερά ήταν στη Στοκχόλμη τής Σουηδία στο μέγαρο του συνδικάτου για να μιλήσει, με θέμα «το πρώτο θύμα του πολέμου και ποια είναι η αλήθεια".
Εκείνη που τον προσκάλεσε να μιλήσει είναι μία από τις γυναίκες πίσω από τις μηνύσεις, γραμματέας Τύπου,καί ριζοσπαστική φεμινιστστρια η Anna Ardin (S) μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος.
Τον είχε αφήσει να μείνει στο διαμέρισμά της από 11 Αυγ έως 20 Αυγ.Εκαναν ερωτα, αλλά οι απόψεις διαφέρουν σε ό, τι πραγματικά συνέβη.Εγινε λόγος για ένα σπασμένο προφυλακτικό, η άρνηση να χρησιμοποιούν προφυλακτικά και ούτω καθεξής.
Σε βάρος της, υπάρχει αυτο που ειχε γραψει παλαιοτερα στο blog γιά τό πώς θα πάρει εκδίκηση καποιος οταν τον αφήσει ο αλλος η κανει απιστια.
http://www.ehow.com/how_2296915_get-legal-revenge.html
Η Αλλη που τού έκανε μηνυση ειναι η Sofia Wilén μια συνηθισμένη φωτογράφος που ήρθαν σε επαφή με τήν Anna Ardin ζητωντας επιμονα από αυτην νά τής δώσει εισητηριο για την ομιλία του Ασανζ. Αν και ήταν η πρώτη προτεραιότητα να πάρουν αυτοί με διαπίστευση Τύπου, αυτη πειρε ένα εισιτήριο.Ουτε αυτή δέν μπορεί να γίνει πιστευτη γιατί ειναι θαυμαστρια του Ασανζ δεν πήρε αναλογη προσοχή απ οτι αναμενε από αυτόν.
Οι δυο γυναίκες πήγανε μετα μαζί στην αστυνομία τής στοκχολμης και τού έκαναν μηνυση
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 6

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Wikileaks
Για το ίδιο θέμα
«Χακτιβιστές» υπερασπίζονται το Wikileaks
Συνελήφθη ο Ασάνζ
WikiLeaks: Συνεχίζουμε...