Έντυπη Έκδοση

Ο ΚΡ. Λ. ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΣ ΤΩΝ Ν.Υ. TIMES ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ «Ε»»

«Συνεργαζόμαστε με κορυφαίους»

«Συνεργαζόμαστε με τους κορυφαίους του είδους σε όλο τον κόσμο», λέει ο πρόεδρος των ειδησεογραφικών υπηρεσιών των New York Times, Κρίστιαν Λ. Εντουαρντς: «Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είναι η πλέον διακεκριμένη εφημερίδα στην Ελλάδα, ο χώρος στον οποίο συνυπάρχουν δημοσιογράφοι και αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τις διεθνείς εξελίξεις, για τον τρόπο που τους επηρεάζουν, για τον τρόπο που επηρεάζουν την παγκόσμια κοινότητα».

«Προτεραιότητά μας είναι να συνεργαζόμαστε με εφημερίδες οι οποίες μοιράζονται τα υψηλά κριτήρια ενημέρωσης και δημοσιογραφίας που ασκούν οι New York Times», λέει ο επικεφαλής των ειδησεογραφικών υπηρεσιών της εφημερίδας Κρίστιαν Λ. Εντουαρντς «Προτεραιότητά μας είναι να συνεργαζόμαστε με εφημερίδες οι οποίες μοιράζονται τα υψηλά κριτήρια ενημέρωσης και δημοσιογραφίας που ασκούν οι New York Times», λέει ο επικεφαλής των ειδησεογραφικών υπηρεσιών της εφημερίδας Κρίστιαν Λ. Εντουαρντς «Γέφυρες» στην Ευρώπη έριξαν για πρώτη φορά οι New York Times, πρωτοπορώντας στον χώρο της επικοινωνίας, το 2003, όταν η γαλλική Le Monde αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ύλη της τη διεθνή εβδομαδιαία έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας. Εξι χρόνια μετά και με αντίστοιχες συνεργασίες με 26 χώρες στον κόσμο, οι New York Times έρχονται στην Ελλάδα και... στα ελληνικά.

«Εχουμε πει όχι»

Μπορεί ο αριθμός των εφημερίδων που συνεργάζονται με τους ΝΥ Times να κάνει τη συνεργασία να φαίνεται απλώς μια «κοινή πρακτική» της αμερικανικής εφημερίδας, η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

«Φυσικά και ενδιαφερόμαστε να διευρύνουμε το αναγνωστικό μας κοινό σε όλο τον κόσμο, ωστόσο προτεραιότητά μας είναι να συνεργαζόμαστε με εφημερίδες οι οποίες μοιράζονται τα υψηλά κριτήρια ενημέρωσης και δημοσιογραφίας που ασκούν οι ΝΥ Times», διευκρινίζει ο πρόεδρος των ειδησεογραφικών υπηρεσιών της αμερικανικής εφημερίδας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε συνεργασία.

«Εχουμε πει, όχι σε μέσα τα οποία δεν ακολουθούσαν τις αρχές της ισορροπημένης δημοσιογραφίας», λέει, τονίζοντας ότι ακόμη υπάρχουν πολλά μέρη στον πλανήτη όπου δεν μπορεί να κυκλοφορήσει η εβδομαδιαία έκδοση... «Υπάρχουν ακόμη σοβαρά θέματα λογοκρισίας και κυβερνήσεις που επιθυμούν να αναμιγνύονται, παραβιάζοντας σοβαρά την ελευθερία του Τύπου».

Οσο για τη διαδικασία που ακολουθείται πρωτού αποφασιστεί η όποια συνεργασία, «προηγείται σοβαρή έρευνα για την εφημερίδα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Εντουαρντς. «Διευκρινίζω ότι η εβδομαδιαία έκδοσή μας κυκλοφορεί μόνο με μία κορυφαία εφημερίδα σε κάθε χώρα. Συνεργαζόμαστε στενά με τους δημοσιογράφους που εργάζονται για το ένθετο, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της δημοσιογραφίας και της ίδιας της έκδοσης».

Υποστηρίζει ότι το εγχείρημα της αμερικανικής εφημερίδας κάθε άλλο παρά το «οικονομικό όφελος» έχει στον πυρήνα του. «Δεν λειτουργούμε με άξονα τα οικονομικά αποτελέσματα. Προφανώς και θέλουμε τα έσοδα να ξεπερνούν τα έξοδα, αλλά ο βασικός μας άξονας είναι άλλος. Πιστεύουμε στη συνένωση και τη συνεργασία των κορυφαίων δημοσιογραφικών μέσων του κόσμου. Πιστεύουμε στον πλουραλισμό. Θέλουμε να εργαζόμαστε μαζί με διακεκριμένους δημοσιογράφους για τη δημιουργία νέου υλικού για τους αναγνώστες μας και τους αναγνώστες του μέλλοντος».

«Και on line»

Βλέπετε αυτή τη συνεργασία ως το πρώτο βήμα για τη μελλοντική δημιουργία μιας «παγκόσμιας εφημερίδας»;

«Ακριβώς. Αυτή η συνεργασία ανοίγει τους δρόμους για την καθιέρωση ενός παγκόσμιου διαλόγου μεταξύ όλων των αναγνωστών, όλων των εφημερίδων που συμμετέχουν, επιλέγοντας να προσθέσουν στην ύλη τους το εβδομαδιαίο ένθετο των ΝΥ Times. Και πολύ σύντομα αυτός ο διάλογος θα συντελείται on line, στο δίκτυο. Ελπίζουμε μια μέρα, όχι πολύ μακρινή, να συνεργαστούμε και διαδικτυακά με την "Ελευθεροτυπία", ώστε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε με τους αναγνώστες και ταξιδεύουν τα νέα και οι πληροφορίες σε όλο τον κόσμο».

Εάν κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά του καθρέφτη, και επέλεγαν οι ΝΥ Times να εμπλουτίσουν την ύλη τους με ένα εβδομαδιαίο ένθετο, ποια θα ήταν τα κριτήρια επιλογής σας; Τι πιστεύετε ότι θα προσέλκυε το αναγνωστικό ενδιαφέρον του κοινού σας;

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την... αντίστροφη συνεργασία. Εξετάζεται όμως η ιδέα να προστεθεί περιεχόμενο στο εβδομαδιαίο διεθνές ένθετο των New York Times, με υλικό από τις εφημερίδες με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, τις οποίες καλύπτει η "Ελευθεροτυπία", μπορεί να ενδιαφερθούν γι' αυτές και άλλες εφημερίδες με τις οποίες συνεργαζόμαστε και να μας ζητήσουν σε ένα επόμενο ένθετο να συμπεριλάβουμε μια σχετική ανάλυση ή και συγκεκριμένα δημοσιεύματα». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)