Ηλεκτρονική Έκδοση

Νομικές εμπλοκές στο ιρλανδικό πρόγραμμα διάσωσης βλέπει η ΕΚΤ

Ανεπαρκή κατοχύρωση παρέχει το προσχέδιο της ιρλανδικής νομοθεσίας

«Σοβαρές ανησυχίες» για την εκταμίευση του πακέτου αρωγής προς την Ιρλανδία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ισχυριζόμενη πως θα επηρεάσει σημαντικά την επιχειρησιακή ρευστότητα στην ευρωζώνη.

Σε έκθεσή της, με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η ΕΚΤ εκτιμά επίσης πως τα νομικά κενά στην ιρλανδική νομοθεσία για τη διάσωση της οικονομίας ενδέχεται να υπονομεύσουν και τα δικαιώματά της στις πρόσθετες αμοιβαίες εγγυήσεις.

Σε ένα πρώτο σχόλιο για το πακέτο διάσωσης των 85 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η ΕΚΤ τονίζει πως διατηρεί «σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες για την ανεπαρκή νομική κατοχύρωση σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα του Ευρωσυστήματος που παρέχει το προσχέδιο της ιρλανδικής νομοθεσίας».

Στα θέματα αυτά περιλαμβάνεται «ο στόχος των πρόσθετων δικαιωμάτων εξασφάλισης οφειλής που δόθηκαν στις κεντρικές τράπεζες ως αντιστάθμισμα για το πρόγραμμα της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας», όπως επίσης και τα δικαιώματα της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ τονίζει πως το νομοθετικό προσχέδιο δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ικανότητά της «να ενισχύει αυτά της τα δικαιώματα που περιλαμβάνουν την, απεριόριστη, ενίσχυση της ασφάλειας απέναντι σε περιστασιακές πρόσθετες εξασφαλίσεις οφειλής που θα εγείρουν ανάλογα θεσμικά όργανα».

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, η ΕΚΤ συμφώνησε με την Τράπεζα της Αγγλίας μία συμφωνία ανταλλαγής (swap) ύψους 10 δισ. λιρών, σε μία προσπάθεια να επιτρέψει στην Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, προσφέροντας ρευστότητα σε στερλίνες στις ιρλανδικές τράπεζες, επιπλέον της ρευστότητας σε ευρώ και δολάρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ιρλανδία