Έντυπη Έκδοση

Εξω οι μετανάστες, μέσα η ψήφος τους!

Ο ρόλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Αθηναίων, του προέδρου της Χρ. Κίσσα και της συνεργάτιδας που μάζευε φωτοτυπίες ταυτοτήτων

Οι δεκάδες αποδεδειγμένα παράνομες εγγραφές αλλοδαπών στα δημοτολόγια του Δήμου Αθηναίων (Δ.Α.) που αποκαλύφτηκαν τις παραμονές των δημοτικών εκλογών (από την εφημερίδα «Ποντίκι»), δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ) εμφανίζει πλέον τους συνεργάτες της μόνο στην ιστοσελίδα της θυγατρικής της στη Σόφια. Κάτω, ιστοσελίδες της βουλγαρικής εταιρείας BAC που εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο Χρ. Κίσσας, στενός συνεργάτης του απερχόμενου δημάρχου. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ) εμφανίζει πλέον τους συνεργάτες της μόνο στην ιστοσελίδα της θυγατρικής της στη Σόφια. Κάτω, ιστοσελίδες της βουλγαρικής εταιρείας BAC που εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο Χρ. Κίσσας, στενός συνεργάτης του απερχόμενου δημάρχου. Οι εγγραφές αυτές που βρήκε στα δημοτολόγια του Δ.Α. η επιτροπή των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης είναι άλλη μία συνέχεια στην ένδοξη ελληνική παράδοση της ψήφου στα «δέντρα». Οσο κι αν η έρευνα έχει λήξει τυπικά και απομένουν να αποδοθούν -ξανά- ευθύνες στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δ.Α. που επέτρεψαν αυτές τις παράνομες εγγραφές, το θέμα μοιάζει να έχει ουρά, και μάλιστα μεγάλη. Εξάλλου είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν «ζεστές» ακόμα αποδείξεις γι' αυτό το καραμπινάτο κυνήγι ψηφοφόρων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Στις 28/10 δημοσιεύεται στο «Ποντίκι» εκτενές ρεπορτάζ με φωτογραφίες από ακατοίκητα σπίτια και οικόπεδα στα οποία είχαν δηλώσει ότι κατοικούν βούλγαροι -κατά κύριο λόγο- «μετανάστες» οι οποίοι είχαν ζητήσει και είχαν γραφτεί «συλλογικά» στα δημοτολόγια της Αθήνας σαν μόνιμοι κάτοικοι.

Στις 3/11, μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση γνωστοποιείται η έκθεση των επιθεωρητών που επιβεβαιώνει και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση το δημοσίευμα. Η έκθεση καλεί τον Δ.Α. «εντός διμήνου να αναφέρει τις ενέργειες στις οποίες προέβη προς συμμόρφωση με την έκθεση». Η αναλυτική έκθεση εκτός από τα ονόματα που παράνομα έχουν περαστεί στα δημοτολόγια περιγράφει και τις διαπιστώσεις της επιτροπής από την ΕΔΕ που διενεργήθηκε και καλεί τον «κατά τον νόμο υπεύθυνο πειθαρχικό προϊστάμενο, δηλαδή τον δήμαρχο Αθηναίων, να ασκήσει τις πειθαρχικές του αρμοδιότητες σε βάρος του προϊσταμένου του τμήματος Δημοτολογίου ότι δεν μερίμνησε για την τήρηση των διατάξεων του νόμου...».

Στις 4/11 τα γραφείο Κακλαμάνη απαντάει: «Σε απάντηση της πανικόβλητης δεύτερης παρέμβασης του υπουργού Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Δύο ημέρες πριν τις εκλογές παρακολουθούμε τον υπουργό Εσωτερικών να εγκαταλείπει το θεσμικό του ρόλο και να αποδύεται σε εναγώνια προσπάθεια προστασίας του κυβερνητικού υποψηφίου. Τέτοια φαινόμενα έχει να γνωρίσει η χώρα από αλήστου μνήμης εποχές. Η Δημοτική Αρχή της πρωτεύουσας παρακολουθεί προσεκτικά την εκτροπή [...] ενώ ταυτοχρόνως διεξάγει έρευνα σε βάθος. Το γεγονός και μόνον ότι επιχειρείται η απόσειση ευθυνών από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που είναι κατά νόμο αρμόδιο για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, δείχνει τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει η ηγεσία του». Ξεχνάει βέβαια η ανακοίνωση ότι η επίσημη έκθεση των ελεγκτών καθιστά απολύτως υπεύθυνο για τις παράτυπες αυτές εγγραφές στο Δήμο Αθήνας τον δήμαρχο και τις υπηρεσίες του που έχουν και αυτές τις αρμοδιότητες. Τέλος, η ανακοίνωση του συνδυασμού Κακλαμάνη σημειώνει ότι «από μαρτυρία που περιέχεται στο πόρισμα αποκαλύπτεται η ουσία της υπόθεσης. Μάρτυρας αναφέρει ότι οι Βούλγαροι παρακινήθηκαν στην εγγραφή από ομοεθνή τους, προκειμένου να τον στηρίξουν στην εκλογή του», ενώ σημειώνεται με νόημα πως ο συνδυασμός του Νικήτα Κακλαμάνη «δεν έχει υποψήφιο Βούλγαρο (α) υπήκοο, αντιθέτως, άλλοι συνδυασμοί έχουν στα ψηφοδέλτιά τους Βούλγαρους υποψήφιους». Πέρα από την ολίγον ρατσιστική αυτή άποψη του δημάρχου, το επιτελείο Κακλαμάνη ξεχνάει ίσως ότι στα πλαίσια της «ανάπτυξης» είχε συσφίξει προ πολλού και μάλιστα σε κεντρικό επίπεδο τις σχέσεις του με τη γειτονική χώρα.

Αυτή η αγανακτισμένη ανακοίνωση του Νικήτα Κακλαμάνη και του συνδυασμού του έγινε βέβαια πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών και ίσως έτσι δικαιολογείται το ύφος της, μια και ο δήμαρχος ετοιμαζόταν για... περίπατο. Το θέμα έχει μείνει εκεί και τώρα θα πρέπει να γίνει εντατικά η έρευνα του απερχόμενου δημάρχου στις υπηρεσίες του αλλά και του νέου δημάρχου, που οφείλει να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Ακολουθώντας λίγο τα στοιχεία αλλά και τις συμπτώσεις που οδήγησαν στις μη σύννομες εγγραφές, ίσως η εικόνα ξεκαθαρίσει κάπως, κυρίως για να μην πληρώσουν ακόμα μία φορά τα σπασμένα μόνο κάποιοι υπάλληλοι μιας υπηρεσίας, που μπορεί μεν να δέχτηκαν να κάνουν κάτι επιλήψιμο αλλά σίγουρα κάποιος τους το ζήτησε, αν όχι τους το επέβαλε να το κάνουν.

Η ΕΚΘΕΣΗ «ΟΔΗΓΟΣ»

Διαπιστώσεις από την αυτοψία : Οι 21 βούλγαροι υπήκοοι που αναφέρονται στο «Ποντίκι» ζήτησαν να εγγραφούν στο Δ.Α. με τις ίδιες 3 ανύπαρκτες διευθύνσεις (οικόπεδα, ακατοίκητα κτίσματα). Στις υπόλοιπες διευθύνσεις που ελέγχθηκαν δεν κατοικούσαν οι άλλοι 51 βούλγαροι υπήκοοι. Ενα χειρόγραφο και όχι το επίσημο πρωτόκολλο του Δ.Α. περιέχει 269 αιτήσεις εγγραφών σε αυτές τις διευθύνσεις. Το βιβλίο αυτό είναι αθεώρητο, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές, και οι ημερομηνίες των αιτήσεων συμπίπτουν με τις ημερομηνίες των εγγραφών. Η συντριπτική πλειονότητα των εγγραφών αφορούσε Βούλγαρους. Η εκδοχή που προέκυψε από τις καταθέσεις των βουλγάρων μαρτύρων είναι ότι η συνεργάτρια της Αναπτυξιακής Α.Ε. του Δήμου Αθηναίων κυρία Χ.Π. ζήτησε από ένα μάρτυρα Βούλγαρο να ενημερώσει τους ομοεθνείς του για το δικαίωμα ψήφου και να συγκεντρώσει φωτοτυπίες ταυτοτήτων ή διαβατηρίων με διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα και τηλέφωνο, για να τους εγγράψει στους εκλογικούς καταλόγους. Ο μάρτυρας αυτός συγκέντρωσε 100 περίπου φωτοτυπίες ταυτοτήτων βουλγάρων υπηκόων και τις παρέδωσε στην συγκεκριμένη συνεργάτρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δ.Α. Παράλληλα, άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι αγνώστου ταυτότητος κυρίες περιφέρονταν τον Αύγουστο στις πλατείες που συχνάζουν βούλγαροι μετανάστες, εξοπλισμένες με φορητά φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και φωτοτυπούσαν επιτόπου τις ταυτότητες και συνέλεγαν διευθύνσεις και τηλέφωνα για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, με την υπόσχεση ότι θα τους ειδοποιήσουν για να πάνε να ψηφίσουν. Ολοι οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι με «συνοπτικές» και άγνωστες σε αυτούς διαδικασίες μέσω συνεργατών της Αναπτυξιακής Α.Ε. βρέθηκαν στα δημοτολόγια. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται και σε άλλη συνεργάτρια της ίδιας Α.Ε. του Δ.Α. με βουλγαρική υπηκοότητα η οποία μάλιστα φέρεται να κατοικεί στην «κοινή» ανύπαρκτη διεύθυνση, ενώ ο αριθμός του τηλεφώνου της είναι αριθμός που ανήκει σε αθηναϊκή εταιρεία.

Οπως τελικά προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έκθεσης οι εκδοχές δεν μπορεί παρά να είναι δύο: Είτε χάρη σε παράγοντες της Αναπτυξιακής Α.Ε. του Δ.Α. κάπως συνοπτικά πέρασαν στα δημοτολόγια δεκάδες ή και εκατοντάδες βούλγαροι υπήκοοι είτε οι ίδιες δεκάδες ή εκατοντάδες βούλγαροι υπήκοοι είχαν ταυτόχρονα την έμπνευση να δηλώσουν ψευδή τόπο κατοικίας για να μπορέσουν να ψηφίσουν, σε πείσμα της ελληνικής αποχής, για το νέο δήμαρχο! Εδώ όμως είναι που τελειώνουν προς το παρόν οι εκθέσεις και αρχίζουν οι συμπτώσεις.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η ΑΕΔΑ (Αναπτυξιακή Εταιρεία) είχε επανειλημμένα απασχολήσει τις σελίδες του «Ιού» στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και όχι μόνο. Τα εκατομμύρια ευρώ του Δ.Α. (με τη μορφή των προγραμματικών συμβάσεων) προς την εταιρεία, που από την αντιπολίτευση χαρακτηριζόταν πολύ αμαρτωλή, είχαν μονοπωλήσει πολλές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε υψηλούς τόνους. Συστηματικά και δημόσια καταγγέλθηκε η ΑΕΔΑ από την εποχή Αβραμόπουλου για αδιαφάνεια και σπατάλη του δημόσιου χρήματος προς διάφορες κατευθύνσεις και μάλιστα ο οικονομικός έλεγχος που έγινε από την Ντόρα Μπακογιάννη βρήκε τρύπα μισού δισ. δραχμών τότε, χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Επί Κακλαμάνη διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΔΑ ο κ. Χρήστος Κίσσας. Εδώ έχει νόημα να δούμε κάποια στοιχεία για τον διευθύνοντα σύμβουλο, που εξακολουθεί πάντοτε να είναι ένας στενός συνεργάτης του Νικήτα Κακλαμάνη. Οπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, υπηρέτησε σε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις τραπεζών, μεταξύ των οποίων διευθυντής στην Τράπεζα Κρήτης και επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Εμπορικής. Από τη θέση αυτή δημιούργησε το δίκτυο θυγατρικών εταιρειών της Ανατολικής Ευρώπης. Μετά έγινε πρόεδρος του Δ.Σ. του Σισμανόγλειου και το 2007 ανέλαβε ο οικονομικός σύμβουλος του Νικήτα Κακλαμάνη αλλά και εκτελεστικός διευθυντής της (άλλης) εταιρείας του Δ.Α., της Διπλής Ανάπλασης Α.Ε. Μάλιστα ήταν και ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Ελευθέρων Πολιτών (ΚΕΠ) του Δημήτρη Αβραμόπουλου («Βήμα» 11.2.2001). Τον συναντήσαμε επίσης να είναι παράλληλα και εργολήπτης μελετητής του Δ.Α. με δελτίο παροχής, πέραν του διορισμού του στη θέση του επικεφαλής των δύο Α.Ε. Σε επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θυμίζουμε την ξαφνική αποχώρηση και επιστροφή του κ. Κίσσα στη συνεδρίαση όταν επιτακτικά ζητούσε η παράταξη Κακλαμάνη (4/2009) 3.500.000 ευρώ για αύξηση κεφαλαίου στην εταιρεία Διπλή Ανάπλαση, χωρίς να έχει μέχρι τότε καμιά ουσιαστική δραστηριότητα, με στόχο να χτιστούν νέα πολυτελή γραφεία, όπως κατήγγειλε τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Παράλληλα ήταν εκείνος που σε άλλη επεισοδιακή συνεδρίαση το 2010 εκθείασε το πρόγραμμα Jessika, ζητώντας στην ουσία από το Δημοτικό Συμβούλιο την ενοποίηση των δύο εταιρειών (ΔΑΑΕ και ΑΕΔΑ) αλλά και 700.000 ευρώ «για μελέτες και business plan». Τότε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Μπέης είχε συνοψίσει «ξεκαρδιστικά» το θέμα: «Απ' ό,τι κατάλαβα, πληρώνουμε κάπου 700.000 ευρώ σε μία εταιρεία, την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου, για να μάθει με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε και εμείς στα 100.000.000 να πάρουμε κάποια συμμετοχή, όπου μπορούμε να πάρουμε μέχρι 20.000.000 που ευχόμαστε, μπορεί να πάρουμε 5.000.000, μπορεί να μην πάρουμε και τίποτα. Ολα είναι δυνατά, αλλά σίγουρο είναι ότι 700.000 ευρώ θα πληρώσει ο Δήμος. Αυτό είναι το σίγουρο».

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

Ο σύμβουλος κ. Χρήστος Κίσσας είναι όμως ταυτόχρονα και ο επικεφαλής θυγατρικής εταιρείας μιας διαβαλκανικής εταιρείας με έδρα τη Σόφια, με την επωνυμία Balkan Adνisory Company Ltd, με αντικείμενο την οργάνωση επιχειρηματικών υπηρεσιών σε ιδιωτικοποιήσεις με συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών και παροχές συμβουλών και όλα αυτά τα γενικόλογα στα οποία «ειδικεύονται» αυτές οι επιχειρήσεις. Η εταιρεία παρουσιάζει τους συνεργάτες της στις διάφορες βαλκανικές πρωτεύουσες από την ιστοσελίδα της και μεταξύ αυτών των εν Αθήναις επικεφαλής κ. Κίσσα (βλ. φωτ.)

Ενα χρόνο πριν ο κ. Κίσσας αποφάσισε στον ελεύθερο χρόνο που διέθετε να ασχοληθεί και με άλλη μια εταιρεία που ιδρύθηκε στη Σόφια (με γραφεία και προσωπικό) από την ΑΕΔΑ Α.Ε. με την επωνυμία AEDA Bulgaria. Τα λογότυπα των εταιρειών είναι πανομοιότυπα και με λίγα λόγια όλα τα κείμενα της ΑΕΔΑ είναι απλά μεταφρασμένα στα αγγλικά. Πρόκειται δηλαδή για την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων-Βουλγαρίας (!). Στην ιστοσελίδα της ΑΕΔΑ (μετά το συμβάν με την συνεργάτρια της ΑΕΔΑ και τις εγγραφές) έπαψαν να εμφανίζονται τα ονόματα των συνεργατών της και ο πίνακας βγάζει ξαφνικά τεχνικό πρόβλημα (βλ. φωτ.). Στην ιστοσελίδα όμως της AEDA BG εμφανίζονται κανονικά όλοι οι κοινοί συνεργάτες, Ελληνες και μη, των δύο εταιρειών. Το έργο της ΑΕΔΑ διαφημίζεται και στη θυγατρική Βουλγαρίας, ενώ για την αναγκαιότητα και τους στόχους της ίδρυσης παραρτήματος στη Σόφια η ιστοσελίδα γράφει : «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου και τεχνικής υποστήριξης του Δήμου Σόφιας. Εκπόνηση σχεδίων και υποβολή αίτησης συμμετοχής στα Τομεακά Ευρωπαϊκά Προγράμματα των ΚΠΣ και του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε. Η ΑΕΔΑ συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος της Σόφιας για επιλογή συνεργατών που θα αναλάβουν την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Σόφιας στη διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα "Περιφερειακή Ανάπτυξη" και "Περιβάλλον". Η ΑΕΔΑ, εκπροσωπώντας το Δήμο Αθήνας, επιλέχθηκε και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Σόφιας, Στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να υπογράφονται επί μέρους συμβάσεις για κάθε έργο το οποίο θα αναλαμβάνει η ΑΕΔΑ». Τέλος, στα υπό μελέτη και εκτέλεση σημερινά προγράμματα αναφέρεται με πολλές αναρτήσεις το γνωστό από τις θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δ.Α. πρόγραμμα Jessika. Ολίγον περιγραφικές και αόριστες οι εξαγγελίες των εταιρειών και είθε οι πολίτες να αντιληφθούν κάποτε τη σκοπιμότητά τους, όταν ιδίως διεκδικούν και λαμβάνουν τόσα εκατομμύρια από τον δημοτικό κορβανά.

Αυτό που έχει σήμερα όμως ενδιαφέρον είναι ότι η υπεύθυνη της AEDA Bulgaria, εγκατεστημένη μόνιμα στη Σόφια και στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βουλγαρία είναι η βουλγαρικής υπηκοότητας συνεργάτρια του κ. Κίσσα, εγγεγραμμένη και αυτή με τη γνωστή ανύπαρκτη διεύθυνση στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Αθηναίων, που αναφέρει η έκθεση των ελεγκτών. Συνεργάτρια επίσης και της εν Βουλγαρία ΑΕΔΑ είναι και η ελληνίδα συνεργάτρια του κ. Κίσσα, Χρ. Π., που φέρεται από τις καταθέσεις να έδωσε τις οδηγίες στους βούλγαρους μάρτυρες για τον τρόπο της εγγραφής τους στα δημοτολόγια. Είναι φυσικό ίσως μια θυγατρική εταιρεία του Δ.Α. με έδρα τη Σόφια να έχει μεγαλύτερη ευκολία στη διευθέτηση εγγράφων και πιστοποιητικών, εξ ορισμού. Ακόμα δεν έχει καταλήξει η έρευνα και οι δικαστικές αρχές, αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να ερευνηθούν τα στοιχεία αυτών των εταιρειών και η δράση των στελεχών τους. Ισως με τον τρόπο αυτό πληροφορηθεί και το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της θυγατρικής εταιρείας στη Βουλγαρία, τι κοινό δημοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχουν με την ΑΕΔΑ Α.Ε., για ποιο λόγο έχουν ιδρύσει γραφεία στη Σόφια, πώς τα έχουν στελεχώσει κ.λπ. Και τότε ίσως αποδειχτεί ότι όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια βαλκανικής επέκτασης του Δήμου Αθηναίων δεν απέχουν και πολύ από την παραδοσιακή ελληνική κουμπαροπολιτική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Τοπική Αυτοδιοίκηση