Έντυπη Έκδοση

Ανοίγουν τις πόρτες για βιομηχανίες στην Αττική

«Ολική επαναφορά» της βιομηχανίας μικρής και μεσαίας όχλησης, σε συνδυασμό με καινοτόμους λύσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού της Αττικής.

Η νέα επιλογή αποτελεί στροφή σε σχέση με τα ισχύοντα από τη δεκαετία του '80, όταν οι σχεδιασμοί προέβλεπαν ανάπτυξη των αστικών κέντρων σε χωριστές ζώνες για κάθε χρήση (κατοικία, εμπόριο, βιομηχανία κ.λπ.) και εξοστρακισμό της βιομηχανίας σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Η αλλαγή αυτή προϋποθέτει την τροποποίηση του διατάγματος 84 του 1984, που δεν επιτρέπει την ίδρυση νέων μονάδων στην Αττική, αλλά και τη ρύθμιση για τον Ελαιώνα, που προβλέπει μεγάλες εισφορές σε γη για δημιουργία χώρων πρασίνου. Συνδυάζεται με αξιοποίηση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών συγκροτημάτων, που εντοπίζονται κυρίως στον Πειραιά και τη Νέα Ιωνία, με προοπτική να φιλοξενήσουν και άλλες δραστηριότητες, όπως γραφεία, εμπόριο, ψυχαγωγία κ.λπ.

Η πρώτη παρουσίαση των προτάσεων έγινε χθες σε ημερίδα που οργάνωσαν ο Οργανισμός Αθήνας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ), εν όψει του νέου Ρυθμιστικού που θα δοθεί για διαβούλευση στις αρχές του 2011. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Μίχαλος και οι άλλοι εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τις προτάσεις, που άλλωστε συμφωνούν με την πρόσφατη μελέτη του φορέα, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία 44 νέων επιχειρηματικών πάρκων συνολικής επιφάνειας 45.000 στρεμμάτων, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, Γιάννης Πολύζος, υπεραμύνθηκε της πρότασης για «αλλαγή στάσης απέναντι στη συνύπαρξη της βιομηχανίας-βιοτεχνίας και της πόλης». Προσδιόρισε ότι η εισήγησή του «εντός των τειχών» συνδυάζεται με την ανακοπή της επέκτασης της πρωτεύουσας σε περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης μίλησε για «εκδίωξη μονάδων από τα αστικά κέντρα, που ξεπέρασαν τη λογική» και υποσχέθηκε τη θεσμοθέτηση χώρων για παραγωγικές δραστηριότητες, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και κυρίως προστασία της αγροτικής γης που έχει απομείνει στην Αττική.

Από τις εισηγήσεις του Οργανισμού Αθήνας προκύπτει ότι στην Αττική έχουν θεσμοθετηθεί από χρόνια 113 ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων, από βιομηχανικά πάρκα έως περιοχές μεταποίησης, συνολικής επιφάνειας 60.000 στρεμμάτων. Οι περισσότερες, με επιφάνεια 19.000 στρέμματα, βρίσκονται στο Θριάσιο. Αλλες τόσες είναι μέσα στο Λεκανοπέδιο, από τις οποίες οι 9.000 αφορούν τον Ελαιώνα.

Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 στρέμματα δεν έχουν αξιοποιηθεί και αφορούν κυρίως θεσμοθετημένες ζώνες στον Αυλώνα, τη Μεταμόρφωση, τη Φυλή και τα Μέγαρα, ενώ κορεσμένο χαρακτηρίζεται το βιομηχανικό πάρκο της Μάνδρας. Δεν έγινε αναφορά στην Τεχνόπολη που προβλέπεται στις Αφίδνες, στον «αυχένα» της Πάρνηθας, για την οποία εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βιομηχανία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)