Έντυπη Έκδοση

Εφημερίδα κατηγορεί τον Σαλί Μπερίσα για λαθρεμπόριο όπλων

Αρχιμαφιόζος στα κυκλώματα λαθρεμπορίου όπλων στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο (1998-1999) είναι για την εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται ως «ρατσιστική συκοφαντία»:

«Υπήρξε ένας από τους κύριους λαθρέμπορους όπλων στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο. Το όνομά του αναφέρεται από τέσσερις μάρτυρες στα ντοκουμέντα της (σερβικής) εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου», γράφει πρωτοσέλιδα το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας. Η εφημερίδα επικαλείται φάκελο της εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου με τον αριθμό 33-08, όπου κατοικία του Μπερίσα στη βόρεια Αλβανία, στα σύνορα με το Κόσοβο, περιγράφεται ως «κέντρο αγοράς όπλων». Δημοσιεύει δε αποσπάσματα από μαρτυρίες τεσσάρων Κοσοβάρων Αλβανών, πρώην ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η υπόθεση προκύπτει λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Ελβετού κοινοβουλευτικού Ντικ Μαρτί σχετικά με λαθρεμπόριο οργάνων που αφαιρούνταν σε παράνομες κλινικές στην Αλβανία από, Σέρβους κυρίως, αιχμαλώτους των ανταρτών του UCK στο ίδιο χρονικό διάστημα. Στην έκθεση κατηγορούνται ως υπεύθυνοι μία ομάδα ηγετικών στελεχών του UCK, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προτίθεται να αποφανθεί στα τέλη Ιανουαρίου σχετικά με την έκθεση την οποία είχε ζητήσει αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της.

Ο Μπερίσα χθες απέρριψε σε έντονο ύφος τις κατηγορίες της «Politika», αποκαλώντας την «εκπρόσωπο των σερβικών υπερεθνικιστικών κύκλων» και «τυφλό δικηγόρο της γενοκτονίας που διαπράχτηκε από τους Σέρβους στη Βοσνία και στο Κόσοβο» και τα δημοσιευόμενα «ρατσιστικές συκοφαντίες που αποτελούν μέρος της αντιαλβανικής υστερίας που κατευθύνεται από τον Ντικ Μαρτί». Φρόντισε δε να προσθέσει ότι η Αλβανία παραμένει «ανοιχτή σε οποιαδήποτε έρευνα της Eulex και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που συνδέεται με τον πόλεμο στο Κόσοβο και με άλλες υποθέσεις, έστω και αν έχουν γίνει έρευνες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία