Ηλεκτρονική Έκδοση

Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Ελευθέρας στα πολιτικά sms υπό όρους

Προϋπόθεση να παρέχεται «πόρτα εξόδου» στους λήπτες

Οι ενοχλήσεις με sms και mms πολιτικού περιεχομένου δεν αντιβαίνουν στους κανόνες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ακόμα και όταν στέλνονται χωρίς τη συγκατάθεση του λήπτη. Σύμφωνα με σχετική οδηγία που εκδόθηκε, μοναδικές προϋποθέσεις είναι να έχουν ληφθεί νόμιμα τα στοιχεία επικοινωνίας και να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής του από το σύστημα αποστολής των μηνυμάτων.

H οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει ότι επιτρέπεται η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και μηνυμάτων πολυμέσων (MMS), στα οποία υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο.

Προϋποθέσεις είναι:

1) τα στοιχεία επικοινωνίας να έχουν αποκτηθεί νομίμως στο πλαίσιο προηγούμενης, επαφής με τα υποκείμενα των δεδομένων. Αυτή δεν χρειάζεται να είναι πολιτικής φύσεως αλλά απαγορεύεται να είναι επαγγελματικής.

2) O υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να παρέχει στο λήπτη των δεδομένων τη δυνατότητα να ασκεί το δικαίωμα να εξαιρεθεί από την αποστολή, και αυτό σε κάθε μήνυμα πολιτικής επικοινωνίας.

Όσον αφορά στην επικοινωνία μέσω τηλεφώνου και φαξ, τονίζεται από την Αρχή ότι απαιτεί να υπάρχει η συγκατάθεση του παραλήπτη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

7 σχόλια

1 Ο/Η Μαριάννα έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ξέρει λοιπόν κανείς πώς μπορούμε να ζητήσουμε να εξαιρεθούμε από την αποστολή τέτοιων πολιτικών μηνυμάτων; Από ποιον να το ζητήσουμε; Σε ποια διέυθυνση; Εγώ, όσες φορές προσπάθησα να απαντήσω σε SMS πολιτικού περιεχομένου που έλαβα χωρίς την θέλησή μου, απέτυχα.. Έγραφα μήνυμα, πατούσα αποστολή στον παραλήπτη και το μήνυμα δεν αποστελλόταν, σα να είχε έρθει από το πουθενά!
2 Ο/Η Νίκος Χαρούλης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Άντε, με το καλό και να μπορούμε να τους απαντάμε...

Με mms, για να πιάνει τόπο και η χειρονομία...
3 Ο/Η Μαριάννα έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ξέρει λοιπόν κανείς με ποιον πρέπει να επικοινωνήσουμε -και σε ποια διεύθυνση- για να ζητήσουμε να εξαιρεθούμε από την αποαστολή πολιτικών μηνυμάτων;
4 Ο/Η Φισκιλης Αγγελος έγραψε: (πριν 10 έτη)
δεν αλλαξει τιποτα σχετικα με τα spam Μηνυματα!
απλα δεν διαβασατε τους ορους και λεει ο καθε ενας οτι του κατεβει!
αν δεν εχετε δωσει τα στοιχεια σας για αποστολη τετιου ειδους μηνυματων οτι λαβετε ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ καθως ο κυριος και σπουδαιοτερος ορος ειναι η εκ των προτερων συναινεση του παραληπτη για τετοια μηνυματα!

αν σας αποστειλουν μηνυμα που δεν εχετε δωσει απο πριν το οκ , δηλαδη απο προιγουμενη συνναλαγη ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ και το αναφερετε σαν spam!

στην διαθεση σας για μαθε βοηθεια μεσα απο την ιστοσελιδα http://spamfight.org για αυτα τα θεματα!
5 Ο/Η Ανδρέας Δρίτσας έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η αποστολή μηνυμάτων SMS είναι μία νέα ξενόφερτη μόδα στα πλαίσια των πωλήσεων και του μάρκετινγκ η οποία λέγεται 'data mining' στην Αγγλοσαξονική ορολογία.
Βασίζεται στην καταλόγους ονομάτων και αριθμών κινητών ή σταθερών ενός ατόμου, κάποιου στοχευμένου κοινωνικό-καταναλωτικού προφίλ.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εταιρίες οι οποίες αγοράζουν ή περισυλέγουν με διάφορους τρόπους τέτοιους καταλόγους στοιχείων για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς
Ο τρόπος αυτός πλέον χρησιμοποιείται και για και για πολιτικούς σκοπούς !
Θα πρέπει να μπει ένας κ΄κάποιος περιορισμός στην πρόσβαση και απόκτηση των αριθμών των κινητών μας . Τα πολιτικά κόμματα συνήθως χρησιμοποιούν τους αριθμούς κινητών που έχουν δηλώσει τα μέλη τους, αλλά έχουν και την δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα από τις περιγραφόμενες εταιρίες
Πολύ σωστά, θα πρέπει κανείς να έχει την δυνατότητα να ζητά μέσα του κινητού του να μη λαμβάνει τέτοια μηνύματα. Η ζωή μας άλλωστε έχει ήδη γίνει αφόρητη από διάφορες εταιρίες η οποίες μας παίρνουν τηλέφωνο στο σπίτι ή στο γραφείο για να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες που τις περισσότερες φορές δεν θέλουμε να αγοράσουμε !
6 Ο/Η Andreas έγραψε: (πριν 10 έτη)
Αυτή η οδηγία της Αρχής "Προστασίας" αντιβαίνει στη κοινoτική οδηγία 95/46/EC. Σύμφωνα με αυτή πρέπει ο παραλήπτης να έχει δώσει την συγκατάθεση του για χρήση των προσωπικών του στοιχείων ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ.
7 Ο/Η Φισκιλης Αγγελος έγραψε: (πριν 10 έτη)
@Ανδρέας Δρίτσας Πλεον εδω και καιρο ειναι παρανομη η πωληση αριθμων και αλλων προσωπικων δεδομενων απο διαφορες εταιρειες που εχουν στην κατοχη τους τετοια αρχεια!

Αν δεν εχετε δωσει τον αριθμο τηλεφωνου σας σε εταιρειες με 5ψηφια νουμερα δεν θα λαβετε ποτε τετοια μηνυματα ,αλλα και αν λαβετε αρκει η αποστολη στον ιδιο αριθμο η λεξη STOP για να σταματησει ΑΜΕΣΑ καθε αλλη αποστολη

@Andreas Διευκρινηση εδωσε η αρχη σχετικα με αυτα τα θεματα που δεν ειναι νομολογια καθως αυτη υπαρχει με τον νομο 3471/2006 που η βασικη και ουσιωδη λεπτομερεια ειναι η ακολουθη:

Νομιμα ειναι τα μηνυματα που εχει εκ των προτερω δωθει η συγκαταθεση του παραληπτη απο αλλη νομιμη συνναλαγη με τον αποστολεα και μονο!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 7

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα καταναλωτή