Ηλεκτρονική Έκδοση

Έκρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Χ.Καστανίδης: «Δεν πτοούν τη δημοκρατία»

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 8:22 το πρωί έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών που βρίσκεται επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Ε» .

Άγνωστος τηλεφώνησε στις 7:48 στην "Ε" λέγοντας ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε μοτοσυκλέτα που βρίσκεται έξω από το Πρωτοδικείο, δίνοντας μάλιστα ακριβή περιγραφή του οχήματος καθώς και τον αριθμό της πινακίδας, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για φάρσα και πως πρέπει να εκκενωθεί η Γενική Κλινική που βρίσκεται στην οδό Γερουλάνου. Ανάλογο τηλεφώνημα είχε γίνει και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

Από την έκρηξη δεν υπάρχουν θύματα, ωστόσο σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές στο Πρωτοδικείο καθώς και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

Αμέσως μετά τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας η οποία απέκλεισε τους γύρω δρόμους. Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ αστυνομικού του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών αναζητούν υπολείμματα του μηχανισμού προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα για την πατρότητα της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη. Ανδρες της πυροσβεστικής παραμένουν στο χώρο προκειμένου να απομακρύνουν τα σπασμένα τζάμια των κτηρίων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι από την πτώση τους δεν θα υπάρξουν τραυματισμοί.

Οι πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας αναφέρουν ότι το δίκυκλο είχε κλαπεί από την περιοχή του Γαλατσίου το προηγούμενο βράδυ και πάνω σε αυτό είχε προσαρμοστεί μπακαζιέρα όμοια με εκείνες που χρησιμοποιούν εταιρείες ταχυμεταφορών και τα ταχυφαγεία. Μέσα στην μπαγκαζιέρα τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αποτελούνταν από εκρηκτική ύλη ANFO.

Στο σημείο έσπευσε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ο οποίος δήλωσε: 

"Δεν χρειάζονται απλώς λεκτικές καταδίκες τρομοκρατικών ενεργειών. Με την έμπρακτη συμπεριφορά μας καλούμαστε να δείξουμε ότι συνεχίζουμε το έργο μας. Οι βομβιστικές επιθέσεις ούτε τη δημοκρατία πτοούν αλλά ούτε αποδιαρθρώνουν τους δικαστικούς λειτουργούς που θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους"

Καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων

Σε ανακοίνωσή τους οι δικαστικοί υπάλληλοι της Ελλάδας εκφράζουν την  αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους  στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας και καταδικάζουν "επιθέσεις και πρακτικές τυφλής βίας που στοχεύουν κατά των εργαζομένων και των διεκδικήσεων τους".

"Δυστυχώς σε μια εποχή εργατικών διεκδικήσεων που ο παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία, δυνάμεις με ξεκάθαρα αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων στο Δικαστικό Μέγαρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας τοποθετώντας βόμβα και προκαλώντας καταστροφές και ανησυχία σε εργαζομένους", αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, προς τους πρωτοβάθμιους συλλόγους.

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

Ο Γ. Φαλτσέτος, με δήλωσή του εξέφρασε "τον αποτροπιασμό του", για τη σημερινή βομβιστική ενέργεια στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας, η οποία όπως είπε "θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και οποιουδήποτε διερχόμενου πολίτη".

Επίσης ο κ. Φαλτσέτος δήλωσε ότι αν και έχει ζητηθεί, κατ΄επανάληψη, η φρούρηση των δικαστηρίων, αυτή έως και σήμερα παραμένει "πλημμελής".

"Υπάρχει μόνο ένας φρουρός ανάμεσα στα δύο δικαστικά κτίρια, που δεν μπορεί να παρέχει ουσιαστική κάλυψη", επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης και πρόσθεσε πως η διοίκηση των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει ζητήσει τη φρούρηση, αλλά και τη τοποθέτηση καμερών, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί ανασφάλεια.

«Επιδεινώνεται το πρόβλημα της τρομοκρατίας» λέει ο Ν. Δένδιας

«Το πρόβλημα της τρομοκρατίας όχι μόνο παραμένει υπαρκτό αλλά επιδεινώνεται» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ και βουλευτής Κέρκυρας, κ. Νικόλαος Δένδιας, ο οποίος καταδικάζει τη σημερινή βομβιστική επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών και κάνει λόγο για «μεγάλο κενό στη δημόσια ασφάλεια της χώρας» ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να «αξιοποιήσει τη στήριξη που της παρέχει η Ν.Δ στη πάταξη της τρομοκρατίας».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δένδια έχει ως εξής: «Η ισχυρότατη έκρηξη σε παγιδευμένη μοτοσικλέτα, έξω ακριβώς από το κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο κενό στη δημόσια ασφάλεια της χώρας μας. Η συγκεκριμένη επίθεση στρέφεται ευθέως εναντίον της Δημοκρατίας. Όπως στρέφεται, επίσης, εναντίον ενός βασικού πυλώνα της, της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας ασκόπως να την τρομοκρατήσει και να την εκβιάσει.

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τη νέα ενέργεια - πρόκληση απέναντι στην έννομη τάξη της χώρας και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να καταστήσει σαφές σε ολόκληρη την κοινωνία, ότι η τρομοκρατία συνιστά μέγιστη απειλή για τον καθένα. Τραυματίζει, επίσης, βαρύτατα τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Το κόμμα μας, με αίσθημα ευθύνης, δεν θα μιμηθεί τις κραυγές σημερινών κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για «Καμπούλ», σε συγκριτικά μικρότερης σημασίας περιστατικά, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά είναι επιτέλους καιρός, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σοβαρευθούν και σε αυτόν τον τομέα.

Παρά τις πολλές ευκαιρίες που δόθηκαν στις διωκτικές αρχές, τους… πανηγυρισμούς και τις «θριαμβολογίες», το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει υπαρκτό, αλλά επιδεινώνεται. Ας αξιοποιήσουν, επιτέλους, την στήριξη που τους παρέχει η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας. Στήριξη που ως κυβέρνηση η ίδια, ουδέποτε είχε στο βαθμό που θα έπρεπε. Και ας ενεργοποιήσουν όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε το 2009, και το οποίο οι ιδεοληψίες και η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης, ακυρώνουν στην πράξη.

Το μέγιστο αγαθό της Δημόσιας Ασφάλειας, μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με μια νέα νοοτροπία και με μια σύγχρονη αντίληψη, την οποία η κυβέρνηση προφανώς στερείται».

Η Δημοκρατική Αριστερά για την επίθεση στο Πρωτοδικείο

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι ιδεολογικές επιφάσεις εκείνων που επιλέγουν να τρομοκρατούν το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και η προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας. Η κοινωνία πρέπει να δείξει το πιο αυστηρό πρόσωπό της απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει άλλο τα μάτια.

Ιστορικά ατελέσφορος ο δρόμος της τρομοκρατίας λέει ο ΣΥΝ

Η ανακοίνωση του ΣΥΝ:

Πέρα από την καταδίκη μας απέναντι στην συγκεκριμένη ενέργεια θέλουμε για άλλη μια φορά να πούμε πως ο δρόμος της τρομοκρατίας είναι ιστορικά ατελέσφορος και καταδικαστέος. Δρώντας στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων αλλά πάντα ερήμην του λαού αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για την κρατική καταστολή και την αυταρχικοποίηση της κοινωνίας . Πολύ δε περισσότερο στις μέρες μας, όπου υλοποιείται η πιο αντικοινωνική και ταξική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και επιβάλλεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντίσταση του κόσμου της εργασίας, τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκουν. Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατική θωράκιση της κοινωνίας προϋποθέτει την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και όχι τη συρρίκνωση τους.

Οδηγούμαστε στην αναρχία λέει ο ΛΑ.Ο.Σ.

Οδηγούμαστε ως χώρα σε μια γενικευμένη αναρχία, με καλπάζουσες τρομοκρατικές ενέργειες, εγκληματικότητα και πολιτική απαξίωση. Η κυβέρνηση δείχνει παγωμένη και πελαγωμένη. Οι αντιστάσεις της κοινωνίας και το που, τελικώς, θα γείρει είναι το ζητούμενο. Οι κομματικές «Κίρκες» της αριστεράς προσπαθούν να πλανέψουν τις βαλλόμενες και προσβαλλόμενες ευπαθείς κοινωνικές τάξεις, τροφοδοτώντας καθημερινά το φυτίλι της εξέγερσης. Το 2010 γλιτώσαμε τα χειρότερα. Για το 2011 δεν είναι σίγουρο.

Το ΚΚΕ για την επίθεση

Τέτοιες ενέργειες δεν τρομάζουν την εξουσία των μονοπωλίων, αντίθετα αξιοποιούνται από αυτή για τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να δικαιολογούν τρομονόμους, νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ο λαός έχει συσσωρευμένη πια εμπειρία και για να βγάζει τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Ο Γιώργος Πεταλωτής για την έκρηξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής τονίζει σε δήλωσή του, με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών:

"Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε ενέργεια, που χωρίς καμία ηθική ή λαϊκή νομιμοποίηση, επιχειρεί να αμφισβητήσει τη Δημοκρατία και να τρομοκρατήσει τους πολίτες. Οι αρχές, με ετοιμότητα και εγρήγορση αντιμετωπίζουν αυτές τις ενέργειες, ενώ όσοι τις επιχειρούν, το μόνο που θα εισπράξουν είναι η καταδίκη από την κοινωνία και την Πολιτεία". 

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης για την έκρηξη στο Πρωτοδικείο

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης καταδίκασε τη σημερινή επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών επισημαίνοντας:

"Τέτοιου είδους ενέργειες έχουν στόχο την τρομοκράτηση της κοινωνίας και στρέφονται ευθέως κατά των Δημοκρατικών μας θεσμών. Η ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολίτες δεν τρομοκρατούνται".

Μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία ζητά η Ντόρα Μπακογιάννη

"Μηδενική ανοχή στους τρομοκράτες και συμπαγές πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο συνεργασίας, για να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι εγκληματίες", ζητά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε δήλωσή της.

"Για μια ακόμη φορά η τρομοκρατία πλήττει την εικόνα της Ελλάδας και της πόλης των Αθηνών σε κρίσιμες στιγμές για την πορεία της χώρας. Το σημερινό χτύπημα δείχνει ότι η τρομοκρατική δράση έχει μεγαλύτερο βάθος από όσο κάποιοι θέλουν να πιστεύουν. Η ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί προπύργιο των δημοκρατικών θεσμών και είναι εγγυητής της ελευθερίας και της εφαρμογής του νόμου στη χώρα μας", αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Χ.Παπουτσής: Ανεύθυνη η στάση της Νέας Δημοκρατίας