Έντυπη Έκδοση

Στον αέρα οι μπίζνες με τα σκουπίδια

«Στον αέρα» βρίσκονται οι μπίζνες με τα σκουπίδια, που υπόσχονται έσοδα δισεκατομμυρίων για «εθνικούς εργολάβους», αλλά μέχρι τώρα έχουν φέρει την Ελλάδα κοντά σε υπέρογκα πρόστιμα και ορισμένους Ελληνες σε στενές επαφές με τα... ΜΑΤ.

Οπως προκύπτει από σειρά εγγράφων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής, η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει έναν μηχανισμό διαχείρισης απορριμμάτων σε επενδύσεις «που ήδη είναι παράνομες με βάση την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία». Ο σχεδιασμός ακολουθεί την εξής σειρά:

1)Κατασκευάζονται ΧΥΤΑ (όπως σε Γραμματικό, Κερατέα, Λευκίμμη και δεκάδες άλλες τοποθεσίες) και δίπλα τους εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης.

2) Στα εργοστάσια αυτά θα γίνεται διαλογή των σκουπιδιών και επεξεργασία, ώστε να παράγεται υλικό (RDF-SRF) που μπορεί να χρησιμεύσει ως καύσιμο. Ο,τι δεν ανακυκλώνεται, θα μένει ως υπόλλειμμα για να θάβεται, ώστε να μετονομαστούν τότε οι ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

3) Το υλικό αυτό θα καίγεται σε εργοστάσια για να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στο εξωτερικό αλλά μία από τις αυστηρές προϋποθέσεις - τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ενωση- είναι το υλικό αυτό να προέρχεται από προϊόντα που είναι 100% βιοαποικοδομήσιμα. Πώς διασφαλίζεται αυτό, όταν πρώτη ύλη (βιομάζα) είναι τα αστικά απορρίμματα; Στο ερώτημα αυτό αναζήτησε απάντηση ο κ. Χουντής, μέσα από συγκεκριμένα έγγραφα:

- Σε έγγραφό της (28/5/2010) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ρωτά το υπουργείο Περιβάλλοντος εάν μπορεί να χορηγήσει άδειες λειτουργίας σε έξι εργοστάσια καύσης SRF-RDF (τα δύο πρώτα του ομίλου Μπόμπολα). Πρόκειται για εργοστάσια σε Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΡΜΕΛ), Σέλτσι Θήβας (ΗΛΕΚΤΩΡ), τα Αθίκια Κορινθίας (ΠΟΛΥΕΚΟ), Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (RESCO-DUPONT-ENGAL), Τρίγωνο Εβρου (DAC-ENGAL-DEBZOS) και Βόλο (ENGAL). Η ίδια η ΡΑΕ επισημαίνει αυτοβούλως ότι «οι μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά αστικά απορρίμματα κάνουν χρήση τόσο βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος, δηλαδή βιομάζας, όσο και μη βιοαποικοδομήσιμου προϊόντος».

Σχεδόν...έγκυος

- Λίγον καιρό αργότερα (8/9/2010), η ΡΑΕ χορηγεί άδεια λειτουργίας στην έκτη από τις αιτούσες. Σημειώνει μάλιστα ότι η πρώτη ύλη είναι «κατά σχεδόν 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών αποβλήτων που πληρούν τις προδιαγραφές».

- Ο ευρωβουλευτής θέτει ερώτημα και λαμβάνει απάντηση από τον αρμόδιο για την ενέργεια Επίτροπο της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ. Ο επίτροπος αναφέρει μεταξύ άλλων ρητά ότι «ως βιομάζα θεωρείται μόνο το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα». «Δεν μένει καμιά αμφιβολία», λέει ο κ. Χουντής, ότι «κάθε άλλη ερμηνεία θα μας φέρει αντιμέτωπους με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού και ο επίτροπος επισημαίνει ότι, στο δεσμευτικό πρότυπο του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έπρεπε να υποβληθεί στις 30 Ιουνίου, τα κράτη-μέλη έπρεπε να διευκρινίσουν την ποσότητα του βιοδιασπώμενου κλάσματος των αποβλήτων, καθώς και τη μέθοδο υπολογισμού του εν λόγω ποσοστού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων