Έντυπη Έκδοση

Ψηφίστηκε ο πρώτος -υπό το Μνημόνιο- προϋπολογισμός

Με την κυβέρνηση να επιμένει στην ανατολή και την αντιπολίτευση να δείχνει τη δύση, ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα ο πρώτος, υπό Μνημόνιο με την τρόικα, κρατικός προϋπολογισμός. Υπέρ ψήφισαν 156 βουλευτές και κατά 142. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν και οι 13 ανεξάρτητοι.

Κόσμος πάει κι έρχεται στο μονόδρομο Κόσμος πάει κι έρχεται στο μονόδρομο Μετά την πενθήμερη συζήτησή του -όπου, εκτός των παράλληλων μονολόγων, ξεχώρισαν οι εσωκομματικές ενστάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν καταγράφηκαν σε «διά ταύτα» -επικυρώθηκε το κορυφαίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ να συντάσσεται με την πρωθυπουργική πεποίθηση περί «μονόδρομου» για έξοδο από την κρίση.

Ο Γ. Παπανδρέου στην καταληκτική του ομιλία, πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, υπεραμύνθηκε των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, αφήνοντας ωστόσο χαραμάδα παροχών όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τις απόψεις πάντως τόσο του αρχηγού της κυβέρνησης όσο και των υπουργών αντέκρουσαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς μίλησε για προϋπολογισμό «υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας» και προέβλεψε ότι η χώρα οδηγείται στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε σε «πόλεμο» για την ανατροπή της εξουσίας, εκφράζοντας παρόμοια πεποίθηση για πορεία χρεοκοπίας. «Οσες οι δόσεις, τόσα και τα Μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αν και απεφάνθη ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση για έξοδο από την κρίση, πρότεινε παράταση αποπληρωμής του χρέους για μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τέλος, ζήτησε τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για να εξετάσει τον εντοπισμό παρανομιών και υπερβάσεων κατά τη διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας το 2011 «έτος μηδέν με τα 2/3 της κοινωνίας αποκλεισμένα». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Κρατικός προϋπολογισμός