Έντυπη Έκδοση

Τετέλεσται...

Αλλά όχι. Προτού πετάξετε τη χώρα στο νεκροτομείο -ένα πατημένο σκυλί που εκλιπαρούσε σωτηρία- έχει κάτι να σας πει η οργή της...

Με φωτιές θα σας το πει. Με βλέμματα-πολυβόλα. Με ψήφο άι σιχτίρ. Με ανεπίδοτους λυγμούς, μυστικούς, που γράφουν νυχτιάτικα άνεργους στίχους για τα βιβλία του μέλλοντος και την ποίηση των δρόμων. Κάπως θα σας το πει... Εσείς, χάλκινα ομοιώματα υπεύθυνων εκπροσώπων, έχετε την αποκλειστική ευθύνη για το χάλι της. Εσείς. Ανεύθυνοι, ανίκανοι, ολίγιστοι, τσιράκια των ξένων, διεκπεραιωτές συμφερόντων. Εσείς γεμίσατε μουντζούρες το τετράδιο της χώρας, και μόλις είδατε ότι ο κόσμος εθίζεται, βολεύεται και συνηθίζει τις ασυνταξίες, σπεύσατε να ενισχύσετε τη βολική για την εξουσία σας εξάρτησή του. Ψέματα, ψιμύθια, μεγαληγορίες και παραμύθια. Μισές αλήθειες, κάποιες φιλότιμες προσπάθειες από αιρετικούς που τους βάλατε νωρίς στο περιθώριο, και ιδού το σαθρό, ετοιμόρροπο ενδιαίτημα κεκοσμημένο με χρυσόσκονη για να κρύβεται το χάος και ο γνόφος... Εσείς, χαρτορίχτρες της κακιάς ώρας, εσείς -με ρουσφέτια και εκβιασμούς, με διορισμούς και δανεικά- συντηρούσατε εξαρτημένο το θηρίο μιας ανορθολογικής κοινωνίας, που βγήκε φοβισμένο από τη φυλακή του εμφυλίου και της χούντας και, μόλις βρήκε ξέφωτο, νόμισε ότι μπορεί να απολαύσει επιτέλους τη χαρά της δημιουργίας και να ελπίζει στην προοπτική των ανοιχτών οριζόντων. Αλλά τι βρήκε μπροστά του; Τη θεσπισμένη ανομία. Την αυθαιρεσία. Την αδικία. Το εική και ως έτυχεν. Την περιφρόνηση από το κράτος. Τη δρομολογημένη διαφθορά. Τους αγύρτες και τους αργυραμοιβούς σε καίρια πόστα. Τις μίζες. Την καταλήστευση της πατρίδας. Τον κυνισμό. Το αέναο ψεύδος... Και ενέδωσε. Συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι «έτσι έχουν τα πράγματα». Συνήθισε. Και κατάντησε «καθ' ομοίωσιν», φτάνοντας στο σημείο να συνομολογεί -ένα μέρος του- και να ψιθυρίζει ενοχικά «μαζί τα φάγαμε»... Και σεις, ακατάβλητοι στο υπερώο του ψεύδους, συνεχίζετε τις προκλήσεις. Οτι τάχα πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί για να σωθεί η οικονομία, κι ας είναι γλίσχρες οι απολαβές, οι μικρότερες (μαζί με την Πορτογαλία) στη ζώνη της Ενωσης... Με την ανερμάτιστη πολιτική σας -με τους «δικούς σας», με την αβελτερία και τη μυωπία σας- μεταβάλατε τις ΔΕΚΟ σε προβληματικό τσίρκο, κι έρχεστε τώρα να πείτε ότι φταίνε τα επιδόματα και οι υψηλοί μισθοί, όταν ξέρετε ότι ψίχουλα είναι οι περικοπές και ότι αλλού είναι το πρόβλημα... Εσείς ξεκάνατε τη Γεωργία. Εσείς αφήσατε τον Τουρισμό στην τύχη του. Εσείς κατασκευάσατε έργα βιτρίνας και ελάχιστες σοβαρές υποδομές. Εσείς βολέψατε τους ιδιώτες, αλλά βυθίσατε το επιχειρείν. Εσείς αφήσατε να βόσκει ακαταδίωκτη η φοροδιαφυγή. Εσείς προστατεύετε τη διαπλοκή. Εσείς αφήσατε τη χώρα δίχως σχέδιο και διόπτρες για το μέλλον... Κι έρχεστε τώρα να κηρύξετε την επανάσταση του αυτονόητου, που επί δεκαετίες περιφρονήσατε επιδεικτικά. Σωτήρες της κακιάς ώρας. Ολετήρες...

Η Αλβιών... εκτίθεται!

Δυναμικές διαδηλώσεις, φωτιές και συγκρούσεις στο Λονδίνο...

Οι φοιτητές δεν συναινούν ούτε υποτάσσονται. Ακούνε βερεσέ τις πολιτικάντικες εξηγήσεις, οργισμένοι επιτίθενται και προκαλούν φθορές στο βασιλικό αυτοκίνητο, ενώ τα ταμπλόιντ αποκαλούν «θλιβερό Πινόκιο» τον αρχηγό των Φιλελευθέρων... Εκτίθεται, πολύ εκτίθεται η Αλβιών από τη συμπεριφορά αυτή, που θα' λεγαν και κάτι ημέτερες «γλαφυρές» γραβάτες...

Εκ των Εσω

* ΝΙΓΗΡΙΑ... Shell: ««Η κυβέρνηση της Νιγηρίας λησμόνησε ότι η Shell έχει τοποθετήσει ανθρώπους της σε όλα τα υπουργεία που έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις της και κατά συνέπεια έχει πρόσβαση σε όλα όσα γίνονται σε αυτά».

Αυτό φέρεται να είπε τον Οκτώβριο του 2009 στον αμερικανό πρεσβευτή Ρόμπιν Ρένι Σάντερς η πρώην επικεφαλής της Royal Dutch Shell PLC Αν Πίκαρντ, σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο από την αμερικανική πρεσβεία στο Λάγος που διέρρευσε στο Wikileaks και δημοσιεύτηκε χθες στην «Γκάρντιαν»...

(Από τα «Νέα»)

* ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ... «Αυτή η... υπέροχη κυβέρνηση που μας εξαπάτησε (μας δουλεύει εν ψυχρώ για την ακρίβεια δεκατέσσερις μήνες τώρα) καθυστερεί -με πονηρό σχέδιο- την ετήσια κρατική επιχορήγηση που παίρνει το Αγιον Ορος- η κιβωτός της Ορθοδοξίας. Περίπου 2.500.000 ευρώ είναι τα λεφτά, μηδαμινό ποσόν μπροστά στα 26.000.000 ευρώ που θα ξοδέψει η Αννα Διαμαντοπούλου για δημόσιες σχέσεις (το διαβάσατε χθες στη "δημοκρατία";), διαφημίσεις και μελέτες αμφιβόλου χρησιμότητας»...

Η Λιάνα Κανέλλη

στη «Δημοκρατία»:

- «Το Αγιον Ορος όμως βρε ανεκδιήγητοι δεν είναι το Βατοπαίδι με τον πονηρό manager Εφραίμ. Το Αγιον Ορος είναι οι σκήτες του, τα ασκητάρια του, τα μοναστήρια του (όπως η πάμφτωχη Σταυρονικήτα), οι παππούληδες που μετράνε κάθε στιγμή στο κομποσκίνι τις αμαρτίες του κόσμου. Τι να σας λέω τώρα, το Αγιον Ορος είναι πολύ μεγάλη ιστορία...».

Οι τίτλοι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Αλλάζουν όλα σε μισθούς, εργασία.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Παιχνίδια με τις συμβάσεις και μαχαίρι στους μισθούς.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Εξευτέλισε βουλευτές, υπουργούς και κυβέρνηση η Τρόικα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σκιές πάνω από τον Γιώργο.

ΕΘΝΟΣ

Καταιγίδα ανατροπών με νόμο-σκούπα.

ΕΛ. ΩΡΑ

Κοσμάς: Δεν είμαστε μοσχάρια του Φαρ Ουέστ να μας μαρκάρουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Νέο δάνειο 62 δισ. ευρώ ετοιμάζουν εν κρυπτώ.

ESPRESSO

Γιατί κόπηκε ο Γρηγόρης από το ΕΣΡ.

ΕΣΤΙΑ

Ο φαύλος κύκλος της φοροδιαφυγής. Εντείνεται από την υψηλή φορολογία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Η κοινωνία στο απόσπασμα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ανατροπές σε ΔΕΚΟ και εργασιακά.

Η ΝΙΚΗ

Τελεσίγραφο για την 4η δόση.

Ο ΛΟΓΟΣ

Αλλαγές σε 4 «καυτά» μέτωπα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

Δεν αφήνουν τίποτε όρθιο - Κυβέρνηση και Τρόικα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αντιπολιτευτική στρατηγική που οδηγεί το λαό στην αμφισβήτηση και ανατροπή του συστήματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ιδού το μνημόσυνο - Πλήρης ανατροπή των όρων ζωής με το Μνημόνιο που ανακοινώθηκε.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Μοχθηροί θεοί που σπρώχνουν στην αυτοκτονία...

«Αλλος ένας... Εργαζόμενος κι αυτός στη γαλλική τηλεφωνική εταιρεία. Σύζυγος και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού. Κρεμάστηκε στην αυλή του σπιτιού του, στη Νιμ.

Δεν άντεξε την απόφαση της διεύθυνσης να μεταταγεί αλλού και να κάνει μια δουλειά που δεν ήταν η δική του. Μέσα σε δύο εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, πέντε εργαζόμενοι στη Φρανς Τελεκόμ ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο. Είκοσι τέσσερις συνολικά από την αρχή της χρονιάς. Και τριάντα πέντε την προηγούμενη. Δεν είναι παρά μερικοί από τους 300-400 εργαζόμενους που αυτοκτονούν κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Στη Γερμανία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι το έχουν ρίξει στα χάπια εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας. Ερευνα της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας DAK έδειξε πως 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να αυξήσουν την απόδοσή τους στη δουλειά. Επειδή ο ανταγωνισμός στην εργασιακή ζούγκλα είναι σκληρός. Και οι απολύσεις πολλές. Η επιδημία των αυτοκτονιών δεν πλήττει μόνο τη Γαλλία. Μαζί με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ (όπου τα στοιχεία του αμερικανικού Γραφείου Στατιστικής της Εργασίας δείχνουν ότι οι αυτοκτονίες στους χώρους δουλειάς αυξήθηκαν κατά 28% το 2008), είναι οι τρεις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα κατάθλιψης στους χώρους εργασίας.

Για να φτιάξει το ντοκιμαντέρ του "Δουλειά μέχρι θανάτου", που προβλήθηκε στη Γαλλία, ο δημοσιογράφος Πολ Μορέιρα ταξίδεψε μέχρι τις πιο απόκρυφες γωνιές του κόσμου της εργασίας. Εκεί όπου η απόδοση και η παραγωγικότητα λατρεύονται σαν θεοί. Θεοί μοχθηροί, που σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην απελπισία, ακόμη και στην αυτοκτονία. Κι έδειξε τους μηχανισμούς που σπέρνουν την καταστροφή, τις μεθόδους των μάνατζερ που ανατρέπουν μέσα σε μια στιγμή ολόκληρες ζωές, που καταστρατηγούν συλλογικές συμβάσεις με συμφωνίες προσωρινής εργασίας, προκαλώντας πολλές αδικίες και ανθρώπινα δράματα.

Η διάρκεια ζωής των εργαζομένων αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα από τα κέρδη των επιχειρηματιών. Οπως έγραφε ο διευθυντής του περιοδικού "Νουβέλ Ομπζερβατέρ" Ζαν-Μαρσέλ Μπουγκερό, "το 1980, το 2-3% εθεωρείτο ένα φυσιολογικό ποσοστό κέρδους. Το 1990 έφτασε στο 10%. Το 2000 στο 15%. Και σήμερα πια τείνει να ξεπεράσει το 20%". (...) Για τους μελλοθάνατους του κόσμου της εργασίας έγραφε η Μπάρμπαρα Ερενραϊχ: "Παραμελούν τα παιδιά τους, για να είναι φροντισμένα τα παιδιά των άλλων. Ζουν σε υποτυπώδη σπίτια, για να είναι τα σπίτια των άλλων τέλεια και αστραφτερά. Υπομένουν στερήσεις, για να πέφτει ο πληθωρισμός και να ανεβαίνουν οι μετοχές. Είναι οι ανώνυμοι δωρητές, οι άγνωστοι ευεργέτες όλων των άλλων".

Ο κόσμος της σύγχρονης εργασίας είναι τόσο απάνθρωπος και επισφαλής, που συχνά σπρώχνει τον άνθρωπο να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του έστω και πηδώντας από το παράθυρο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων