Έντυπη Έκδοση

Θερμός, ο ισπανικός απεργιακός χειμώνας

Χιλιάδες Ισπανοί, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, διαδήλωσαν προχθές σε ολόκληρη την Ισπανία κατά των μέτρων λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Θαπατέρο.

Διαδήλωση στη Μαδρίτη για να μην εφαρμοστεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης Διαδήλωση στη Μαδρίτη για να μην εφαρμοστεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης Τα ισπανικά συνδικάτα, που κατέβηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου σε γενική απεργία, απειλούν με νέα απεργία αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες προβλέπουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

«Το όριο των 67 ετών αποτελεί το όριο για συμφωνία ή όχι... (αν το σχέδιο προχωρήσει) θα γίνει γενική απεργία τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Ιγκνάθιο Φερνάντες Τόξο, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης, της CCOO από τη Μαδρίτη, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, παρά το υπερβολικό κρύο.

Η Ισπανία, αν και έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις και η ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, εξακολουθεί να νιώθει την καυτή ανάσα των spreads, εν μέσω συνεχιζομένων σεναρίων και φημών περί προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ενώ, μάλιστα, όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για να πειστούν οι αγορές ότι η Ισπανία είναι καλό και φρόνιμο παιδί..., ο οίκος αξιολόγησης Moody's απείλησε την προηγούμενη εβδομάδα τη χώρα με υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής της αξιοπιστίας και προειδοποίησε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους των τραπεζών και των τοπικών κυβερνήσεων ενδεχομένως να προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα.

* Η γειτονική Πορτογαλία, πάντως, που προηγείται στα σενάρια περί προσφυγής στο μηχανισμό, αναζητεί χρήμα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, βλέποντας το κόστος δανεισμού της να ανεβαίνει.

Στη γύρα για δανεικά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της πορτογαλικής εφημερίδας «Εσπρέσο», ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επισκέπτεται τον Ιανουάριο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο αναζήτησης νέων «επενδυτών» για το δημόσιο χρέος της. Η Πορτογαλία φέρεται να έχει προσεγγίσει τον τελευταίο καιρό τη Βραζιλία και την Κίνα, με σκοπό να πείσει τις δύο αυτές χώρες, οι οποίες διαθέτουν αυξημένα συναλλαγματικά αποθέματα, να αγοράσουν πορτογαλικά κρατικά ομόλογα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΔΝΤ * ΣΕΛ. 58 - 59

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ισπανία