Ηλεκτρονική Έκδοση

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Δεν κατάφεραν να πείσουν τον πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής που επισκέφθηκαν τη χώρα, να παραδώσει την εξουσία στο νόμιμο κάτοχό της τον Αλασάν Ουατάρα. Σύμφωνα με δηλώσεις τους ο Γκμπάγκμπο κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση που συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί.

Οι ηγέτες της Δ. Αφρικής δεν κατάφεραν να πείσουν τον Λοράν Γκμπάγκμπο (δεξιά) να παραδώσει την εξουσία Οι ηγέτες της Δ. Αφρικής δεν κατάφεραν να πείσουν τον Λοράν Γκμπάγκμπο (δεξιά) να παραδώσει την εξουσία Οι συνομιλίες του Γκμπάγκμπο και των τριών προέδρων της Δυτικής Αφρικής που εστάλησαν από τον περιφερειακό οργανισμό ECOWAS για να τον πείσουν να παραιτηθεί, ολοκληρώθηκαν αργά χθες, δήλωσε ο πρόεδρος του Πράσινου Ακρωτηρίου Πέδρο Πίρες.

" Ο πρόεδρος της ΕCOWAS θα διαπραγματευτεί την ημερομηνία της επιστροφής μας, αλλά θα είναι σύντομα", δήλωσε ο πρόεδρος Πίρες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άλλοι δύο πρόεδροι - της Σιέρα Λεόνε και του Μπενίν- θα επισκεφθούν τη Νιγηρία για να αναφέρουν τις εξελίξεις στον πρόεδρο της ECOWAS Γκουντλάκ Τζόναθαν.

Από την πλευρά του ο Λοράν Γκμπάγκμπο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες που αναγνώρισαν τους πρεσβευτές που όρισε ο πολιτικός του αντίπαλος Αλασάν Ουατάρα.

" Η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει γνωστό ότι κάτω από την πίεση τέτοιων αποφάσεων, διατηρεί το δικαίωμα να ανταποδώσει, τερματίζοντας τις αποστολές των πρεσβευτών τους στην Ακτή του Ελεφαντοστού", αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωση του που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση.

Η άρνηση του προέδρου να παραδώσει την εξουσία στον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο Αλασάν Ουατάρα, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη χώρα όπου υπό τον φόβο του ξεσπάσματος εμφυλίου πολέμου δεκάδες χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα ενώ περισσότεροι από 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ταραχές που ξέσπασαν έπειτα και από τα αποτελέσματα των εκλογών στις 28 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν αναφορές ότι τα κρατικά μέσα παροτρύνουν τους οπαδούς του Γκμπάγκμπο να επιτίθενται σε όσους του ασκούν κριτική.

Πριν από λίγες ημέρες τραυματίσθηκε από οπαδούς του Γκπάγκμπο ένα μέλος του ΟΗΕ όταν του επιτέθηκαν με ματσέτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτή Ελεφαντοστού