Έντυπη Έκδοση

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Με τη φοροκάρτα ζωγραφίζετε τον καταναλωτή»

Φρένο στη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών του υπουργείου Οικονομικών βάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα εφαρμογής της, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους καταναλωτές.

Οι επιφυλάξεις της ανεξάρτητης αρχής επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η χρήση της κάρτας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία «καταναλωτικού προφίλ» των πολιτών εκ μέρους των τραπεζών Οι επιφυλάξεις της ανεξάρτητης αρχής επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η χρήση της κάρτας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία «καταναλωτικού προφίλ» των πολιτών εκ μέρους των τραπεζών Πρόκειται για την ατομική κάρτα στην οποία ο κάθε φορολογούμενος θα περνά τις αποδείξεις από τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε γνωμοδότηση που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, η Αρχή αποφαίνεται ότι η χρήση της φοροκάρτας, κατ' αρχήν, δεν έχει νομοθετικό έρεισμα καθώς θα έπρεπε να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση και όχι με υπουργική απόφαση όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τα μέλη της Αρχής, υπό την προεδρία του Χρ. Γεραρή, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η έκδοση νόμου που θα περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος συλλογής αποδείξεων και στη συνέχεια η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι επιφυλάξεις της ανεξάρτητης αρχής επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η χρήση της κάρτας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία «καταναλωτικού προφίλ» των πολιτών εκ μέρους των τραπεζών, κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, καθώς θα καταγράφεται λεπτομερώς η καταναλωτική συμπεριφορά των αγοραστών και θα αποτυπώνεται το σύνολο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, στις συγκεκριμένες κάρτες θα περνούν όλες οι συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα τα προσωπικά δεδομένα των αγορών που κάνουν οι καταναλωτές να παραμένουν για έναν ολόκληρο χρόνο εκτεθειμένα στη βάση δεδομένων. Το διάστημα αυτό κρίνεται υπέρμετρο, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει παράνομη επεξεργασία των στοιχείων αυτών για άλλους σκοπούς.

Η Αρχή προτείνει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για τη χρήση της φοροκάρτας, όπως την αποσύνδεση του ΦΠΑ από την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών και τη γνωστοποίηση των στοιχείων της στο τέλος του φορολογικού έτους.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Γεραρής είχε εκφράσει την ανησυχία του για την κάρτα και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Προσωπικά δεδομένα
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Για το ίδιο θέμα
Επιμένει για τη φοροκάρτα το υπουργείο Οικονομικών