Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Μαθητικός οδηγός για ασφαλές σερφάρισμα

Μια νέα κουλτούρα online συμπεριφοράς στις σχολικές κοινότητες προωθεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, με συμβουλές προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Ιντερνετ ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του.

Και λίγο αργότερα φτάνει κι η ώρα που δεν έχει πλέον απαντήσεις στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι απ' αυτούς έχουν σχέση με την τεχνολογία και χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η σχετική άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ο επίσημος κόμβος για την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, εντείνει αυτή την περίοδο την προσπάθεια ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το ανανεωμένο internet-safety.sch.gr παρέχει εργαλεία και υλικό που μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης των κινδύνων.

Η αντίληψη των υπευθύνων του Δικτύου είναι ότι το κλείδωμα και η απαγόρευση προσέγγισης κάποιων ιστοτόπων ναι μεν περιορίζουν την έκθεση σε κίνδυνο αλλά δεν αποτελούν βιώσιμη προσέγγιση. Η φιλοσοφία του Internet-Safety εστιάζει περισσότερο σε θέματα συμπεριφοράς και λιγότερο τεχνολογίας.

* Με τη συνεργασία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του www.saferinternet.gr, έχουν συνταχθεί δυο νέοι οδηγοί για το Ασφαλές Διαδίκτυο, που οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν από τον παραπάνω ιστότοπο. Περιλαμβάνουν συμβουλές για αρχάριους στο σερφάρισμα αλλά και για προχωρημένους, που συμμετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα και χρησιμοποιούν εργαλεία και παιχνίδια.

* Ελεύθερα διατίθενται και δυο εγχειρίδια για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου, διατυπωμένα για ενήλικες ή παιδιά.

* Δάσκαλοι και καθηγητές καλούνται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική κοινότητα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» (blogs.sch. gr/groups/internet-safety/) και να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους τους.

Νέοι όροι

hoax

Μήνυμα που κυκλοφορεί μέσω e-mail και έχει γραφτεί για να διασπείρει φόβο, αβεβαιότητα και αμφιβολία (Πηγή: webopedia.org).

www.επιλογές

wikileaks.ch/mirrors.html

Ο Τζούλιαν Ασάντζ μπορεί να μην τα κατάφερε να ξεφύγει από τους διώκτες του, αλλά το πνευματικό του παιδί το πέτυχε διά του «server hopping». Το κόλπο δεν είναι παρά η ικανότητα μιας ιστοσελίδας να μεταπηδά από server σε server. Και το Wikileaks μπορεί να είχε να ξεφύγει από πάρα πολλές διαδοχικές επιθέσεις τις τελευταίες μέρες, αλλά είχε και πάρα πολλούς υποστηρικτές, οπότε κατάφερνε να ξεφυτρώνει κάθε τόσο κι από ένα νέο site-καθρέφτη. Η λίστα αριθμεί μερικές εκατοντάδες από αυτά, διασπαρμένα σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και το wikileaks.enet.gr

www.αναζήτηση

tagwalk.com

Κακά τα ψέματα, τα hashtags ή tags είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος κατηγοριοποίησης ενός θέματος συζήτησης στο Twitter. Ενα εργαλείο εξερεύνησής τους είναι το Tag Walk, μια εφαρμογή όπου μπορεί κανείς να εισάγει ένα tag και εμφανίζει στατιστικά και συνδέσμους για το ποιοι το έχουν χρησιμοποιήσει, σε πόσα tweets (και ποια είναι τα πιο δημοφιλή), με ποια άλλα tags, λέξεις και url συνδέεται και άλλες παρόμοιες λεπτομέρειες. Λειτουργεί και για ονόματα χρηστών (π.χ. @enetgr), με αντίστοιχα στατιστικά της διάδρασης και της επιρροής τους.

www.πωλήσεις

Μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την περασμένη Τρίτη διαχωρίζει τις περιπτώσεις που κάποιος καταναλωτής μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια της χώρας του για ενδεχόμενη διαμάχη του με μια ξένη εταιρεία που του πούλησε προϊόντα μέσω Διαδικτύου. Για να μπορεί να το κάνει, πρέπει να φαίνεται ότι η εταιρεία απευθυνόταν σε διεθνές πελατολόγιο, περιλαμβάνοντας στο site της πληροφορίες για τα προϊόντα της σε άλλη γλώσσα ή τις τιμές τους σε άλλα νομίσματα, έχοντας πωλητές και μεσάζοντες εκτός συνόρων της έδρας της κ.λπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
e-minds