Ηλεκτρονική Έκδοση

Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων - Πυρά από την αντιπολίτευση - Αποσύρθηκε το άρθρο 7 για τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο

Πέρασε το «πολυνομοσχέδιο» - «Κόπηκε» ο Β. Παπαχρήστος

Διεγράφη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επειδή το καταψήφισε

Τελευταία ενημέρωση:

Yπερψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολο του το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής που κράτησε μέχρι και λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα. Νωρίτερα «πέρασε» επί της αρχής με 156 ψήφους υπέρ και 130 κατά από την ολομέλεια. Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος διεγράφη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Προηγήθηκε η συζήτηση εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση του "πολυνομοσχεδίου" συμμετείχαν 286 βουλευτές.

Ο βουλευτής Πρεβέζης Βαγγέλης Παπαχρήστος καταψήφισε το σχέδιο νόμου και στη συνέχεια ετέθη εκτός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος διάβασε επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία ανέφερε ότι "ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επί των άρθρων κατέθεσε προσθήκη στο άρθρο 4 παράγραφος 6 του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην αναστολή του φόρου των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Σύμφωνα με την τροποποίηση ο φόρος αναστέλλεται μόνο μέχρι την 1/1/2012 και όχι έως την 1/1/2013, όπως προβλεπόταν αρχικά. Δείτε το αρχικό άρθρο που επέβαλε τον φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (εδώ). Την απόσυρση του επίμαχου άρθρου ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ψηφοφορία και επί των άρθρων ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα της Τετάρτης.  Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ είχε ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα 2, 3, 4, 12, 14, 15, 18, τα οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Τα άρθρα 4,14,18 "πέρασαν" με 156 ψήφους υπέρ ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα με 233 θετικές ψήφους.

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

Μιλώντας στην ολομέλεια, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για συκοφάντηση των εργαζομένων και ότι το νομοθετεί το Μνημόνιο, γνωρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων.

"Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος - και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι" τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. Υποστήριξε ότι αντικειμενική λύση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του "προβλήματος της εξουσίας".

Πρόσθεσε δε ότι το Μνημόνιο υπεγράφη για έναν συγκεκριμένο λόγο: "Να είναι ο μπαμπούλας για να γίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - όπως πολύ σωστά είπε ο κος Παπανδρέου, ότι «η κρίση είναι ευκαιρία να πάρουμε μέτρα που δεν παίρναμε επί 25 χρόνια»".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης", ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισε: "Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω κάνει λάθος".

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τους παριστάμενους υπουργούς Λούκα Κατσέλη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι συγκροτούν μια "κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας", μια κυβέρνηση "μεταφραστών του Μνημονίου".

"Ξηλώνετε βήμα-βήμα τις κοινωνικές κατακτήσεις και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό: Ψέματα για δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους, ψέματα για τις ΔΕΚΟ, ψέματα ότι η κοινωνία στηρίζει αυτά τα μέτρα", πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε και πάλι προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: "Ως πότε θα καταπίνετε την συνείδησή σας; Το κάνατε με το Μνημόνιο, το κάνατε με τα ασφαλιστικά, άντε και σήμερα. Νομίζετε πως μετά ξεμπερδεύετε; Αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει. Το Μνημόνιο νούμερο τρία, έχει νέα μέτρα - και θα κληθείτε μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, προφανώς και πάλι με την διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφίσετε νέες μειώσεις στους μισθούς, στις ΔΕΚΟ, μέχρι και απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Τι θα κάνετε το Φλεβάρη; Θα πάτε και πάλι στον ΚΤΕ να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας και θα στοιχηθείτε πίσω απ’ τις επιλογές του κου Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;".

Για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. "Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας", τόνισε. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ σε σχέση με το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ανέφερε πως το μεν πρώτο "έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους", ενώ για τις δεύτερες είπε ότι "οι μισθοί είναι δύο φορές επάνω απ’ τους αντίστοιχους του Δημοσίου'.

Ομιλίες Κατσέλη-Παπακωνσταντίνου

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για "ανακρίβειες, αντιφάσεις και κινδυνολογία". "Η νομιμοποιητική μας βάση, είναι μία και μόνη: Να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε να δανειστούμε 110 δισ από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους φορολογούμενους τα επόμενα τρία χρόνια, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις, μισθούς και να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες", τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και ζήτησε εξάλλου "να σταματήσει η κινδυνολογία περί μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα", ενώ υποστήριξε ότι "η μείωση των μισθών είναι απόρροια της κρίσης. Μια κυβέρνηση ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να προδικάζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αυτό το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι".

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το "πολυνομοσχέδιο" η διάταξη για τη διαγραφή οφειλών συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και ότι θα την επαναφέρει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Απαντώντας στα όσα τού καταλόγισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κρίνεται "με βάση το τι πράττει ή επιχειρεί να πράξει, όχι με βάση το εκάστοτε πολιτικό κόστος, αλλά το δημόσιο συμφέρον". Υποστήριξε δε ότι οι αλλαγές που επέρχονται θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά ουδείς τολμούσε να πάρει το πολιτικό κόστος.

Διαβάστε επίσης:

Δεν συναινούν στην κυβερνητική πολιτική οι αρχηγοί

Διαφώνησαν μεμονωμένα...

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Παπαχρήστος

Από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού την πρώτη διετία της εκλογής του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο βουλευτής Πρεβέζης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος και διεγράφη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα είχαν στενές σχέσεις από την περίοδο που ο πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Μετά το 2004, ο Γ. Παπανδρέου του είχε αναθέσει κρίσιμους ρόλους ενώ από ένα σημείο και μετά δεν τον αξιοποίησε ξανά. Το γεγονός αυτό, είχε οδηγήσει τον βουλευτή να εκφράζεται κατά καιρούς με πικρία.

Στην διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Β. Παπαχρήστος είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο, επικρίνοντας μάλιστα τους αρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Εργασίας, ότι «δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

23 σχόλια

21 Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Είναι αστείο πολιτικοί που εξ αιτίας τής χρόνιας αδρανειάς τους καί τής εγκληματικής τους πορείας οδηγησαν την χωρα μας σ΄αυτήν τήν κατάντια νά λυποψυχούν νά πάρουν επιτέλους τίς ευθύνες τους. Εάν ομως σκέφτονταν οτι οι μισθοί που πέρνουν κάθε μήνα είναι δανικοί καί τό φαγητό ακόμα πού τρώνε είναι πληρωμένο από Γάλλους, Γερμανούς καί λοιπούς άλλους πολίτες τού κόσμου τότε ίσως άφηναν μία καί καλή τίς συνεχόμενες μαλακίες τους καί θά βοηθούσαν τήν κυβέρνηση νά δροόλογήση τίς προγραματισμένες αναγκαίες αλλαγές.
22 Ο/Η Νηφάλιος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Διαβάζω Ελευθεροτυπία από τότε που πρωτοεκδόθηκε. Γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους σας και με γνωρίζουν καλά !!
Αναρωτιέμαι, να συνεχίσω να κάνω τα σχόλια, που εκτιμώ ότι δεν είναι προσβλητικά ή όχι ??
23 Ο/Η Δημοσθενης Μπογδης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Αχ ! κ. Ευάγγελε Παπαχρηστο μου !
Άδικα έφαγες τα μούτρα σου και το φούμο που θα τρως συνέχεια από δω και στο εξής από τους Έλληνες Δημοκράτες που σε ψήφιζαν .
Για να υποστηρίξεις ποιους ! Άνθρωπε μου ;
Τα ρουσφετολαμογια της ΔΕΗ μωρέ , με τέσσερις χιλιάδες Ευρώ το μηνά και πάνω , η για τα λαμόγια του ΟΣΕ που εκτροχίαζαν τους συρμούς όταν τους υπερφόρτωναν με εμπορεύματα που δεν υπήρχαν σε καταστάσεις και φορτικές τσεπώνοντας τα έσοδα , μερικά από τα όποια διοχετεύονταν ( δεν μπορεί να είχε γίνει και διαφορετικά ) σε όλη την κλίκα και την αλυσίδα των υπόλοιπων τεμπέληδων και που έχουν ρημάξει τους σιδηρόδρομους του Ελληνικού Κράτους….. Με τους τελωνειακούς αντάμα !
Μήπως για τους τρόλεϊ-οδηγους και το επίδομα που παίρνουν για να επανατοποθετούν τους τρολεδες όταν βγαίνουν από το σύρμα ηλεκτροδότησης τους ;
Λες και θα έπρεπε διαφορετικά να βγαίνουν οι επιβάτες και να κάνουν αυτήν τη δουλεία !
Α ! ξέχασα ….. ίσως ήθελες να προστατεύεις τα παιδιά της ΑΓΡΟΓΗΣ , τότε εμείς οι απλοί φορολογούμενοι πολίτες πρέπει να καταλάβουμε την κατά συνείδηση ψήφο σου !

Ειδές το θέμα με την δίκη σου συνείδηση δίνοντας σε μας την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε και την δίκη μας ψήφο έτσι !
Να σε καθαιρέσουμε συνειδητά και αμετάκλητα !
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 23

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Δεν συναινούν στην κυβερνητική πολιτική οι αρχηγοί
Δυναμικά συλλαλητήρια κόντρα στο «τρίτο» Μνημόνιο
Πορεία ενστόλων κόντρα στο Μνημόνιο